Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πρωτοφανή μέτρα ενάντια στον «εχθρό λαό»

«Με σχετική απόφασή μας, που θα ανακοινωθεί εγκαίρως, θα καθοριστούν αναλυτικά οι δρόμοι και οι περιοχές, όπου θα απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, οι διαδηλώσεις και οι πορείες». Αυτή την προειδοποίηση απευθύνει από χτες στους πολίτες της Αθήνας η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Η ανακοίνωση είναι αποκαλυπτική των διαθέσεων της κυβέρνησης, στον τρόπο που θα αντιμετωπιστούν όσοι αποφασίσουν να διαδηλώσουν ενάντια στη σύνοδο των αρχηγών των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί από 15 έως 17 του Απρίλη στην Αθήνα. Αλλωστε, από την περασμένη Τετάρτη με δηλώσεις του ο υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ε. Μαλέσιος, είχε υπογραμμίσει πως τα μέτρα τάξης και ασφάλειας θα είναι τα αυστηρότερα που πάρθηκαν ποτέ. Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μέτρα πιο αυστηρά κι από αυτά που είχαν παρθεί στις επισκέψεις του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ και του πρώην Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέτρα «αποσκοπούν στη διεξαγωγή των εργασιών σε περιβάλλον απόλυτης ασφάλειας, διασφαλίζοντας, παράλληλα, το δικαίωμα των πολιτών που επιθυμούν να διαδηλώσουν, αλλά και την όσο το δυνατό λιγότερη διατάραξη της καθημερινής ζωής των κατοίκων της Αθήνας». Ωστόσο, οι 15 αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ και οι 3.000 συνοδοί θα ταλαιπωρήσουν όσους Αθηναίους θα κινούνται στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και σε διάφορους άλλους οδικούς άξονες, αφού οι μετακινήσεις των επισήμων θα πραγματοποιούνται με αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Γι' αυτό και η ΕΛ.ΑΣ. ζητά την κατανόηση του κοινού «για τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσει στις καθημερινές του δραστηριότητες». Μάλιστα, «παρακαλεί» τους πολίτες, «προς αποφυγή ταλαιπωρίας, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες από τις απογευματινές ώρες της 15ης Απρίλη έως τις απογευματινές ώρες της 17ης Απρίλη». Κι αν για τους μετακινούμενους πολίτες υπάρχουν οι συστάσεις, για τους πολίτες που θα διαδηλώσουν θα υπάρξουν απαγορεύσεις.

Αυξημένα μέτρα θα παρθούν στη διαδρομή από το διεθνές αεροδρόμιο «Ε. Βενιζέλος» προς τα ξενοδοχεία όπου θα μείνουν οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών (περιοχές Βουλιαγμένης και Αθήνας στον άξονα της λεωφόρου Συγγρού), καθώς και από τα ξενοδοχεία προς τους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες και οι εκδηλώσεις για την τελετή υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης δέκα νέων κρατών στην ΕΕ (περιοχές Ζαππείου, Ακρόπολης, Πλάκας, Στοάς Αττάλου, Θησείου, Μοναστηρακίου). Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις των αρχών είναι να επιτρέψουν διαδηλώσεις σε Ομόνοια και Σύνταγμα, αλλά αν κάποιοι αποπειραθούν να κινηθούν προς περιοχές που γίνονται οι ...πανηγυρικές εκδηλώσεις, όπως το Ζάππειο ή το Μοναστηράκι, θα συναντήσουν εμπόδια από ένστολους που θα φέρουν, έτοιμα για χρήση, δακρυγόνα και αστυνομικές ράβδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ