Τρίτη 1 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
«Κυνήγι μαγισσών» κατά δημοσιογράφων

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μια συνέντευξη στην ιρακινή κρατική τηλεόραση, που αναμεταδόθηκε από το «Associated Press», του βετεράνου πολεμικού ανταποκριτή Πίτερ Αρνέτ, άναψε φωτιές στις ΗΠΑ.

Στη συνέντευξη αυτή, που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο δημοσιογράφος είπε μεταξύ άλλων πως «το πρώτο πολεμικό σχέδιο απέτυχε εξαιτίας της ιρακινής αντίστασης. Προφανώς η αμερικανική στρατηγική εκτίμησε λανθασμένα την αποφασιστικότητα των ιρακινών στρατευμάτων και τώρα προετοιμάζουν νέο σχέδιο», ενώ πρόσθεσε «ότι οι ανταποκρίσεις με τους θανάτους των αθώων αμάχων, για την αντίσταση των Ιρακινών φτάνουν στις ΗΠΑ και αυτό βοηθά τις δυνάμεις που αντιτίθενται στον πόλεμο και υπάρχει αντίσταση που μεγαλώνει στην πολιτική Μπους».

Αρχικά το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC στο οποίο εργαζόταν, όχι ως δημοσιογράφος αλλά ως σύμβουλος του σόου «National Geographic Explorer» τον στήριξε, αλλά μετά τη συνομιλία του Πίτερ Αρνέτ με τον πρόεδρο του δικτύου Νιλ Σαπίρο, υπήρξε αφενός η συγνώμη του Αρνέτ προς τον αμερικανικό λαό για τη «λάθος κρίση του», ενώ αμέσως μετά ανακοινώθηκε και η απόλυσή του!

«Ο κ. Αρνέτ έκανε ένα λάθος δίνοντας συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση του Ιράκ, ειδικά σε καιρό πολέμου. Για το λόγο αυτό δεν εργάζεται πια για το NBC News και το MSNBC», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του σταθμού για την απόλυση του νεοζηλανδικής καταγωγής, 68χρονου Πίτερ Αρνέτ, βραβευμένου με το βραβείο Πούλιτζερ για τις μεταδόσεις του από το Βιετνάμ, ως ανταποκριτής του «Associated Press», ενώ κατά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991, ήταν το κύριο πρόσωπο του CNN, και τότε τον είχαν κατηγορήσει ως άνθρωπο του Σαντάμ Χουσεΐν. Εφυγε από το CNN μετά από μία πολύ «περίεργη υπόθεση». Πολλοί τότε, είπαν ότι ήταν στημένο...

Η περίπτωση του Αρνέτ, δεν είναι μοναδική. Πληροφορίες εδώ και μέρες κάνουν λόγο για κυνήγι μαγισσών κατά των δημοσιογράφων εντός και εκτός των ΗΠΑ, ειδικά εάν κάποιος τολμήσει και ασκήσει οποιαδήποτε κριτική.

Ενα ακόμη περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Συγκεκριμένα Αμερικανοί στρατιωτικοί υπεύθυνοι χαρακτήρισαν χτες «ανεπιθύμητο πρόσωπο» στην επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ το δημοσιογράφο Χεράλντο Ριβέρα, ένα από τα «αστέρια» του αμερικανικού καναλιού πληροφόρησης «Fox News», κατηγορώντας τον ότι αποκάλυψε στη διάρκεια ζωντανής αναμετάδοσης τη θέση αμερικανικών μονάδων στο έδαφος του Ιράκ. Μάλιστα ο διοικητής Τσαρλς Οουενς από την Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στο Κατάρ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, δήλωσε ότι «του ζήτησαν να εγκαταλείψει τη μονάδα που συνόδευε»...

Ανάλογες τάσεις όμως εμφανίζονται και στο εσωτερικό του ετέρου σύμμαχου. Χτες με ανακοίνωσή του, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) καταδίκασε τις πιέσεις που ασκούν Βρετανοί υπουργοί στο BBC για να επηρεάσουν την κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ από το βρετανικό δίκτυο... «Η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να δεχτεί το γεγονός ότι αυτοί που είναι σε καλύτερη θέση να αποφασίζουν για την πληροφόρηση δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά αυτοί που μεταδίδουν τις πληροφορίες», σημειώνει ο Γιόχαν Φριτς, διευθυντής του IPI, στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «το BBC δεν έχει μόνο δικαίωμα, αλλά και απόλυτο καθήκον να πληροφορεί τον κόσμο γι' αυτόν τον πόλεμο. Εχει ζωτική σημασία για τον κόσμο να είναι δέκτης πολλών απόψεων για να κατανοεί αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ