Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Στον πρωθυπουργό η πρωτοβουλία

Συνάντηση Σκανδαλίδη - Σημίτη

Κεντρική πολιτική πρωτοβουλία συνδεδεμένη με το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών και τους γενικότερους πολιτικούς σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Το θέμα εντοπίζεται κυρίως στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, για τον οποίο - όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης - μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον K. Σημίτη, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν όποτε κριθεί σκόπιμο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο», δήλωσε συγκεκριμένα ο Κ. Σκανδαλίδης, συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει στο συρτάρι της εκλογικό νόμο». Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργείο Εσωτερικών έχει καταθέσει τις προτάσεις του στον Κ. Σημίτη, τις οποίες θα επεξεργαστεί και ανάλογα θα αποφασίσει.

Αναφερόμενος δε στα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο υπουργός τόνισε ότι «δεν είναι επεξεργασμένα από μας». Χαρακτήρισε δε «πρόωρο» το σπάσιμο της Β' Αθήνας σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, συμπληρώνοντας πως «αυτά είναι πράγματα που έχουν σχέση με την πρωτοβουλία που θα πάρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός». Το τελευταίο διάστημα, βέβαια, στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο Κ. Σκανδαλίδης, φρόντισαν να βολιδοσκοπήσουν αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ όσο και στα υπόλοιπα κόμματα, με τη διαρροή μιας σειράς σεναρίων, τα οποία συγκλίνουν στην εφαρμογή παραλλαγών του γερμανικού εκλογικού συστήματος. Δηλαδή στην ανάδειξη των βουλευτών με συνδυασμό λίστας και σταυρού και στην αύξηση των ολιγοεδρικών περιφερειών.

Οι πληροφορίες που διαρρέουν από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο για αντιδράσεις βουλευτών τόσο στο περιεχόμενο των κυοφορούμενων αλλαγών, όσο και στον τρόπο υλοποίησής τους, ενώ η ΝΔ επισήμως έχει δηλώσει την αντίθεσή της στην εισαγωγή και ψήφιση νέου εκλογικού συστήματος, γιατί αντιλαμβάνεται ότι και αν ακόμη κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, είναι πολύ πιθανό να συρθεί σε νέα εκλογική αναμέτρηση το 2005, με αφορμή το ζήτημα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ