Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκστρατεία υποστήριξης του «έργου»
  • Εξορμήσεις βουλευτών και στελεχών στο λαό, με στόχο τη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών και τη συσπείρωση της βάσης
  • Προαναγγέλλουν «παροχές», αλλά δε χαλαρώνουν οι ρυθμοί της αντιλαϊκής επίθεσης

Κλίμα τεχνητής πόλωσης και έντασης δημιουργεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης και κινητοποίησης των δυνάμεών της με στόχο την καλύτερη υποστήριξη του κυβερνητικού έργου, χωρίς, ταυτόχρονα, να ανακόψει την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα εξόρμηση των κυβερνητικών και κομματικών στελεχών σε ολόκληρη τη χώρα. Προκειμένου να διευκολυνθεί αυτή «η επαφή με το λαό», η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα ότι «τα πράγματα στην οικονομία πάνε καλά» και άρα έρχονται «καλύτερες μέρες», τις οποίες τοποθετούν μετά την έξοδο της χώρας από το καθεστώς επιτήρησης, στο τέλος του 2006. Την ίδια στιγμή όμως, αποφεύγει επίμονα να δεσμευτεί σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη «παροχή», εκτός από την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων για τις αυξήσεις στις συντάξεις του ΕΚΑΣ και του ΟΓΑ.

Προκειμένου να επιτευχθεί η κινητοποίηση των κομματικών δυνάμεων, η κυβέρνηση επικαλείται τον πόλεμο που της γίνεται από το ΠΑΣΟΚ και τα φιλικά του ΜΜΕ και τη «μαύρη προπαγάνδα» που υπονομεύει το κυβερνητικό έργο.

Το πλαίσιο της εξόρμησης των γαλάζιων στελεχών έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Απ. Σταύρου, μετά τη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας ότι στόχος των στελεχών είναι να δημιουργήσουν «ανάχωμα στην πρωτοφανή βιομηχανία ψεύδους και πολιτικής εξαπάτησης, που επιχειρείται από πολλές πλευρές». Σε άλλο σημείο είπε ότι «επιχειρείται να δημιουργηθεί μια εικονική πραγματικότητα σε πολλά θέματα». Ωστόσο, έσπευσε να επιδείξει την πραμάτεια στο κυβερνητικό εμπόριο ελπίδων. «Η οικονομία αντιδρά θετικά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να μας επιτρέπει βελτιωτικές επεμβάσεις υπέρ των πολιτών σε πολλούς τομείς», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρώτος που εξόρμησε στην επαρχία ήταν ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος, μιλώντας χθες το βράδυ σε κομματική εκδήλωση στα Ιωάννινα, επιχείρησε να δώσει το σύνθημα για την αντεπίθεση. «Ζούμε όλοι μας μια προσπάθεια να ακυρωθεί κάθε θετικό αποτέλεσμα, να οξυνθεί το πολιτικό κλίμα, να μετατεθεί το κέντρο του πολιτικού διαλόγου από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες σε ένα διαξιφισμό στα χρώματα του κίτρινου και του μαύρου», τόνισε, επιρρίπτοντας την ευθύνη ευθέως σε «αξιωματική αντιπολίτευση και τα προσκείμενα σε αυτή Μέσα». Πυροδοτώντας τη δικομματική πόλωση, συμπλήρωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν αλλάζει και όσο περισσότερο καιρός περνά από τότε που ήταν στην κυβέρνηση, τόσο περισσότερο θα αποθρασύνονται και θα παριστάνουν τις αθώες περιστερές».

Ενταση του αυταρχισμού

Την ίδια στιγμή όμως, η κυβέρνηση δε χαλαρώνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης. Αδιάψευστος μάρτυρας η ένταση του αυταρχισμού, αλλά και η φανατική υποστήριξη των κερδών του κεφαλαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απολογήθηκε για την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στην προχθεσινή πορεία της ΓΣΕΕ, αλλά κάλυψε πλήρως τις δυνάμεις καταστολής, στέλνοντας «σήμα» για τις επόμενες κινητοποιήσεις. «Δεν υπήρξε επιθετική ενέργεια των αστυνομικών οργάνων. Υπήρξε αμυντική προσπάθεια απώθησης των επιτιθέμενων ομάδων - δε θέλω να πω ότι ήταν απεργοί όλοι αυτοί που επιτέθηκαν σε δύο σημεία - οι οποίες προσπάθησαν να διασπάσουν με βίαιο και επιθετικό τρόπο τα μπλόκα των οργάνων που ήταν επιφορτισμένα με τη διατήρηση της τάξης», ισχυρίστηκε προκλητικά ο Ευ. Αντώναρος. Περιορίστηκε μόνο να εκφράσει τη λύπη του «εάν, μέσα στην αναμπουμπούλα της στιγμής, κάποιος υπέστη κάποια ζημιά»...

Πιο μετριοπαθής, λόγω «ρόλου», εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, δηλώνοντας ότι «καλό είναι να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Σε μέρες έντασης που υπάρχει μια γενικευμένη αντίδραση και τέτοιου είδους γεγονότα υπάρχουν και ατυχή γεγονότα. Δεν μπορώ να ξέρω όμως τι ακριβώς έγινε, αλλά θα ήμουν ευτυχέστερος αν δεν υπήρχαν».

  • Τη σύσταση επιτροπής, που θα αναλάβει την επεξεργασία των προτάσεων βουλευτών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αποφάσισε χθες η Συντονιστική Επιτροπή της ΚΟ της ΝΔ. Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ι.Τραγάκης και η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ