Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Με το βλέμμα στραμμένο στα λάφυρα

Εμμένουν μέσω ΟΗΕ και παίρνουν αποφάσεις αναφορικά με το μέλλον του «μεταπολεμικού Ιράκ»

Αμερικανός πεζοναύτης περνά πάνω από νεκρό πολίτη...

Associated Press

Αμερικανός πεζοναύτης περνά πάνω από νεκρό πολίτη...
ΜΟΣΧΑ-ΛΕΝΙΝΓΚΡΑΝΤ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Κρατώντας στο χέρι τους το μοναδικό χαρτί, την εκ των υστέρων νομιμοποίηση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, αυτού του βάρβαρου πολέμου, στον ΟΗΕ, η «συμμαχία των απροθύμων» συσκεπτόταν χτες στο Λένινγκραντ, ώστε να συντονίσει τη δράση της σε σχέση με την κοινή γραμμή εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η νομιμοποίηση θα έχει ένα αντίτιμο: Συμμετοχή, και ελπίζουν γενναία, στα λάφυρα...

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, και ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντήθηκαν, αργά χτες, στο Λένινγκραντ, με βασικό αντικείμενο των συζητήσεων τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ και τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», και τόνισαν ότι «ο κεντρικός ρόλος στην ανοικοδόμηση ανήκει στον ΟΗΕ».

Ουδέν νεώτερον. Εξάλλου, είναι γνωστό και ειπωμένο πολλάκις, ότι οι τρεις χώρες, ή «αντιπολεμική τρόικα», είχαν αντιταχθεί αρχικά στην αμερικανοβρετανική στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ για την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν, ουσιαστικά απαγορεύοντας στις ΗΠΑ να φέρουν δεύτερο ψήφισμα που θα νομιμοποιούσε τον πόλεμο. Φυσικά, ουδείς εκ της αμερικανικής ηγεσίας ίδρωσε και αμέσως μετά τις πρώτες δέκα μέρες του πολέμου άρχισε η σταδιακή αναδίπλωση. Αρχικά εκφράστηκαν υπέρ ενός σύντομου τερματισμού του πολέμου και κατόπιν ζήτησαν την ευθύνη της ανοικοδόμησης του Ιράκ να την αναλάβει ο ΟΗΕ.

Προοπτική που έχει απορρίψει ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους ότι τον πρώτο λόγο στην πολιτική και οικονομική ανοικοδόμηση του Ιράκ δεν έχει κανένας άλλος παρά οι ΗΠΑ.

Διατήρηση της σταθερότητας του συστήματος

Βέβαια, οι εικόνες της Βαγδάτης και των άλλων πόλεων, όπου έχουν παραδοθεί στις φλόγες η βιβλιοθήκη με πολύτιμα σπάνια βιβλία και άλλα κτίρια, αλλά και η λεηλασία του Μουσείου της Βαγδάτης, ενός από τα καλύτερα οργανωμένα και πλουσιότερα του κόσμου, σύμφωνα με την UNESCO, έδωσαν έναν «ακόμη λόγο» στην τρόικα να προτάξει τη λύση ΟΗΕ...

Λίγο νωρίτερα, ξανά είχαν τονίσει την ανάγκη διευθέτησης της ιρακινής κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Οι χώρες μας πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τη σταθερότητα του συστήματος του διεθνούς δικαίου, που στηρίζεται στον κυρίαρχο ρόλο του ΟΗΕ», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, και χαιρέτισε την πτώση του καθεστώτος Χουσεΐν λέγοντας ότι ο «κόσμος είναι καλύτερος χωρίς τον Σαντάμ Χουσεΐν». Εστειλε δε ταυτόχρονα στις ΗΠΑ το μήνυμα πως μόνον οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη διακυβέρνησή τους... «Ομως, τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί αυτό, οι καταστροφές, οι νεκροί, είναι κάτι κακό. Δε θα υπερασπιστούμε τον Σαντάμ, όμως θα πούμε ότι δεν έπρεπε να πέσει το Ιράκ με τη στρατιωτική βία. Το 80% των χωρών του κόσμου είναι στην ίδια περίπτωση με το Ιράκ, θα κάνουμε πόλεμο σε όλους; Οπωσδήποτε και όχι. Αυτό πρέπει να γίνει από το εσωτερικό, μόνον οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το πολιτικό τους καθεστώς», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε επίσης πως η Μόσχα και το Βερολίνο θεωρούν ουσιαστικό «το να περιέλθει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία διευθέτησης της ιρακινής κρίσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ», και συμπλήρωσε: «Ο πόλεμος στο Ιράκ διαρκεί περισσότερες από τρεις βδομάδες. Τα αποτελέσματά του είναι γνωστά και το μόνο που προκαλούν είναι θλίψη. Οι χώρες μας πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν τη σταθερότητα του συστήματος του διεθνούς δικαίου, το οποίο στηρίζεται στον κυρίαρχο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών».

Χαμηλόφωνα...

Νωρίτερα, Πούτιν και Σρέντερ υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα ευρωπαϊκής ασφάλειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες απειλές στο μέλλον. Οι Βλαντιμίρ Πούτιν, Ζακ Σιράκ και Γκέρχαρντ Σρέντερ αναμένεται να αναζητήσουν από κοινού τον τρόπο με τον οποίο θα πείσουν τον Τζορτζ Μπους να μην αγνοήσει και τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

Η Προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη, ότι η συνάντηση κορυφής της Πετρούπολης δίνει μία «ευκαιρία στον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ να υπενθυμίσει τις αξίες και τις αρχές των δημοκρατιών μας και την προσήλωσή τους στο δίκαιο και στον Χάρτη του ΟΗΕ». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανόφ, και ο Γερμανός ομόλογός του, Γιόσκα Φίσερ, επανέλαβαν ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των εξελίξεων στο μεταπολεμικό Ιράκ.

Και η Λέσχη του Παρισιού στο παιχνίδι

«Η Λέσχη του Παρισιού να αποφασίσει για τα χρέη του Ιράκ».

Αυτή είναι η γερμανική απάντηση στην πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Πολ Γούλφοβιτς, κατά την οποία Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία καλούνται να παραγράψουν τα ιρακινά χρέη ως συμβολή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας. Πάντως, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου της «τρόικας», ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα διαγραφής του χρέους του Ιράκ».

Οσο αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίζεται από τη Λέσχη του Παρισιού και το σύνολο των πιστωτριών χωρών, το Βερολίνο δεν μπορεί να απαντήσει «ούτε ναι, ούτε όχι», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζοντας ότι το χρέος του Ιράκ έναντι της Γερμανίας είναι 4 δισ. ευρώ. Το Ιράκ πιστεύεται ότι έχει 8 δισ. δολάρια χρέη έναντι της Γαλλίας και άλλα τόσα έναντι της Ρωσίας, ενώ έναντι των λοιπών της Λέσχης του Παρισιού χρωστάει 9,5 δισ. δολάρια.

Συνολικά, το εξωτερικό χρέος του Ιράκ εκτιμάται στα 120 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 72 δισ. κυρίως κεφάλαιο και τα υπόλοιπα τόκοι, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Σίγκαλ, αναλυτής της βρετανικής εταιρίας «Exotix» που ειδικεύεται στα χρέη των αναπτυσσόμενων κρατών.

Το χρέος αυτό ανάγεται στη δεκαετία του 1980 και αφορά στη χρηματοδότηση του πολέμου εναντίον του Ιράν. Το 1990 το Ιράκ διακόπτει την αποπληρωμή του χρέους, λίγο πριν την εισβολή στο Κουβέιτ, το οποίο είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής του αμέσως μετά τη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει ο ίδιος αναλυτής. Στο προαναφερθέν ποσόν δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που οφείλει το Ιράκ από τον πόλεμο του Κόλπου.

Πριν λίγες μέρες, ο Ρικ Μπάρτον, διευθυντής του προγράμματος ανασυγκρότησης του Ιράκ στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) στην Ουάσιγκτον, έκανε παρόμοια προσέγγιση εκτιμώντας το εξωτερικό χρέος του Ιράκ στα 127 δισ. δολάρια, από τα οποία 47 δισ. είναι συσσώρευση τόκων. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του περιοδικού «Arabian Business», το Ιράκ έχει χρέη 25 δισ. δολαρίων έναντι της Σαουδικής Αραβίας και 12,5 δισ. έναντι του Κουβέιτ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλες μοναρχίες του Κόλπου έχουν πιστώσει το Ιράκ με άλλα 17,5 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ