Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ - ΣΥΡΙΖΑ
Ανάβουν τα αίματα...

Παρέμβαση του Ν. Κωνσταντόπουλου ενάντια σε δύο «συνιστώσες» του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε χτες. Με δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ χαρακτηρίζει πρωτοφανή και αήθη επίθεση εναντίον του και εναντίον των στελεχών του ΣΥΝ που «διατυπώνουν, στα πλαίσια του ΣΥΝ, μια διαφορετική άποψη για την ακολουθητέα πολιτική στη σημερινή συγκυρία», την κοινή δήλωση ΚΕΔΑ - ΑΚΟΑ με την οποία τοποθετούνταν ενάντια στην πρόταση που κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ στα όργανα του κόμματος, για συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου με το ΠΑΣΟΚ. Αυτό που φαίνεται να ενόχλησε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ ήταν το τμήμα της ανακοίνωσης των ΚΕΔΑ - ΑΚΟΑ που έκανε λόγο για προσωπικές φιλοδοξίες και σκοπιμότητες. Να σημειώσουμε πως η παρέμβαση του Ν. Κωνσταντόπουλου εκδηλώνεται δύο μέρες πριν τη σύγκληση της ΚΠΕ, παρότι η ανακοίνωση των ΚΕΔΑ - ΑΚΟΑ εκδόθηκε μέρες πριν.

Χτες εξάλλου και η «Αριστερή Ανανέωση» του ΣΥΝ σε εκδήλωσή της άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτη την επίθεση κατά του Ν. Κωνσταντόπουλου η οποία «συνιστά έναν ακόμα λόγο για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ». Οι παρεμβάσεις αυτές δημιουργούν κλίμα όξυνσης που ενδεχομένως να εκφραστεί στη συνεδρίαση της ΚΠΕ.

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Η δήλωση του Ν. Κωνσταντόπουλου δε στρέφεται μόνο ενάντια στους συμμάχους του ΣΥΝ, που καταγράφτηκαν ως τέτοιοι στη διάρκεια της προεδρίας του και τους οποίους τότε είχε υποδεχτεί με πολύ κολακευτικά σχόλια, στρέφεται και ενάντια στην ηγεσία του κόμματος προς την οποία διατυπώνει το ερώτημα - άποψη γιατί δεν τον υπερασπίζεται.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρει ακόμα στη δήλωσή του: «Ομιλούν ως εκφραστές των πάντων, του λαού, της αριστεράς, του ΣΥΝ και ως επικριτές όλων των απόψεων πέραν των δικών τους. Στις "αυθεντίες" της αριστεροσύνης και στους "θεματοφύλακες" της Ορθοδοξίας, δεν πρόκειται να απαντήσω. Θα αγωνίζομαι για τον ανοιχτό προβληματισμό και το δικαίωμα έκφρασης, ως δύναμη της δημοκρατίας και δυναμική της πολιτικής. Θα θεωρώ τον αφορισμό και την ενοχοποίηση προθέσεων, συνώνυμα του δογματισμού».

Και καταλήγει: «Απευθύνομαι, όμως, στην ηγεσία του κόμματός μου και ρωτώ πώς είναι δυνατόν να μην αντιδρά σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις και να μην υπερασπίζεται τα στελέχη της, ανεξαρτήτως συμφωνίας ή διαφωνίας με τις απόψεις τους; Και διατυπώνω αυτό το ερώτημα αρνούμενος να αποδεχτώ άλλες εκδοχές και ερμηνείες για τη σιωπή της».

Αυτό το τμήμα της δήλωσης του Ν. Κωνσταντόπουλου, ανάγκασε το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού, να κάνει το παρακάτω λακωνικό σχόλιο, αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει τα όσα καταμαρτυρούσαν στον Ν. Κωνσταντόπουλο οι δύο συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ: «Το κόμμα μας και η ηγεσία του παγίως, και ιδιαίτερα τώρα, θεωρεί σεβαστές όλες τις απόψεις και επίσης, αυτονόητα, στηρίζει όλα τα στελέχη του».

Από την πλευρά της ΑΚΟΑ ο Γ. Μπανιάς, σε επικοινωνία μας μαζί του, επέμενε πως οι προτάσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τα όσα ως πρόεδρος του ΣΥΝ είχε συνομολογήσει με τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δεσμευτεί, στη βάση των οποίων είχε δοθεί η εκλογική μάχη η οποία ανέδειξε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη στιγμή που ο Ν. Κωνσταντόπουλος είναι μέλος της, οφείλει να εκπροσωπεί όλο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και να σέβεται τα όσα είχαν προεκλογικά συμφωνηθεί, κυρίως αυτά που αφορούσαν την οριοθέτηση του χώρου απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στα κεντροαριστερά σενάρια.

Η «Αριστερή Ανανέωση»

Στη σύσκεψη της «Αριστερής Ανανέωσης» οι Φ. Κουβέλης, Σπ. Λυκούδης και Γ. Μπαλάφας εκτίμησαν πως «ο ΣΥΝ βρίσκεται από καιρό σε πορεία υποχώρησης ή στην καλύτερη περίπτωση σε κατάσταση επικίνδυνης στασιμότητας» που την απέδωσαν «στην εγκατάλειψη της στρατηγικής της σύγκλισης των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού» και «στη λεγόμενη "αριστερή στροφή"» και ζήτησαν «ανακαθορισμό των βασικών επιλογών και κατευθύνσεων», καλώντας τη «συνεδριακή σημερινή πλειοψηφία να προχωρήσει με ρεαλισμό σε νέες αναλύσεις και εκτιμήσεις» ή τουλάχιστον «να συμβάλλει σε βασικές διορθώσεις της γραμμής και προσαρμογές» χωρίς να αγνοεί τη μειοψηφία. Ανέδειξαν σαν ζητήματα για άμεση αλλαγή, τις «αυτοδιοικητικές εκλογές, το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση απέναντι στο ΚΚΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ