Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Τα θύματα ενός «πιλότου καουμπόη» μιλούν

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟ ΠΛΟΙΟ ΑΡΓΚΟΥΣ.--

Ενα αμερικανικό μαχητικό «A-10 Thunderbolt» -- το αεροσκάφος «δολοφόνος αρμάτων μάχης», όπως χαρακτηρίζεται, το οποίο χρησιμοποιεί βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου -- έκανε κομμάτια μια φάλαγγα αρμάτων μάχης την Παρασκευή. Αλλά δεν επρόκειτο για Ιρακινούς: τα τεθωρακισμένα ήταν βρετανικά. Μιλώντας στον απεσταλμένο των «Times», τρεις επιζώντες έδωσαν αποκαλυπτικές μαρτυρίες.

Ενας Βρετανός σκοτώθηκε από την επίθεση, ενώ ένας άλλος αγνοείται. Ενας τρίτος χαροπαλεύει στην εντατική του βρετανικού νοσοκομειακού πλοίου «Αργκους».

Ο Αμερικανός πιλότος, είπαν οι επιζήσαντες, αγνόησε τα διακριτικά στα άρματά τους, που τους είχαν δώσει οι Αμερικανοί, κι είναι σχεδιασμένα ώστε να φαίνεται από αέρος ότι πρόκειται για «συμμαχικά» οχήματα. Ο ένας σχολίασε ότι με αυτά «μπορείς να διακρίνεις ένα φίλιο όχημα από απόσταση 1.500 μέτρων. Πόσο μάλλον όταν είσαι σε ένα «A-10» με προηγμένη τεχνολογία και μπορείς να χρησιμοποιήσεις θερμική όραση για να αναγνωρίσεις αν πλήττεις φίλο ή εχθρό. Είναι γελοίο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν έχω εκπαιδευτεί να κοιτάω πίσω μήπως με πυροβολεί κάποιος Αμερικανός».

Το περιστατικό συνέβη σε ένα δρόμο βορειοδυτικά του αλ - Νταΐρ, καθώς δύο ελαφρά βρετανικά τανκς και άλλα οχήματα προσέγγιζαν αμάχους που κρατούσαν ψηλά λευκές σημαίες. Ο κυβερνήτης του πρώτου οχήματος πλησίασε προσεκτικά --φοβούμενος ενέδρα -- και χαιρέτησε τους Ιρακινούς. Τότε, διηγείται, άκουσε τον ήχο του πυροβόλου του «Α-10». «Δε θα τον ξεχάσω για την υπόλοιπη ζωή μου. Δε θέλω να τον ξανακούσω ποτέ. Οι σφαίρες δεν άφηναν κενό. Ακουσα τα πυρά και πάγωσα. Ο πυργίσκος έπιασε φωτιά. Παντού λευκό φως και καπνός. Δεν πρόλαβα ούτε να κλείσω τα μάτια μου. Καιγόμουν. Ούρλιαζα στον οδηγό "γύρνα, γύρνα, γύρνα". Ο πυροβολητής ούρλιαζε "βγείτε έξω, βγείτε έξω". Πετάχτηκα έξω σε δευτερόλεπτα. Πώς βγήκα απ' αυτή την τρύπα, ούτε που ξέρω. Είδα το "A-10" να ξανάρχεται κι άρχισα να τρέχω. Δε θα το ξεχάσω αυτό το "Α-10". Ηταν 50 μέτρα από το έδαφος. Εκανε κύκλο - -μπορεί να ελίσσεται σε εκατοστά. Γύρισε. Δεν απείχε ούτε χίλια μέτρα όταν άρχισε να βουτάει. Ηταν στα 500 μέτρα όταν άρχισε να ρίχνει ξανά. Πρέπει να έβλεπε από το σκόπευτρο, με μεγέθυνση. Πώς δεν έβλεπε τα διακριτικά μας, δεν ξέρω. Στεκόμουν εκεί και του κουνούσα τα χέρια μου».

Τα πρώτα δύο άρματα εξερράγησαν. Ο 25χρονος υπίλαρχος Μάτι Χαλ πέθανε στο άρμα του. Ενα μέλος του πληρώματός του διηγείται ότι μόλις είχε βγει από αυτό όταν είδε καπνό να πετάγεται από το έδαφος δίπλα από το πόδι του. «Δεν πόνεσα. Ηταν σαν κάποιος να με κλώτσησε στο πόδι. Αισθάνθηκα κάτι ζεστό να τρέχει από το πόδι μου. Το αίμα μου πεταγόταν παντού. Νόμιζα ότι θα πέθαινα σίγουρα».

Ο κυβερνήτης Τζέραρντ θυμάται ότι καθώς το «Α-10» εφορμούσε, κοντά στα άρματα «ήταν ένα παιδί, ούτε 12 χρονών. Δεν απείχε παραπάνω από 20 μέτρα όταν ο Γιάνκης άνοιξε πυρ. Ολόγυρα ήταν άμαχοι. Ο πιλότος δεν είχε κανένα σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή. Ηταν καουμπόη. Εκανε την πλάκα του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ