Τετάρτη 15 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Μοιρολατρική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση
  • «Κατ' ιδίαν» δηλώσεις Γ. Βουλγαράκη για τις κυβερνητικές επιδιώξεις
  • Επιφυλάξεις από Κ. Μητσοτάκη και Γ. Σούρλα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Eurokinissi

Τη μοιρολατρική αντίληψη ότι η αντιμετώπιση των υποκλοπών είναι σχεδόν αδύνατη, προωθεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας αφενός να δικαιολογήσει την πλήρη ανυπαρξία αποτελεσμάτων, όσον αφορά τον εντοπισμό των δραστών και αφετέρου να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία «μάθετε να ζείτε με τις υποκλοπές».

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να «ξεμπερδεύει» με την επικοινωνιακή διαιώνιση της υπόθεσης και επιδιώκει να σταματήσει η «τροφοδοσία» των ΜΜΕ με στοιχεία και αποκαλύψεις από διάφορες πλευρές.

Τις «μύχιες» σκέψεις της κυβέρνησης αποκάλυψε σε («οφ δι ρέκορντ»;) συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λιβύη. Ουσιαστικά ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και εκ των βασικών χειριστών της υπόθεσης του Ασφαλιστικού, προεξόφλησε ότι σε δύο - τρεις βδομάδες το θέμα των υποκλοπών δε θα απασχολεί την επικαιρότητα και αυτό γιατί «φθίνουν» οι παράγοντες που το συντηρούν. Ως τέτοιους ανέφερε την αυτοκτονία Τσαλικίδη, που, όπως φέρεται να είπε, αποδεικνύεται αυτοκτονία και «παρά τα επικοινωνιακά κόλπα» του ο ίδιος ο Διώτης θα επιβεβαιώσει ότι είναι αυτοκτονία. Επίσης η διαμάχη «Ερικσον» και «Βόνταφον» θα πάρει τέλος, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον των δύο πολυεθνικών η παράτασή της. Τέλος, η ίδια η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να συντηρεί το θέμα των υποκλοπών.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να «μπαλώσει» τα πράγματα επικρίνοντας τους δημοσιογράφους και καλύπτοντας τον υπουργό. Ο Ευ. Αντώναρος παραδέχτηκε ότι «κατά τη διάρκεια της πτήσης, ο κ. Βουλγαράκης είχε μια χαλαρή, "οφ δι ρέκορντ" συζήτηση με δημοσιογράφους», αλλά η συζήτηση αυτή «εν μέρει και από ορισμένα μέσα αποδόθηκε με διαστρεβλωμένο τρόπο». Επέκρινε μάλιστα το γεγονός της «μη τήρησης του "οφ δι ρέκορντ"» και τόνισε πως το γεγονός ότι «αποδόθηκαν τα λεγόμενα με τρόπο διαστρεβλωμένο, είναι απολύτως αντιδεοντολογικό».

Την ίδια στιγμή ολοένα και περισσότερο η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περιορίσει ή μετακυλίσει τις πελώριες πολιτικές ευθύνες της, προβάλλει τη θεωρία ότι οι υποκλοπές είναι «ένα τεχνολογικό έγκλημα» που είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστεί.

Την άποψη αυτή επαναλάμβανε χτες διαρκώς ο αναπληρωτής εκπρόσωπος υποστηρίζοντας ότι «όσο καλοί και αν είναι οι νόμοι, παράνομες πράξεις και εγκλήματα, δυστυχώς για όλους μας, γίνονται»!

Προέκταση αυτής της αντίληψης ήταν η θέση που εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης, που υποστήριξε ότι πουθενά στον κόσμο, «ούτε στην Αμερική, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατέψει τον εαυτό της από τις υποκλοπές». «Οπως έχει εξελιχθεί η τεχνολογία, καμία τηλεφωνική επικοινωνία δεν μπορεί να εξασφαλίσει το απόρρητο, πλην ελαχίστων», είπε μιλώντας στη ΝΕΤ, προδικάζοντας ότι ο ένοχος των υποκλοπών «δε θα βρεθεί ποτέ».

Ταυτόχρονα όμως εξέφρασε τη διαφωνία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης, αν και την αθώωσε επί της ουσίας. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι θα προτιμούσε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή να δημοσιοποιούσε την υπόθεση και να ενημέρωνε και κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς. «Προσωπικά πιστεύω ότι ο χειρισμός που έγινε δεν ήταν ο καλύτερος», είπε, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει «η κυβέρνηση είναι το θύμα και είναι αποφασισμένη να αναζητήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την αλήθεια».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σύμφωνα με την πάγια τακτική δε σχολίασε τις απόψεις του επιτίμου προέδρου της ΝΔ.

Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας για το θέμα των υποκλοπών. «Δεν έχω πειστεί από τις εξηγήσεις που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση, διότι υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα», δήλωσε στον «9,84».

  • Στο μεταξύ σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αδέσμευτου Τύπου» η απόπειρα ληστείας ενός φορτηγού που μετέφερε υλικό της «Vodafone» στη Θεσσαλονίκη που είχε γίνει πριν από ένα μήνα, δεν ήταν τελικά τόσο αθώα όσο αρχικά είχε εμφανιστεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα την εφημερίδα, το φορτηγό μετέφερε έναν από τους τρεις server όπου ήταν εγκαταστημένο το παράνομο λογισμικό που είχε χρησιμοποιηθεί για τις υποκλοπές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος server είχε ως αποστολή να παρακολουθεί πάνω από 40.000 κινητά τηλέφωνα(!). Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να διαψεύσει το δημοσίευμα και παρέπεμψε στις διωκτικές αρχές.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα στοιχεία για την υπόθεση Τσαλικίδη (2018-06-27 00:00:00.0)
Δολοφονία και όχι αυτοκτονία ο θάνατος του Κ. Τσαλικίδη (2018-06-23 00:00:00.0)
Ζητούν ανάσυρση του φακέλου Τσαλικίδη (2011-09-08 00:00:00.0)
Στο σκοτάδι σοβαρές πτυχές - αναπάντητα πολλά ερωτήματα (2006-02-08 00:00:00.0)
Απάντηση στη λάσπη (1997-05-28 00:00:00.0)
Η λογική της στρατιωτικής αναμέτρησης (1996-06-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ