Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προωθεί το φακέλωμα με τις ΗΠΑ

Επιβεβαιώνει η ελληνική κυβέρνηση την παράδοση προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών στους Αμερικανούς

Τα προσωπικά δεδομένα όλων των συλληφθέντων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα γνωστοποιούνται τώρα και «με τη βούλα» στις ΗΠΑ

Associated Press

Τα προσωπικά δεδομένα όλων των συλληφθέντων στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα γνωστοποιούνται τώρα και «με τη βούλα» στις ΗΠΑ
Τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ επαναβεβαιώνει (ακόμα και) η ελληνική κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι ανώτατα όργανα των Βρυξελλών αποφάσισαν στοιχεία Ευρωπαίων πολιτών να παραδίδονται στις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ. Ο εύσχημος μπαμπούλας που χρησιμοποιεί το Μαξίμου, για να δικαιολογήσει το υπερατλαντικό αυτό φακέλωμα, είναι τι άλλο; Οι «αυξημένες ανάγκες ασφάλειας», ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στις 31/12/2001 οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι κάθε αεροπορική εταιρία που εκτελεί δρομολόγια προς τα αεροδρόμιά τους, πρέπει να τους στέλνει κατάλογο με 39 στοιχεία για κάθε επιβάτη, όπως: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο, αριθμός τηλεφώνου, διατροφικές συνήθειες (!), οι αριθμοί διαβατηρίου και βίζας, τα αεροδρόμια αναχώρησης και άφιξης και «κάθε άλλη πληροφορία που μπορεί να καθοριστεί ευλόγως απαραίτητη για την ασφάλεια των αερομεταφορών». Οι ομοσπονδιακές αρχές αποθηκεύουν τις πληροφορίες - όπως οι ίδιες παραδέχονται - για 6 με 7 έτη σε βάσεις δεδομένων.

Η «Ολυμπιακή Αεροπορία» στις 31/10/2001, υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με το αμερικανικό τελωνείο για την κατάθεση των προαναφερόμενων στοιχείων των επιβατών. Από τη διοίκηση της εταιρίας διαχέεται ότι δίνει στους Αμερικανούς μόνο τα στοιχεία ταυτότητας που αναγράφονται στα διαβατήρια των επιβατών.

Χτες ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, αρνήθηκε μεν ότι γίνεται φακέλωμα των πολιτών της ΕΕ, δήλωσε όμως ότι η παράδοση στοιχείων τους στις ΗΠΑ «έχουν να κάνουν με αποφάσεις που λήφθηκαν από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Οτι «υπάρχει μια γενικότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη λήψη τέτοιων μέτρων». Υπεραμύνθηκε δε της εφαρμογής τους, προφασιζόμενος «θέματα ασφάλειας», ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Πριν μερικές μέρες, η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε απόφασή της, δεν αντιτάχθηκε στην παροχή πληροφοριών στις ΗΠΑ για τους επιβάτες των υπερατλαντικών πτήσεων. Απλά πρότεινε ορισμένες ανούσιες αλλαγές σε ό,τι γίνεται ήδη. Π.χ. «τα στοιχεία να μην κρατούνται πέραν της διάρκειας παραμονής του επιβάτη στην επικράτεια των ΗΠΑ» (σ.σ.: μα αφού αποθηκεύονται αυτόματα σε αμερικανικές βάσεις επεξεργασίας δεδομένων).

«Εκσυγχρονισμός»

Θυμίζουμε ότι τα τελευταία σχέδια ΕΕ και ΗΠΑ είναι - με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» των ταξιδιωτικών εγγράφων - να χρησιμοποιήσουν τη λεγόμενη βιομετρική τεχνολογία, για να φακελώνουν ευκολότερα τους διακινούμενους. Σχετική απόφαση περιλήφθηκε στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική, τον Ιούνη του 2002. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει πλέον συγκεκριμένες οδηγίες προς τα κράτη - μέλη για το πώς σε ένα τσιπ (επικολλημένο στις βίζες, στις άδειες παραμονής και στα νέα διαβατήρια των υπηκόων ΕΕ) να εμπεριέχονται τα χαρακτηριστικά της ίριδας του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου. Στα μηχανήματα ελέγχου, οι αποθηκευμένες στο τσιπ πληροφορίες θα διασταυρώνονται με τις αποθηκευμένες σε βάσεις δεδομένων, που διατηρούν οι αρχές. Οι ΗΠΑ πίεζαν εδώ και καιρό να προχωρήσει το συγκεκριμένο μέτρο και να ανταλλάσσουν τα στοιχεία αυτά με την ΕΕ.

Στις 2/10/2003 το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ πήγε ένα βήμα παραπέρα την απόφαση της Συνόδου της Χαλκιδικής. Αποφάσισε από το 2005 τα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών να εκδίδονται με δύο (σε πρώτη φάση) βιομετρικά δεδομένα: τα δακτυλικά αποτυπώματα του κατόχου και την ψηφιακή φωτογραφία του. Η αρχή για την καταγραφή των βιομετρικών δεδομένων θα γίνει με τα έγγραφα των υπηκόων τρίτων χωρών και θα ακολουθήσουν τα διαβατήρια των πολιτών της ΕΕ.

Η χρήση της βιομετρικής τεχνολογίας στην ΕΕ ξεκίνησε φυσικά από την Ελλάδα, με πιλοτικό κοινοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και με σκοπό την «καθιέρωση προτύπου βιομετρικής αυθεντικοποίησης επιβατών σε αεροδρόμια». Ειδικό μηχάνημα σαρώνει την ίριδα του ματιού κάθε επιβάτη και το δεδομένο αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων. Η σάρωση γίνεται στα σημεία ελέγχου εισιτηρίου («check - in») και επιβίβασης («boarding»). Οπως αναφέρεται, επιδιώκεται η «διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας του επιβάτη που ελέγχει το εισιτήριό του με αυτόν που τελικώς επιβιβάζεται στο αεροπλάνο». Σύμφωνα με τη διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος», το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την ιταλική αεροπορική εταιρία «Alitalia», αφορά στις πτήσεις προς Μιλάνο και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλη.

Ερωτηθείς χτες και γι' αυτό το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση «εξετάζει» ορισμένες ενστάσεις που εκφράζονται π.χ. από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ