Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Προνομιακός για την Ελλάδα ο χώρος της ναυπηγικής βιομηχανίας

Με τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους που δραστηριοποιούνται στη Ζώνη Περάματος συζήτησε, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων στη Ζώνη
Από τη συνάντηση με τα σωματεία εργαζομένων στη Ζώνη
Τα οξυμένα προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των εργαζομένων σε αυτή αλλά και των μικρομεσαίων που δραστηριοποιούνται στη Ζώνη, κυριάρχησαν κατά τη συνάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, με τους εκπροσώπους των σωματείων της Ζώνης, χτες, στο Πέραμα, στα πλαίσια της περιοδείας της στην πόλη. Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια... και σαν να μην έφταναν όλα αυτά προσφάτως προέκυψε και η ανησυχία για τον ιό της άτυπης πνευμονίας, αφού, όπως επισημάνθηκε, δεν έχει ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο πρόληψης και απόκρουσης αυτού του κινδύνου για τους εργαζόμενους της Ζώνης και, κατά συνέπεια, όλης της περιοχής.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εργάτες μετάλλου, αμμοβολιστές, ηλεκτρολόγοι, ναυπηγοεπισκευαστές, σιδηροβιοτέχνες και άλλοι, καθώς και ο δήμαρχος Περάματος, Γ. Λαγουδάκος, ο πρώην δήμαρχος Γ. Πατσιλινάκος καθώς και ο Γ. Γλύκας, επικεφαλής της «Δημοτικής Αναγέννησης».

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στο πρόβλημα της Ζώνης τόνισε πως πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, αφού έχει να κάνει με την ανεργία, την ανασφάλεια, τη χρεοκοπία μικρομεσαίων. Αλλά επίσης δύσκολο γιατί έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και τα όρια εξεύρεσης λύσης αυτού του προβλήματος. Οπως σημείωσε, λύση υπάρχει, αλλά αυτή απαιτεί σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε, η Ζώνη συνδέεται με τη συνολική στρατηγική ανάπτυξης.

Η ομιλήτρια αναφέρθηκε εκτενώς στο οξύμωρο, κατά πολλούς, των υψηλών δεικτών ανάπτυξης αφ' ενός με ταυτόχρονη αύξηση της ανεργίας, κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες. Οπως σημείωσε, αυτά τα δύο συμβιβάζονται στα πλαίσια μιας πολιτικής που κινείται με μοναδικό κριτήριο το κέρδος και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Συμπλήρωσε πως επενδύσεις γίνονται, αλλά υπάρχει επιλογή και κατεύθυνση να γίνονται στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στην ενέργεια. Κι εδώ - ανέφερε - έχουμε εργοστάσια να κλείνουν και άλλα να ανοίγουν, έχουμε εκροή και εισροή κεφαλαίου. Εχουμε και ρυθμούς ανάπτυξης με ημερομηνία λήξης, και εισαγωγές, και εξαγωγές κεφαλαίων και κλείσιμο επιχειρήσεων. Είναι ενιαία αυτά τα φαινόμενα, το κεφάλαιο κινείται και επενδύει με βάση και τον γενικότερο καταμερισμό αλλά και με βάση τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών, τα υπερκέρδη.

Αναφερόμενη ειδικότερα στη Ζώνη η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως η πρόταση για την ενίσχυσή της και συνολικά την ενίσχυση της ναυπηγικής βιομηχανίας βρίσκει το ΚΚΕ απολύτως σύμφωνο, γιατί είναι ένας κλάδος προνομιακός για την Ελλάδα. Προσωρινά - σημείωσε - μπορεί να ληφθούν κάποια μέτρα, αλλά συνολικά απαιτείται σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διευκρίνισε πως το Κόμμα δεν εντάσσει τα πάντα στο δίπολο καπιταλισμός-σοσιαλισμός, έχει σαφώς αντικαπιταλιστική στρατηγική, αλλά, ταυτόχρονα, παλεύει και διεκδικεί δουλιά και δικαιώματα για όλους. Εμείς - υπογράμμισε - υποστηρίζουμε το αίτημα να μη συρρικνωθεί ο κλάδος, άλλωστε αν γίνει αυτό τι θα παραλάβει μια άλλη εξουσία, μια άλλη διακυβέρνηση, καμένη γη; Ταυτόχρονα, όμως, παλεύει για ουσιαστικές, ριζικές αλλαγές και, φυσικά, την ίδια ώρα για μέτρα προστασίας των ΕΒΕ, των απολυμένων, των εργαζομένων.

Κύρια γραμμή μας - τόνισε - είναι αυτή για βαθιές αλλαγές, ώστε ο λαός, οι εργαζόμενοι να κάνουν κουμάντο στον τόπο. Το πρόβλημα της Ζώνης συνιστά ένα γενικό πολιτικό ζήτημα και δε λύνεται χωρίς σύγκρουση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε χρειάζονται και οι επιμέρους διεκδικήσεις για να μη φτάσουμε στην απόλυτη εξαθλίωση. Αλλά πακέτα λύσεων χωρίς αλλαγή αυτής της πολιτικής δεν πρόκειται να υπάρξουν. Αλλοι θα αποφασίζουν πού θα κατασκευάζουν τα πλοία τους, πού θα πάνε τα κεφάλαια. Δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τους νόμους του καπιταλισμού χωρίς ανατροπή αυτού του συστήματος. Σε ό,τι μας αφορά, εμείς θα υποστηρίξουμε ό,τι ανακουφίζει τη θέση σας αλλά κι αυτά θα είναι με το σταγονόμετρο αν δεν αμφισβητηθεί η γενικότερη πολιτική που ασκείται σήμερα.

Η ανεργία είναι η άλλη όψη των κερδών

Μετά το πέρας της συζήτησης με τους εργαζόμενους και τους μικροεπαγγελματίες της Ζώνης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αναμφισβήτητα κάναμε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για το θέμα της ανεργίας και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με τους εργατοϋπαλλήλους και με τους μικρομεσαίους της Ζώνης. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι αυτό το περίφημο σχέδιο της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων της Ζώνης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η δημιουργία μιας εταιρίας, η οποία θα παζαρέψει αυτή την παραγωγική βάση με το μεγάλο κεφάλαιο, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις νέων εκποιήσεων και θα χτυπήσει κατακόρυφα το δικαίωμα για δουλιά, για επιβίωση, για τους εργατοϋπαλλήλους και τους μικρομεσαίους. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πρώτο πρόβλημα για την περιοχή του Περάματος. Για μας είναι ένα πρόβλημα καθαρά πολιτικό μια και η πολιτική γενικότερα της ΕΕ και της κυβέρνησης, η κυρίαρχη πολιτική, ταΐζει το μεγάλο κεφάλαιο και όσο ταΐζεται το μεγάλο κεφάλαιο θα υπάρχει ανεργία. Η ανεργία είναι η άλλη όψη των κερδών. Αυτό πρέπει να πάρει υπόψη του ο εργαζόμενος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επείγοντα μέτρα για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών (2012-09-05 00:00:00.0)
Υποσχέσεις κοροϊδίας (2007-06-14 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη (2006-02-01 00:00:00.0)
Σύμφυτη με τον καπιταλισμό η ανεργία (2005-10-06 00:00:00.0)
Τα κίνητρα δε σημαίνουν ανάπτυξη! (2004-11-02 00:00:00.0)
Αντανάκλαση της κρίσης (1996-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ