Σάββατο 21 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΚΟΥΒΑΣ
«Οι ιμπεριαλιστές δεν μπορεί να είναι κριτές»

Ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής για το αντικομμουνιστικό μνημόνιο

Την έντονη καταδίκη του στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο εκφράζει με ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να το απορρίψουν.

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση αναφέρεται για το μνημόνιο: «Η εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από το ισχυρότατο μίσος των εμπνευστών του για μια ιδεολογία που συγκρούεται με την καπιταλιστική κυριαρχία.

Είναι ξεκάθαρο ότι αντικείμενο αυτής της νέας προβοκάτσιας δεν είναι η ιστορική ανάλυση της εμπειρίας του σοσιαλισμού στον περασμένο αιώνα, αλλά η προσπάθεια να συντριβεί οποιαδήποτε μορφή αντίστασης στην κυρίαρχη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που εφαρμόζουν και η δεξιά και η σοσιαλδημοκρατία και πάνω από μια δεκαετία εξάγουν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Δεν μπορεί να γίνονται κριτές οι εκπρόσωποι του ιμπεριαλισμού, οι υπεύθυνοι για τις μεγάλες αδικίες που δημιουργεί η καπιταλιστική κοινωνία. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα μεγαλοπρεπή πλούτη που επιδεικνύουν οι αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες έχουν προέλθει από εκατοντάδες χρόνια αποικιοκρατίας, δουλοκρατίας, που τους εξασφάλισαν την υπερεκμετάλλευση και την κλοπή των τεράστιων φυσικών πόρων του Τρίτου Κόσμου, που και σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των λαών της υποφέρουν από την εκμετάλλευση, τα εγκλήματα και τον εκβιασμό. Αν είχαν ελάχιστη ντροπή και αναγνώριση γι' αυτά, θα έπρεπε να είχαν ανταποδώσει στις αναπτυσσόμενες χώρες κάποια ελάχιστα κονδύλια που θα μπορούσαν να λύσουν βασικές ανάγκες στην υγεία και την εκπαίδευση.

Πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι αυτή η ίδια δίψα για κέρδος οδήγησε και στους παγκόσμιους ενδοϊμπεριαλιστικούς πολέμους στη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, που στοίχισαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους και τεράστιες υλικές ζημιές. Δεν πρέπει όμως και να ξεχάσουμε ότι η ήττα του φασισμού και του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αποτέλεσμα του ηρωικού αγώνα των λαών της ΕΣΣΔ, που 20 εκατομμύρια από τα καλύτερα παιδιά της θυσιάστηκαν για να γλιτώσουν την ανθρωπότητα από το φασιστικό τέρας».

Στη συνέχεια προσθέτει η ανακοίνωση: «Ευτυχώς όμως οι λαοί έχουν μνήμη. Και πώς μπορούν άλλωστε να ξεχάσουν τις διώξεις, τις φυλακίσεις και τις δολοφονίες κομμουνιστών και όσων χαιρέτιζαν τις ιδέες του στην εποχή του Μακαρθισμού ή στην Κεντρική Αμερική και την Αφρική ή τα βασανιστήρια, τις εξαφανίσεις, τα εγκλήματα των λατινοαμερικάνικων δικτατοριών με τη βοήθεια της CIA, μέσω της "Επιχείρησης Κόνδορας", που φέτος καταγγέλθηκε και στη Συνάντηση ενάντια στην τρομοκρατία που έγινε το Μάη στην Κούβα.

Πού ήταν το Συμβούλιο της Ευρώπης, όταν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, παρακάμπτοντας και τον ΟΗΕ αλλά και τους ίδιους τους λαούς, επιτέθηκαν και κατέλαβαν εντελώς παράνομα το Ιράκ, προκαλώντας το θάνατο μέχρι τώρα 100.000 Ιρακινών, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά και περισσότερων από 2.100 νέων Αμερικανών;

Το Συμβούλιο δεν καταδικάζει την Κρατική Τρομοκρατία που ασκεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ με τους συμμάχους της, με προεξάρχουσα την ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα που καταγγέλλει την Κούβα στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ανήμπορο να αμφισβητήσει και πολύ περισσότερο να καταγγείλει τις παραβιάσεις και την απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων από τις ΗΠΑ στις φυλακές του Ιράκ. Ούτε όμως βλέπει την ύπαρξη ενός σύγχρονου στρατοπέδου συγκέντρωσης όπως είναι η παράνομη αμερικανική ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο ή η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών βάσεων σε χώρες της Ευρώπης όπου γίνονται βασανιστήρια και πραγματοποιούνται οι μυστικές πτήσεις για τη μεταφορά κρατουμένων.

Επίσης δε θυμόμαστε το Συμβούλιο να έχει καταγγείλει την πολιτική γενοκτονίας, του εμπάργκο ενάντια στην Κούβα, ούτε έχει εκφραστεί υπέρ της απελευθέρωσης των 5 ηρωικών νέων Κουβανών που βρίσκονται ακόμα άδικα φυλακισμένοι σε αμερικανικές φυλακές, γιατί πάλεψαν ενάντια στην τρομοκρατία και τον πόλεμο ενάντια στην Κούβα, που εκπορεύεται από το έδαφος των ΗΠΑ.

Είναι φανερό ότι δεν έχουν καμία ηθική αυτές οι δυνάμεις που προσπαθούν να καταδικάσουν την κομμουνιστική ιδεολογία και την εμπειρία των ευρωπαϊκών χωρών.

Βέβαια, αν περάσουν αυτή την απόφαση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, αυτό θα αποτελέσει ένα νέο ερέθισμα για να σηκώσουμε ακόμα πιο ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες του αγώνα και της πάλης των ιδεών για την οικοδόμηση ενός κόσμου με κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αλληλεγγύη και αυτό είναι δυνατό να γίνει μόνο με το Σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ