Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Καταψήφισε το ΚΚΕ την έκθεση Μπροκ για τη διεύρυνση

Τη θέση του ΚΚΕ αιτιολόγησε ο Θ. Παφίλης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Της ανταποκρίτριάς μας, Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Με μία έκθεση για την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ και την επέκταση της κυριαρχίας του ευρωενωσιακού καθεστώτος, την έκθεση Μπροκ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχασε την ευκαιρία να υπενθυμίσει στην Τουρκία, στην ΠΓΔΜ, στη Σερβία, στην Κροατία και το Κοσσυφοπέδιο τις απαιτήσεις της...

Ενώ λοιπόν η Ενωση, με την εν λόγω έκθεση, κάνει αναφορά στην ανάγκη του «Ευρωπαϊκού Συντάγματος», ξεκαθαρίζει ότι η διεύρυνση πρέπει να ακολουθεί τις δυνατότητες απορρόφησης της ΕΕ, υπενθυμίζει σε κάθε μία από τις προαναφερθείσες χώρες, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ένταξης, τους όρους με τους οποίους οφείλουν να συμμορφωθούν, για να αποκτήσουν δυνητικά δικαίωμα ένταξης...

Συγκεκριμένα, στην Τουρκία επαναλαμβάνονται η ανάγκη εξευρωπαϊσμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το πρωτόκολλο της Αγκυρας και τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Οσον αφορά την ΠΓΔΜ, υπενθυμίζουν την ανάγκη να «αναζητήσει με εποικοδομητικό και ευέλικτο τρόπο, μαζί με την Ελλάδα, μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για το ακόμη ανεπίλυτο πρόβλημα του ονόματος της χώρας», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «το ζήτημα του ονόματος της Δημοκρατίας δεν αποτελεί εμπόδιο για την περαιτέρω ενσωμάτωσή της στην Ευρώπη».

Σχετικά δε με τη Σερβία και την Κροατία, η ΕΕ δηλώνει την ικανοποίησή της για τη διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και τις καλούν να συνεχίσουν τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες...

Μία συζήτηση που διεξάγεται με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το βρώμικο πόλεμο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας και στη σκιά της οργανωμένης δολοφονίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μία διεύρυνση με τις χώρες της Βαλκανικής, η οποία αποτελεί, στην ουσία, προσάρτηση των κρατών της περιοχής και εντάσσεται στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού για τη δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, υποτακτικών στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό.

Είναι αποδεδειγμένο, άλλωστε, ότι η σύνδεση και ένταξη των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ θα επιδεινώσει τη δραματική κατάσταση των λαών τους, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ κατά της ΕΕ και της διεύρυνσής της. Ενώ αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ επισήμανε ότι το πρόβλημα δε βρίσκεται στην ονομασία, αλλά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τα σχέδια αλλαγής συνόρων στην περιοχή, αναδεικνύοντας τις ευθύνες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, που με την εστίασή τους στο θέμα του ονόματος, συμπορεύτηκαν με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή.

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης είπε χαρακτηριστικά ότι «η έκθεση για τη διεύρυνση, οι αποφάσεις του Συμβουλίου και της Επιτροπής και η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 7 χρόνων από το βρώμικο πόλεμο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κατά της Γιουγκοσλαβίας και τη βαριά σκιά της οργανωμένης και εν ψυχρώ δολοφονίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αποκαλύπτονται με προκλητικό τρόπο τα σχέδια των Ευρωπαίων και Αμερικανών ιμπεριαλιστών δημίων της Βαλκανικής, που δεν ήταν άλλα από την προσάρτηση και δημιουργία κρατών προτεκτοράτων, υποτακτικών στην ΕΕ και τον ιμπεριαλισμό. Την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών από το ευρωενωσιακό κεφάλαιο».

Αναφερόμενος στις χώρες των Βαλκανίων, σημείωσε ότι «ήδη, η κατάσταση των λαών των βαλκανικών κρατών είναι δραματική, η σύνδεση και η ένταξή τους στην ΕΕ θα τη χειροτερεύσει. Οι ανταγωνισμοί εξάλλου και ο νέος γύρος αλλαγών συνόρων δημιουργεί νέες εντάσεις». Επανέλαβε τη θέση του Κόμματος, κατά της ΕΕ και της διεύρυνσής της, η οποία θα συμβάλει ώστε να δυναμώσει ο αγώνας των λαών κατά του ευρωπαϊκού και αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που στην πράξη έχει επιβάλει κατοχή στην περιοχή.

Αναφορικά με την ΠΓΔΜ, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι το ΚΚΕ «επαναλαμβάνει τη διατυπωμένη θέση του πως το πρόβλημα σχετίζεται με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την αλλαγή συνόρων με την ανακίνηση και μειονοτικών ζητημάτων, για τις οποίες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σιώπησαν ή συναίνεσαν στο παρελθόν, εστιάζοντας το θέμα στο όνομα της γειτονικής χώρας. Οι όποιες δημαγωγικές κορόνες και πολιτικές αναπροσαρμογές των άλλων κομμάτων προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν το λαό και να λειτουργήσουν ως πλυντήριο στις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που έχουν με τη συμπόρευσή τους με τον ιμπεριαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ