Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΒΟΥΛΗ
ΑΛΣΟΣ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ
Τεμαχίζεται και δίνεται για παράνομες χρήσεις

Ο Ορ. Κολοζώφ με Επίκαιρη Ερώτηση ζήτησε η έκταση να δοθεί στους δήμους για τη δημιουργία χώρου πρασίνου

Από κινητοποίηση των κατοίκων για τη διάσωση του άλσους στο Γουδί
Από κινητοποίηση των κατοίκων για τη διάσωση του άλσους στο Γουδί
Εχουν περάσει 26 ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση σχετικού νόμου για την παραχώρηση στους δήμους Αθήνας και Ζωγράφου του Αλσους Στρατού στο Γουδί και όμως όλες οι κυβερνήσεις (και η σημερινή) το μόνο που κάνουν είναι να τεμαχίζουν το χώρο και να τον διανέμουν σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός Αμυνας, Λ. Λωτίδης, επιβεβαίωσε το γεγονός ότι και σήμερα ακολουθείται η πεπατημένη των προηγούμενων ετών. Είπε ότι το υπουργείο του παραχώρησε για χρήση μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι 15-20 στρεμμάτων από το Αλσος στον «Αθήνα 2004» και ισχυρίστηκε ότι η χρήση αφορά μόνο την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και μετά θα επιστραφεί αφού οι σχετικές κατασκευές θα είναι λυόμενες. Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα του πάρκου είπε ότι το υπουργείο ήδη έδωσε στους όμορους δήμους περίπου 450 στρέμματα που είναι το μισό και πάνω της έκτασης προκειμένου αυτοί να το αξιοποιήσουν για όποιες χρήσεις οι ίδιοι εκτιμούν. Επιβεβαίωσε δε ότι ένα κομμάτι 9,5 στρεμμάτων έχει παραχωρηθεί στο ιδιωτικό ίδρυμα «Ελπίδα» της Μ. Βαρδινογιάννη.

Ο Ορ. Κολοζώφ υπενθύμισε ότι έχουν περάσει 26 χρόνια μέσα στα οποία θα έπρεπε να γίνουν προσπάθειες για να αποδοθούν αυτά τα 965 στρέμματα στους δήμους, αλλά αντί γι' αυτό δημιουργήθηκε το Αλσος Στρατού, δόθηκαν 135 στρέμματα στην Αστυνομία, υπάρχουν δύο στρατόπεδα, έγινε παραχώρηση στο ίδρυμα «Ελπίδα», ενώ υπάρχουν εκεί μέσα και άλλες ειδικές εγκαταστάσεις, των οποίων κάνουν χρήση οι ΗΠΑ πιθανότατα για συγκέντρωση πληροφοριών.

Το ζήτημα, συνέχισε, είναι όλα τα στρέμματα να αποδοθούν στους δήμους, όχι για όποια χρήση θέλουν, αλλά, όπως λέει ο νόμος, για να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου. «Αυτή, τόνισε, είναι η αγωνία μας ότι με τις πρακτικές που ακολουθούνται στην Ελλάδα ένας τεράστιος χώρος που πρέπει να λειτουργήσει σαν πάρκο, σιγά - σιγά παραχωρείται για διαφορετικές χρήσεις και όταν στο τέλος κάποιος ευαισθητοποιηθεί και δώσει αυτά τα 965 στρέμματα, δε θα είναι δυνατόν να το κάνει γιατί θα υπάρχουν ήδη άλλες χρήσεις εκεί μέσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ