Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Πόλεμος» στο Πεντάγωνο;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η επιτυχία σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, έχει πολλούς πατεράδες. Η ήττα είναι πάντα ορφανή...

Εάν όλα έβαιναν καλώς στον πόλεμο κατά του Ιράκ, τότε ο ιδιότυπος «εμφύλιος» μεταξύ των πολιτικών προσώπων και της ηγεσίας του Πενταγώνου δε θα είχε υπάρξει ποτέ.

Τα πάντα ξεκίνησαν με πλείστα δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων και κυρίως το μακροσκελές άρθρο του «New Yorker», όπου φωτογραφιζόταν ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ και ο «κύκλος του» ως κύριος αυτουργός του πολέμου και όχι μόνο αυτό, αλλά και για το λόγο ότι αυτή η ομάδα «πολιτών» έχει παραγκωνίσει τη στρατιωτική ηγεσία στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς αναλαμβάνοντας ακόμη και τον καθημερινό σχεδιασμό της επιμελητείας. Παράλληλα, ορισμένοι απόστρατοι αξιωματικοί μιλούν πλέον δημόσια γι' αυτό που λέγεται κατ' ιδίαν μεταξύ των εν ενεργεία στρατιωτικών, ότι το παράτολμο όραμα του Ράμσφελντ για ένα ευέλικτο, υψηλής τεχνολογίας στράτευμα, τον ώθησε να αναλάβει περιττό ρίσκο σε ό,τι αφορά το μέγεθος και τη φύση της στρατιωτικής δύναμης που θα καλούνταν να ρίξει τον Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.

Οπως αναφέρει το «Reuters», ο Ράμσφελντ έχει ήδη έρθει σε ρήξη με ορισμένους ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ιδιαίτερα του Πεζικού, κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας, καθώς θεωρείται ότι επιχειρούσε να θέσει ξανά το υπουργείο υπό ισχυρό πολιτικό έλεγχο, καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ θεωρούσαν ότι την εποχή του Κλίντον οι στρατιωτικοί είχαν τον πρώτο λόγο και φυσικά ανθίστανται...

Κεντρικό σημείο της όλης του προσπάθειας ήταν αυτό που αποκαλούσε «μεταμόρφωση του στρατού». Ο ίδιος είχε το όραμα ενός στρατεύματος απελευθερωμένου από το ψυχροπολεμικό παρελθόν του, με μικρότερες, πιο ευέλικτες δυνάμεις, με υψηλής τεχνολογίας οπλισμό, σε συνδυασμό με δύναμη από αέρος και επιχειρήσεις ειδικών μονάδων.

Οσο για το Ιράκ, καθώς εκπονούνταν το στρατηγικό σχέδιο, ο Ράμσφελντ απέρριψε τις προτάσεις πολλών ανώτατων αξιωματικών για μια δύναμη 500.000 στρατιωτών, κατά τα πρότυπα του Πολέμου του Κόλπου ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ίδιος και ο στρατηγός Τομ Φρανκς ώθησαν προς μια μέση λύση: μια δύναμη στο ήμισυ εκείνης του 1991.

Πάντως, ο Ράμσφελντ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο πολέμου είναι «άριστο», ότι βρισκόμαστε σε πρώιμη φάση του και πως οι επικριτές του δεν το γνωρίζουν επακριβώς. Επίσης, τόνισε ότι ο στρατηγός Φρανκς κάνει «μια καταπληκτική δουλιά» και χαρακτήρισε τέλος «μύθο» τις θεωρίες ότι περιέκοψε τη δύναμη που είχαν ζητήσει οι στρατηγοί του να σταλεί στην επιχείρηση «Σοκ και δέος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ