Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Γιατί η «Αυγή» που, όπως αναγγέλλει καθημερινά από την πρώτη της σελίδα, βρίσκεται «στο Παρίσι του Κοινωνικού Φόρουμ» αποσιώπησε κυριολεκτικά από τις σελίδες της τη μεγαλειώδη εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης στον κουβανικό λαό, που διοργανώθηκε την Τρίτη στην πόλη;

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ εκδήλωση «θάφτηκε» από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, γιατί ήταν αντίθετο στην πραγματοποίησή της το «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ». Οπως, επίσης, και η ηγεσία του ΣΥΝ, η οποία συντάσσεται με την προπαγάνδα των Ευρωπαίων και όχι μόνο ιμπεριαλιστών ενάντια στη σοσιαλιστική Κούβα, με πρόσχημα τη δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έλλειψη δημοκρατίας.

Η ΕΕ, μετά τις καταδίκες των μισθοφόρων των ΗΠΑ από το Κουβανικό δικαστήριο επειδή δρούσαν με αμερικανικό σχέδιο και ενίσχυση, προκειμένου να υπονομεύσουν το σοσιαλιστικό καθεστώς, ως μέρος των ανατρεπτικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού, επιτέθηκαν ανοιχτά ενάντια στο σοσιαλιστικό καθεστώς όπως και οι ΗΠΑ.Τότε και ο ΣΥΝ έβγαλε ανακοίνωση ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας. Δηλαδή, κατήγγειλαν το δικαίωμα ενός λαού να ζει σε καθεστώς που ο ίδιος έχει επιλέξει, το δικαίωμα στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του, των κυριαρχικών του δικαιωμάτων, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ετσι, αντί να καταγγείλουν αυτές τις επεμβάσεις στο εσωτερικό της Κούβας κατήγγειλαν το δικαίωμά του λαού της να υπερασπίζεται τον εαυτό του και τη χώρα του. Βεβαίως, ο ΣΥΝ δεν καταδίκασε την παράνομη φυλάκιση των 5 Κουβανών στις ΗΠΑ, ούτε τα αμερικανικά ανατρεπτικά σχέδια κατά της Κούβας. Αυτή είναι η δημοκρατική ευαισθησία της ηγεσίας του ΣΥΝ. Αλλά και του «Φόρουμ».

ΤΟ «ΦΟΡΟΥΜ» απαγόρευσε να γίνει η διεθνιστική εκδήλωση υπέρ της σοσιαλιστικής Κούβας και ενάντια στον αμερικανικό και τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, στο χώρο των εργασιών του. Απαίτησε η εκδήλωσή να γίνει έξω απ' αυτούς τους χώρους και σε ημερομηνίες είτε πριν είτε μετά απ' το διάστημα των εργασιών του, (12 μέχρι 16 του Νοέμβρη). Αυτό το «Φόρουμ» χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ «κίνημα των κινημάτων», μοναδική διέξοδο για τους λαούς. Μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκό κίνημα, το οποίο, όχι μόνο δε στηρίζει ένα λαό στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, αλλά εναντιώνεται σ' αυτό το λαό;

Αλλά η υπόθεση έχει και προϊστορία. Στις αρχές Οκτώβρη ακόμα, στην τελευταία προπαρασκευαστική επιτροπή για τις εκδηλώσεις του «Φόρουμ» στο Παρίσι, παράγοντες της γαλλικής οργανωτικής επιτροπής προσπάθησαν να αποκλείσουν Κουβανούς ομιλητές από το πάνελ, για τη Λατινική Αμερική, γιατί, όπως είπαν θα πρόβαλλαν τη χώρα τους και όχι τις δήθεν «διώξεις σε βάρος των αντιφρονούντων». Ετσι, οι Κουβανοί ομιλητές, επειδή θα υπεράσπιζαν τη χώρα τους, το λαό τους και το σοσιαλιστικό σύστημα που έχει επιλέξει να ζει, αφού ο ίδιος το εγκαθίδρυσε, κρίθηκαν ανεπιθύμητοι.

ΜΠΡΟΣΤΑ στις οξύτατες αντιδράσεις, κατέληξαν να προσκληθεί μια γνωστή Κουβανέζα οικονομολόγος, αλλά υπό όρους:

Α) Να προσκληθεί, παράλληλα, στο Φόρουμ και ένας «Κουβανός αντιφρονών», δηλαδή μισθοφόρος των ΗΠΑ, (δεν τόλμησαν να πουν να έρθει από το Μαϊάμι, απ' όπου οι Κουβανοί αντεπαναστάτες μαζί με τις ΗΠΑ οργανώνουν τις επεμβάσεις στην Κούβα), ως «ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα για ανθρώπινα δικαιώματα» και ως μήνυμα προς την Κούβα.

Β) Να μη μιλήσει για την Κούβα.

Γ) Αν, όμως, μιλήσει να μη «λειτουργήσει ως απολογητής του καθεστώτος».

Μ' αυτό συμφώνησαν και ο ΣΥΝ και το «Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ