Σάββατο 12 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΧΑΝΙΑ
«Καμπάνα» για τον Αμερικανό «ράμπο»

Το Τριμελές Εφετείο Χανίων επέβαλε στον Στ. Ράιτ φυλάκιση 10 χρόνων

Associated Press

Φυλάκιση 10 χρόνων, την ανώτερη που προβλέπεται για τα συγκεκριμένα αδικήματα, επέβαλε χτες το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων στον Στ. Ράιτ, τον ένα από τους δύο Αμερικανούς αστυνομικούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που υπηρετούν στη Βάση της Σούδας και στις 22 Φλεβάρη του 2002 είχαν χτυπήσει και ληστέψει τη χανιώτισσα Ασημίνα Κάλου, έξω από το σπίτι της. Επίσης, του επιβλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 30.000 ευρώ για ηθική ικανοποίηση της παθούσας.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος των κατηγορουμένων Τζ. Φόσλερ, σύμφωνα με την αμερικανική βάση της Σούδας όπου, υποτίθεται, κρατούνταν... έχει δραπετεύσει. Για το δεύτερο αυτό κατηγορούμενο η δίκη ανεστάλη και ασκήθηκε και νέα ποινική δίωξη για τη δραπέτευσή του.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε παρά την απουσία κάποιων μαρτύρων της Πολιτικής Αγωγής, τοπικών αρχόντων και άλλων παραγόντων, που προτίμησαν να παρευρεθούν σε εκδήλωση του Σκανδαλίδη στο Ηράκλειο, αντί να προσέλθουν να καταθέσουν στο δικαστήριο.

Στη δίκη ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των Αμερικανών κατά το κατηγορητήριο, σύμφωνα με το οποίο οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τις κατηγορίες για ληστεία από κοινού και σωματική βλάβη, κατά της Ασημίνας Κάλου.

Ο Αμερικανός αστυνομικός Στ. Ράιτ, που βρισκόταν στην αίθουσα, με θράσος ομολόγησε ότι συμμετείχε στο επεισόδιο και άρπαξε την τσάντα του θύματος. Μάλιστα σε ερώτηση του εισαγγελέα για το αν αυτό συνέβαινε στη μητέρα του πώς θα το αντιμετώπιζε, ο ίδιος απάντησε ότι για εμάς αυτό θα ήταν κάτι φοβερό...

Ο δράστης που άσκησε έφεση κατά της απόφασης, θα «κρατείται» ξανά στη βάση της Σούδας μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του. Κατόπιν θα μεταφερθεί σε ελληνική φυλακή.

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι η εγγυοδοσία που είχε επιβληθεί για τους κατηγορούμενος δεν έχει καταβληθεί! Το γεγονός φανερώνει ακόμα και σήμερα την περιφρόνηση και απαξία που δείχνουν οι Αμερικανοί απέναντι στα ελληνικά δικαστήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ