Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΤΗ «ΒΟΥΛΑ» ΤΩΝ ΗΠΑ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ: «Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό προδιαγράφει η ταυτόχρονη παρουσία στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, και του Αμερικανού ομολόγου του Κόλιν Πάουελ, οι οποίοι καταφθάνουν στις 21 Οκτωβρίου προσκεκλημένοι του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. κ. Γκιούλ και Παπανδρέου επρόκειτο να ανακοινώσουν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με επίκεντρο την Κύπρο (στα οποία έχουν ήδη συμφωνήσει), αλλά η παρουσία του κ. Πάουελ σε μία τέτοια συγκυρία δίνει νέες διαστάσεις στο όλο εγχείρημα. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον και για το Κυπριακό και για τα ελληνοτουρκικά - ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στις Ηνωμένες Πολιτείες» (Ειρήνη Καρανασοπούλου - ΝΕΑ).

ΣΦΡΑΓΙΔΑ USA: «Με την παρουσία του στην Αθήνα την ημέρα κατά την οποία στην ελληνική πρωτεύουσα θα βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για επίσημη επίσκεψη, ο Κόλιν Πάουελ βάζει τη σφραγίδα της υπερδύναμης στην πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και ειδικότερα στις όποιες εξαγγελίες μείζονος σημασίας υπάρξουν από τους κ. κ. Παπανδρέου και Γκιούλ. Με γνωστή την ατζέντα της επίσκεψης Γκιούλ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στέλνει προς όλες τις πλευρές το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για διευθέτηση στο Αιγαίο και τονίζει την ενεργό και πιεστική ανάμειξη της Ουάσιγκτον στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, τη στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία προωθούν την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, εκτός της στήριξης των ΗΠΑ υπάρχει και αυτή του ΝΑΤΟ, την οποία έρχεται να υπενθυμίσει η παρουσία την ίδια μέρα στην Αθήνα και του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον» (Αθ. Ελλις - ΝΕΑ).

ΧΕΙΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑΣ... «Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η επίσκεψη αυτή (σ.σ. του Κ. Πάουελ) ενισχύει τα σενάρια για επικείμενες ραγδαίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα. "Είναι κάτι που το χρειάζεται η κυβέρνηση της Ελλάδας και η κυβέρνηση της Τουρκίας", σχολίαζε χθες συνεργάτης του κ. Παπανδρέου, επιμένοντας ότι η λύση του Κυπριακού και η διευθέτηση των "προβλημάτων" του Αιγαίου συνιστούν τους αστάθμητους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν καταλυτικά τις εσωτερικές εξελίξεις στις δύο χώρες» (Αγγ. Σπανού - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ