Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Ποια η σχέση της περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, συνδιαμορφώνει και εφαρμόζει, τις κατευθύνεις της ΕΕ για την ενίσχυση της κρατικής καταστολής. Πιο συγκεκριμένα:

ΜΕ ΤΟΝ ΕΥΡΩΤΡΟΜΟΝΟΜΟ, ανοίγει ο δρόμος για τη δίωξη, ως τρομοκρατικών ενεργειών, των πιο προωθημένων μορφών πάλης του λαϊκού κινήματος. Θεωρείται τρομοκρατικό αδίκημα κάθε τέτοιο που διαπράττεται με σκοπό τη σοβαρή μετατροπή ή καταστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δομών μιας χώρας, ή η παράνομη κατάληψη ή φθορά κρατικών ή κυβερνητικών εγκαταστάσεων, δημοσίων συγκοινωνιακών μέσων, εγκαταστάσεων υποδομής, δημοσίων χώρων, όπως επίσης και η διαταραχή ή διακοπή του εφοδιασμού ηλεκτρικής ενέργειας ή άλλου σημαντικού πόρου. Καθιερώνεται η συλλογική ευθύνη ενός συνδικαλιστικού, πολιτικού ή άλλου φορέα αν κάποιο στέλεχός του κατηγορηθεί για μια από τις πιο πάνω πράξεις, ενώ απειλείται και η διάλυση των πιο πάνω φορέων, σε περίπτωση που στέλεχός τους προβεί σε μια από τις πιο πάνω, χαρακτηριζόμενες ως τρομοκρατικές, πράξεις.

ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ Ενταλμα Σύλληψης, η διαδικασία έκδοσης και παράδοσης κατηγορουμένου, ακόμα και Ελληνα πολίτη, προκειμένου να δικαστεί σε άλλη χώρα μέλος της ΕΕ, μετατρέπεται σε ταχύρυθμη απλή διαδικασία. Ορισμένες εγγυήσεις που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα στο διεθνές και εσωτερικό δίκαιο της έκδοσης υπέρ του διωκομένου (όπως η αρχή της ειδικότητας, η αρχή της μη έκδοσης για πολιτικά εγκλήματα και άλλες) υποχωρούν.

ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ του Ευρωπαϊκού Συντάγματος (άρθρο 42), στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προβλέφτηκε η στρατιωτική επέμβαση της ΕΕ σε κράτος-μέλος της για την «πρόληψη τρομοκρατικής απειλής» ή για «την προστασία των δημοκρατικών θεσμών» ή μετά από «αίτημα των πολιτικών αρχών ενός κράτους σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης». Αυτή είναι η διαβόητη «ρήτρα αλληλεγγύης».

ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ υπέγραψαν ο Κώστας Σημίτης, ως προεδρεύων της ΕΕ και ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ. Οι «ευαίσθητοι» στα δημοκρατικά δικαιώματα Ευρωπαίοι ηγέτες, απεμπολώντας μέρος της εθνικής κυριαρχίας των χωρών τους στον τομέα της ποινικής καταστολής αξιόποινων πράξεων που τελούνται στο έδαφός τους από πολίτες τους ή πολίτες άλλων χωρών, συμφώνησαν να παραδίδουν στις ΗΠΑ για να δικαστούν εκεί, Ευρωπαίους πολίτες (μεταξύ αυτών και Ελληνες) και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα θεωρούνται από τους Αμερικάνους ότι είναι ύποπτοι τέλεσης ή ότι έχουν τελέσει αδικήματα που θίγουν τα συμφέροντα και την έννομη τάξη των ΗΠΑ. Πρόκειται για συμφωνία παράδοσης Ευρωπαίων και τρίτων χωρών πολιτών σε μια χώρα, όπου έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται νόμοι που επιτρέπουν τις αυθαίρετες συλλήψεις, την πολυήμερη κράτηση ατόμων χωρίς να το γνωρίζει κανείς και χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία, μια χώρα όπου επιτρέπεται η δίκη αλλοδαπών πολιτών σε έκτακτα στρατοδικεία, επιτρέπονται, ως ανακριτική μέθοδος για άντληση πληροφοριών τα βασανιστήρια, όπου εξακολουθεί να ισχύει και να εκτελείται η ποινή του θανάτου.

ΤΕΛΟΣ, ας μην ξεχνάμε τη Συνθήκη Σένγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την παρακολούθηση με κάμερες, τον έλεγχο που άρχισε πρόσφατα στο αεροδρόμιο με τα βιομετρικά δεδομένα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ