Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δεν έχουμε σχέση με όλους αυτούς τους δολοφόνους

«Ποια σχέση μπορεί να έχουμε εμείς οι Ελληνες με όλους αυτούς που δολοφονούν εν ψυχρώ γυναικόπαιδα για να μοιράσουν τις πετρελαιοπηγές μεταξύ τους, για να μεταβάλουν το Ιράκ σε αμερικανικό προτεκτοράτο που θα ελέγχει στρατιωτικά όλη τη Μέση Ανατολή;», διερωτάται, στην ανοιχτή επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης, την οποία δημοσιοποίησε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη και υπογραμμίζει: «Οχι στη βεβήλωση των ιερών μας χώρων από τους δολοφόνους των παιδιών».

Με λόγια οργής, ο Μίκης Θεοδωράκης επισημαίνει: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναλγησία και ανηθικότητα από τη συζήτηση για την επόμενη του πολέμου στο Ιράκ. Το θύμα σπαράσσει κάτω από τα θανατηφόρα χτυπήματα του θύτη, ενώ η Ευρώπη δεν τολμά να δει το θύμα, δεν τολμά να δει το θύτη, δεν τολμά να δει τη σφαγή, αλλά συζητά για τη συμμετοχή της στα κέρδη της ταφής ενός ολόκληρου λαού». Πρόκειται, επισημαίνει σ' άλλο σημείο της επιστολής του ο μουσικοσυνθέτης, για μια «τερατώδη στάση, που αμαυρώνει τις ηθικές αξίες που υποτίθεται ότι πάνω τους κτίστηκε και τώρα διευρύνεται η Ευρωπαϊκή Ενωση» και συγχρόνως υπογραμμίζει: «Δεν υπάρχει πια Ενωμένη Ευρώπη γιατί τη σκότωσαν οι Μπους - Μπλερ και Αθνάρ, όταν αποφάσιζαν τη βάρβαρη εισβολή στο Ιράκ».

«Στις 16 Απριλίου, την ημέρα των πανηγύρεων στην Αθήνα προς τιμήν της Ευρώπης των "25"», τονίζει ο Μ. Θεοδωράκης, «οι άμαχοι νεκροί και τραυματίες του Ιράκ θα είναι δεκάδες χιλιάδες, οι καταστροφές ανυπολόγιστες». Για ποιο λόγο εμείς οι Ελληνες, διερωτάται εκ νέου ο ίδιος, «θα πρέπει να συνυπάρξουμε με αντιλήψεις και πρακτικές που ως τώρα τις θεωρούσαμε ηθικά παράνομες και που ματώσαμε για να τις εξαλείψουμε από προσώπου Γης;».

Και ο Μ. Θεοδωράκης καταλήγει: «Η ελληνική κυβέρνηση μας προσβάλλει με την επιμονή της, με πρόσχημα μιαν ανύπαρκτη Ενωμένη Ευρώπη, να δίνει έμπρακτα άφεση αμαρτιών σε κυβερνήσεις που έχουν τα χέρια τους βαμμένα στο αίμα των αθώων παιδιών του Ιράκ. Ο ελληνικός λαός - εάν πράγματι συμφωνεί με τις αρχές αυτές - θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα τη θέλησή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ