Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
Πρώιμος εθισμός στον πόλεμο

Το ρόλο που έπαιξαν τα ιατρικά περιοδικά στη μεταστροφή της κοινής γνώμης αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, αναδεικνύει άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Οπως σημειώνεται στο άρθρο, στις ΗΠΑ, αλλά και την Αγγλία, το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου εναντιώνεται στον πόλεμο και προκειμένου να υπάρξει μεταστροφή της κοινής γνώμης, οι πολίτες έπρεπε να πεισθούν ότι δέχονται επίθεση. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης έπαιξαν τα ιατρικά περιοδικά, που καθημερινά διαβάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους, τα οποία, με διάφορα δημοσιεύματα περί βιοτρομοκρατίας, συνέβαλαν στη δημιουργία αρνητικού κλίματος. Κι όταν αναφέρονταν στη βιοτρομοκρατία, δεν εννοούσαν τα όπλα που έχουν οι ΗΠΑ και άλλες «συμμαχικές δυνάμεις», αλλά αυτά που πιθανόν είχε ο Μπιν Λάντεν ή ο Σαντάμ...

Στο άρθρο γίνεται σύγκριση του αριθμού δημοσιευμάτων που υπήρξαν την περίοδο 1999 - 2002 σε πέντε μεγάλα ιατρικά περιοδικά για τη βιοτρομοκρατία με τα δημοσιεύματα για τα τροχαία ατυχήματα, που έχουν σαν αποτέλεσμα κάθε μέρα σε όλο τον κόσμο 3.000 άνθρωποι να σκοτώνονται και άλλοι 30.000 να μένουν ανάπηροι.

Παρά το γεγονός ότι εξαιτίας των τροχαίων ατυχημάτων υπάρχουν χιλιάδες θύματα, τα άρθρα για τη βιοτρομοκρατία ήταν υπερδιπλάσια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, από το σύνολο των δημοσιευμάτων περί βιοτρομοκρατίας, το 63% προερχόταν από επιστήμονες των ΗΠΑ και τα υπόλοιπα από την Αγγλία.

Αν κανείς αναλογιστεί ότι οι αναγνώστες αυτών των περιοδικών επηρεάζονται σημαντικά από τα δημοσιεύματα, καθώς στην πλειονότητά τους γράφονται από έγκριτους επιστήμονες, γίνεται αντιληπτό ότι τα ιατρικά περιοδικά συνέβαλαν στο να τεθούν οι πολίτες σε συναγερμό, σημειώνει ο αρθρογράφος.

Ενδεικτικό, πάντως, της χρησιμοποίησης των μέσων ενημέρωσης για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά το δοκούν, αποτελεί άρθρο που επίσης δημοσιεύεται στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση». Οι Βρετανοί συγγραφείς του άρθρου - ένας δικηγόρος και μια δημοσιογράφος - ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζουν ότι οι εικόνες των αμάχων που χτυπήθηκαν είναι απαράδεκτες και ότι οι γιατροί, με το να αφήνουν τις τηλεοπτικές κάμερες να μπαίνουν στα νοσοκομεία, καταργούν το ιατρικό απόρρητο των ασθενών.

Μπορεί οι συγκεκριμένοι συγγραφείς να μην έχουν ακούσει τα όσα είπε στη χώρα μας ο πρέσβης των ΗΠΑ Τόμας Μίλερ, που σε αυστηρούς τόνους υποστήριξε ότι βλέπουμε μόνον όσα προβάλει το «αλ Τζαζίρα», ωστόσο το σκεπτικό τους είναι πανομοιότυπο. Βέβαια, χρησιμοποιώντας το προκάλυμμα της ηθικής υποχρέωσης των γιατρών, οι συγγραφείς του άρθρου τονίζουν ότι οι απώλειες αμάχων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα προπαγάνδας και ότι οι γιατροί δεν πρέπει να επιτρέπουν να γίνεται κάτι τέτοιο, καθώς, όπως καταλήγουν, η ηθική δεν πρέπει να χάνεται στη διάρκεια ενός πολέμου.


Πόπη ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο Μόντι για τον Τσίπρα (2014-09-23 00:00:00.0)
Τουρκικές ενισχύσεις στα Κατεχόμενα (2011-06-23 00:00:00.0)
Και πυρηνικός τρόμος! (2001-10-27 00:00:00.0)
Τώρα επίθεση και με χερσαίες δυνάμεις (2001-10-21 00:00:00.0)
...στο βωμό της αύξησης των υπερκερδών τους (2001-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ