Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Οπλο κατά των λαϊκών κινημάτων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας).--

Ενα ακόμα εργαλείο τρομοκρατίας των λαών ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, υιοθετώντας το ψήφισμα για το «Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης». Με πρόσχημα την προστασία των πολιτών από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, προχωρούν ακόμα πιο αποφασιστικά στο φακέλωμα των λαών και την καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε με 521 ψήφους υπέρ, 99 κατά και 36 αποχές. Οι μόνοι που καταψήφισαν από τους Ελληνες ευρωβουλευτές ήταν η ομάδα του ΚΚΕ, ενώ οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν σύσσωμοι υπέρ και ο ΣΥΝ ψήφισε αποχή, διατηρώντας ακόμα μία φορά μεσοβέζικη στάση σε ένα θέμα ουσιώδους σημασίας, για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών.

Το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης επιχειρεί να παρακάμψει τα εθνικά κράτη και να καταστήσει αποτελεσματικότερους τους διωκτικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς, με σκοπό να πλήξει πιο αποφασιστικά τα μαζικά λαϊκά κινήματα και τους αγωνιστές που αντιστέκονται στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Οι σκοπιμότητες που εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, αποδεικνύονται από το ίδιο το ψήφισμα. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, εκτιμάται «ότι το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης παραμένει ένα από τα κύρια εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε θέματα δικαστικής συνεργασίας όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας». Παράλληλα θεωρείται ότι «η πρώτη αξιολόγηση στην οποία προέβη η Επιτροπή καταδεικνύει ότι το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης έχει αποδείξει τη χρησιμότητά του σε σύγκριση με το μηχανισμό έκδοσης που είναι αργός, δυσκίνητος και πλέον ξεπερασμένος».

Ενώ επισημαίνεται «ότι επιτρέπει επίσης τη μείωση των κινδύνων διαφυγής υποδίκου ή καταδίκου από τη δικαιοσύνη για λόγους "δικαστικής κυριαρχίας", συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτόν στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ή της τρομοκρατίας», για να διασφαλίσει «την πλήρη εφαρμογή του άρθρου 42 της Συνθήκης ΕΕ το ταχύτερο, ενσωματώνοντας το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης στον "πρώτο" πυλώνα, προκειμένου να δοθεί ένας πλήρως δημοκρατικός χαρακτήρας και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης».

Αντιλαϊκός κρίκος θωράκισης της εξουσίας του κεφαλαίου

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, είπε χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης (ΕΕΣ) αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων ολοκλήρωσης του θεσμικού πλέγματος θωράκισης της εξουσίας του κεφαλαίου, στα πλαίσια του ευρωενωσιακού "χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης". Επιτρέπει την έκδοση υπηκόων των κρατών - μελών, καταργεί ουσιαστικά την αρχή του διπλού αξιόποινου και τη δυνατότητα απόφασης της πολιτικής ηγεσίας για την έκδοση κάποιου προσώπου, ανατρέποντας έτσι βασικές αρχές και εγγυήσεις προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, που ήταν κατοχυρωμένα στο προγενέστερο δίκαιο της έκδοσης. Περιορίζει έτσι την εθνική κυριαρχία, αφού αμφισβητεί το δικαίωμα κάθε κράτους - μέλους να ασκεί την ποινική δικαιοδοσία στους πολίτες του, ενώ ταυτόχρονα θίγει βασικά συνταγματικά κατοχυρωμένα ατομικά δικαιώματα και εγγυήσεις.

Η Εκθεση ζητάει την ακόμη πιο αντιδραστική τροποποίηση του ΕΕΣ, προτείνοντας την επέκταση της κατάργησης του διπλού αξιόποινου, την κατάργηση κάθε δυνατότητας παρέμβασης της πολιτικής εξουσίας στην έκδοση προσώπων για λόγους εθνικής πολιτικής και σκοπιμότητας, καθώς επίσης και την κατάργηση κάθε δικαστικού ελέγχου για τη συμβατότητα του Εντάλματος με τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η "τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα" γι' ακόμη μία φορά χρησιμοποιούνται από το Ευρωκοινοβούλιο σαν το απαραίτητο πρόσχημα, ώστε να θεμελιωθεί σταθερότερα ένα ακόμη μέσο περιορισμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών, για να χρησιμεύσει ενάντια στους λαϊκούς αγώνες, σε όλους εκείνους που αγωνίζονται και αμφισβητούν τον ιμπεριαλισμό και το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ