Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Για «συγκερασμό σχεδίων» μιλούν τώρα στον ΟΗΕ

O εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντούτζαρικ, δήλωσε χτες ότι ο Κόφι Ανάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και όχι με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχαν υποστηρίξει τουρκικά ΜΜΕ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ντούτζαρικ ανέφερε ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε πρόσφατα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, οι Τούρκοι εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τη συνάντηση του κ. Ανάν με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Τ. Παπαδόπουλο, στο Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι θέματα, όπως: Η Αμμόχωστος, η απαγκίστρωση και η αποστρατιωτικοποίηση θα πρέπει να συζητηθούν μέσα στο πλαίσιο μιας νέας διαπραγματευτικής διαδικασίας για συνολική λύση του Κυπριακού και όχι σε τεχνικές επιτροπές.

Οπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ανέφερε στον κ. Γκιουλ ότι οι τουρκικές προτάσεις αποτελούν «θετική κίνηση» και θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η νέα προσπάθεια του ΟΗΕ για το Κυπριακό μένει μετέωρη. Δεν αποκλείεται, όμως, να επιδιωχτεί «συγκερασμός» του «σχεδίου δράσης» που είχε υποβάλει η Αγκυρα, με τα όσα είχαν συμφωνήσει πρόσφατα στο Παρίσι ο ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού με τον Κύπριο Πρόεδρο για τη λειτουργία τεχνικών επιτροπών.

Στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα, το μέλλον της Εθνικής Φρουράς

Ο υπουργός Αμυνας Κούλης Μαυρονικόλας απέρριψε χτες την πρόταση του ΔΗΣΥ για μετατροπή της Εθνικής Φρουράς σε ημιεπαγγελματικό στρατό με παράλληλη μείωση της στρατιωτικής θητείας σε 14 μήνες από 25, που είναι σήμερα.

Ο κ. Μαυρονικόλας εξέφρασε λύπη γιατί συζητούνται θέματα άμυνας εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, σημειώνοντας ότι η συζήτηση τέτοιου θέματος δημιουργεί μια «περιττή αναταραχή εντός του στρατεύματος», ενώ διατύπωσε ερωτηματικά γιατί ο ΔΗΣΥ δεν κατέθεσε την εν λόγω πρόταση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας.

Ο κ. Μαυρονικόλας υπενθύμισε την πραγματικότητα που υπάρχει στην Κύπρο με την παρουσία του τουρκικού κατοχικού στρατού, αλλά και την ύπαρξη της γραμμής αντιπαράταξης, μήκους 180 χιλιομέτρων.

«Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια κατοχική παρουσία, η οποία είναι εκσυγχρονισμένη και σε άκρως απειλητική τοποθέτηση, η οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) αριθμεί πέραν των 43.000 στρατιωτών», είπε ο κ. Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΕΕΦ, που έχει κάνει τις δικές του μελέτες για μείωση της θητείας, η άμυνα της Κύπρου επιβάλλει στην ΕΦ να διατηρεί σε προσωπικό το ένα τρίτο της κατοχικής δύναμης.

Σε σχέση με την ουσία της πρότασης του ΔΗΣΥ, δηλαδή τη μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 14 μήνες, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΓΕΕΦ για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαστούν 4.500 μόνιμοι υπαξιωματικοί, σε αντίθεση με την πρόταση του ΔΗΣΥ που προνοεί για 2.500, κάτι που αν τεθεί σε εφαρμογή, «τότε η ΕΦ μειώνεται κάτω από τις 10.000 σε αριθμητική δύναμη», ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν για πρόσληψη τόσου μεγάλου αριθμού μόνιμων στρατιωτών από την κυπριακή αγορά, αλλά και για τον καθορισμό των καθηκόντων τους.

Ο υπουργός Αμυνας ανέφερε, επίσης, ότι τα τελευταία τρία χρόνια το υπουργείο Αμυνας, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της κυπριακής οικονομίας με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ακολουθεί μια πορεία λιτότητας και διαθέτει ένα μέσο όρο προϋπολογισμού για την αμυντική θωράκιση ύψους 70 εκ. λιρών Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ