Τετάρτη 21 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Η απελευθέρωση ενισχύει την οικονομική εξουσία

Με απροκάλυπτο και κυνικό τρόπο ομολογούν σήμερα, τη μέρα μάλιστα της επικύρωσης της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ότι η προώθηση των λεγόμενων διαρθρωτικών αλλαγών θα έχει συνέπεια τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου), εξέλιξη η οποία θα έχει επιπτώσεις και στο πολιτικό σύστημα...

Αυτά προκύπτουν από χτεσινή συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου, από τη Φέιρα της Πορτογαλίας, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέντευξη περιέγραψε επίσης το νέο πλαίσιο λιτότητας, με ορίζοντα μάλιστα το 2010, με στόχο αυτή τη φορά την πραγματική σύγκλιση...

Στο θέμα των σχέσεων διαρθρωτικές αλλαγές - ιδιωτικός τομέας και σε επισήμανση του δημοσιογράφου για τις πολιτικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένας γιγαντισμός του ιδιωτικού τομέα, ο Γ. Παπαντωνίου «ομολόγησε» ότι «με την απελευθέρωση των αγορών ενισχύεται η οικονομική εξουσία» και ως αντιστάθμισμα ζήτησε «την ενίσχυση της δημοκρατικής πολιτικής εξουσίας, ώστε ο λαός να παραμείνει κυρίαρχος...». Οι δεύτερες αυτές επισημάνσεις είναι βέβαια για τα μάτια του κόσμου. Το ουσιώδες είναι η, για πρώτη φορά, επίσημη αναγνώριση, ότι η οικονομική πολιτική οδηγεί στο γιγαντισμό και στην ενίσχυση της οικονομικής εξουσίας. Απροκάλυπτη, κυνική και ταξική ομολογία.

Το ίδιο κυνικός και απροκάλυπτος ήταν όταν περιέγραψε το νέο πλαίσιο λιτότητας, στο οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν τα λαϊκά στρώματα, στο όνομα αυτή τη φορά της... πραγματικής σύγκλισης!

Αφού αναφέρθηκε στα οφέλη που θα έχει η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ (κοινό νόμισμα, διαφύλαξη συναλλαγματικού κινδύνου, χαμηλά επιτόκια κλπ.), στη συνέχεια πέρασε στο «ψητό»: «Τα οφέλη βέβαια έχουν και ένα κόστος. Δεν είναι ότι έρχονται μόνα τους από τον ουρανό όλα τα οφέλη της ΟΝΕ». Και κατά συνέπεια, «...εμείς σαν κοινωνία, σαν λαός θα πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι, να αναδείξουμε δηλαδή τις αρετές που αναδείξαμε την τελευταία εξαετία που χρειάστηκε να μπούμε στην ΟΝΕ». Υπήρξε μάλιστα περισσότερο επεξηγηματικός για την έννοια «πειθαρχία», καθώς... «θα πρέπει να είμαστε πειθαρχημένοι στις διεκδικήσεις μας. Να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, την άναρχη οικονομική πολιτική...». Εδωσε μάλιστα και επεξηγήσεις για το τι σημαίνει κατά την κυβέρνηση πραγματική σύγκλιση. Ο όρος αυτός - κατά την ερμηνεία Παπαντωνίου - σημαίνει «...διαρθρωτικές αλλαγές, απελευθέρωση αγορών, σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις κλπ.». Και η πολιτική αυτή θα οδηγήσει στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας «στην πλήρη και πραγματική σύγκλιση. Δηλαδή τα εισοδήματά μας να γίνουν ανάλογα με τα εισοδήματα των Ευρωπαίων πολιτών στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης»! Οτι βέβαια ο στόχος της σύγκλισης των εισοδημάτων (για ίδιους μισθούς μίλησε σε άλλο σημείο) είναι απάτη, το ομολόγησε και ο ίδιος όταν ανέφερε πως με την απελευθέρωση των αγορών θα ενισχυθεί η οικονομική εξουσία!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ