Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Κόλαση στα νοσοκομεία και στους δρόμους

«Εχουν καταρρεύσει τα νοσοκομεία, οι νεκροί κείτονται σωρηδόν στους διαδρόμους και στους δρόμους», ανακοινώνει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, προειδοποιώντας για τεράστια ανθρωπιστική τραγωδία και επιδημίες

Απάνθρωπες συνθήκες στα νοσοκομεία

Associated Press

Απάνθρωπες συνθήκες στα νοσοκομεία
ΓΕΝΕΥΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επείγουσα έκκληση σε όλους όσοι έχουν την εξουσία, τώρα στο Ιράκ, να προστατεύσουν τις βασικές υποδομές της χώρας, απηύθυνε, χτες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού μετά από τις περιγραφές περί πραγματικής κόλασης που δίνουν οι εκπρόσωποί της στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκονται στη Βαγδάτη και προσπάθησαν, χτες, ανεπιτυχώς να επισκεφτούν τα νοσοκομεία της Βαγδάτης, το ιατρικό - νοσηλευτικό σύστημα της ιρακινής πρωτεύουσας έχει πλήρως καταρρεύσει. Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει ρεύμα και τρεχούμενο νερό, ενώ τα περισσότερα φάρμακα, όπως το αναισθητικό, έχουν πλέον εξαντληθεί.

Η κατάσταση, υποστηρίζει ο Ερυθρός Σταυρός, είναι ακόμη χειρότερη τα τελευταία δύο 24ωρα, από τότε, δηλαδή, που οι αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη. Από τις λεηλασίες και το χάος δε γλίτωσαν ούτε τα νοσοκομεία, όπου εισβολείς άρπαξαν ιατρικό εξοπλισμό, ακόμη και ηλεκτρικές πρίζες και κρεβάτια, και φυσικά και αρκετά από τα λιγοστά φάρμακα. Επίσης, με εξαίρεση ορισμένους γιατρούς και νοσηλευτές που επιδεικνύουν υπεράνθρωπο θάρρος, το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού έχει εγκαταλείψει τις θέσεις του φοβούμενο τους ενόπλους που εισβάλλουν και λεηλατούν ενώ αρκετοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στα νοσοκομεία από τα σπίτια τους, λόγω της κατάστασης στο δρόμο.


Associated Press

Οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού υποστήριζαν ότι ο κίνδυνος για επιδημίες είναι πλέον εξαιρετικά ορατός, αφού δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, οι σωροί των νεκρών κείτονται στους διαδρόμους και στον περίβολο των νοσοκομείων, οι βαριά τραυματίες βρίσκονται μόνοι τους εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους και σε αρκετές περιπτώσεις γιατροί και νοσηλευτές αναγκάστηκαν να ανοίξουν ομαδικούς τάφους στους κήπους των κτιρίων, για να μπορέσουν να αδειάσουν τους διαδρόμους και τα νεκροτομεία, αφού δεν υπάρχει και ρεύμα για τα ψυγεία. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν σκεφθεί κανείς ότι εκατοντάδες, πλέον, είναι οι νεκροί και οι τραυματίες και στους δρόμους της πόλης, αλλά δεν μπορεί να κανείς να τους περισυλλέξει λόγω του χάους.

«Οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις έχουν την υποχρέωση, με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, να διασφαλίσουν τάξη και ασφάλεια, να διατηρήσουν την πολιτική υποδομή της χώρας και να εξασφαλίσουν στοιχειώδες επίπεδο ζωής και ασφάλειας στον ιρακινό λαό, τον οποίο έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους», καταλήγει η επείγουσα ανακοίνωση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.


Associated Press


Associated Press


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ