Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Κινητές βιβλιοθήκες

Είχαμε αναφερθεί στο ίδιο θέμα εδώ και μήνες. Αλλά είναι προφανές ότι στο υπουργείο Παιδείας - και συγκεκριμένα στην Ειδική Γραμματεία σε θέματα βιβλιοθηκών και αρχείων του κράτους - η κοντινότερη σχέση που έχουν με την Παιδεία είναι το ...«παίδεμα» των εργαζόμενων σε αυτήν.

Παρότι, λοιπόν, τα χρήματα για τη συνέχεια του προγράμματος των κινητών βιβλιοθηκών για το 2005 - 2006 υπάρχουν (από το ΕΠΕΑΕΚ), η Ειδική Γραμματεία του υπουργείου (στα πλαίσια του γενικότερου διωγμού που έχει εξαπολυθεί κατά των συμβασιούχων) μεθοδεύει την απομάκρυνση 65 περίπου εργαζόμενων από το συγκεκριμένο πρόγραμμα (μετά από 7 χρόνια εργασίας) και την αντικατάστασή τους από «ημέτερους» (;).

Οι συνέπειες της μεθόδευσης του υπουργείου είναι ορατές:

α) Οι κινητές βιβλιοθήκες της χώρας δε λειτουργούν από το καλοκαίρι του 2005 εκτός λίγων εξαιρέσεων. Από τις 30 μονάδες κινούνται 5 - 6 μονάδες.

β) Οι εργαζόμενοι απολύθηκαν, αναγκαστικά κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη σε ασφαλιστικά μέτρα και έμειναν απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εργαζόμενοι που τους οφείλονται δεδουλευμένα 4, 5, 12 ακόμα και 18 μηνών (!) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

γ) Προκηρύσσονται οι θέσεις εργασίας τους, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προϋπηρεσία των ήδη εργαζομένων.

Το αποτέλεσμα είναι οι βιβλιοθήκες της χώρας να υπολειτουργούν. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε μια φοβερή εκδοχή της «σεμνότητας και της ταπεινότητας» οι εργαζόμενοι προσπαθούν επί 18 μήνες να επικοινωνήσουν με την υπουργό Παιδείας, αλλά μάταια...

Το ίδιο μάταια, πάνω από 1.000 σχολεία απομακρυσμένων περιοχών και 150.000 μαθητές, καθηγητές και δάσκαλοι περιμένουν ακόμα τις κινητές βιβλιοθήκες στο προαύλιό τους. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός δήλωνε στη Βουλή, τις προάλλες: «Πρωταρχικός μας στόχος είναι η Παιδεία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ