Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Ζήτησε να ενημερώσουμε τη ... λυκοσυμμαχία

Σε άμεση «ενημέρωση» των ...«συμμάχων» μας στο ΝΑΤΟ και των «οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τους παράγοντες δηλαδή που λειτουργούν υπέρ της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και στηρίζουν την τουρκική επιθετικότητα, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει ο Γ. Παπανδρέου για το θέμα της σύγκρουσης των πολεμικών αεροσκαφών, προκειμένου όπως ισχυρίστηκε να «υπερασπιστεί άμεσα τα δίκαιά μας»...

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σαν γνήσιος εκφραστής της πολιτικής του «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», σαν βασικός συντελεστής της υπογραφής της Συμφωνίας του Ελσίνκι που θέτει θέμα «επίλυσης ελληνοτουρκικών διαφορών» πέραν της υφαλοκρηπίδας, εντελώς προκλητικά ισχυρίστηκε χτες ότι το κόμμα του είχε «σχέδιο για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Επικαλούμενος τη συμφωνία του Ελσίνκι, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε θέσει «χρονοδιάγραμμα για την επίλυση του θέματος της υφαλοκρηπίδας που θα ερχόταν για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004».

Ο Γ. Παπανδρέου, τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί την ίδια πολιτική με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που αποδέχεται την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής «συμμαχίας», δίνοντας πάτημα στην τουρκική προκλητικότητα, υποστήριξε ότι «η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, χωρίς συνεχή εγρήγορση και στρατηγική στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα μας πάει σε μικρότερα ή μεγαλύτερα επεισόδια που θα οδηγούν συνεχώς στην αύξηση της έντασης μεταξύ μας».

Συγχρόνως, ο Γ. Παπανδρέου, επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά το «κοινοτικό κεκτημένο», και ζήτησε από την Τουρκία «να λειτουργεί ως γείτονας, αλλά και υποψήφια χώρα και μελλοντικό μέλος της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, με τις αρχές και τις πρακτικές των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις αρχές που διέπουν όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αρχές και πρακτικές, που οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις και απαιτήσεις των Τούρκων, φαίνεται ότι δεν ...επηρεάζουν την πολιτική τους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ιστορικές ευκαιρίες» που έχει χάσει η ελληνική κυβέρνηση, για να προχωρήσει η «προσέγγιση» με την Τουρκία, ζήτησε να πάρει «πρωτοβουλίες πριν είναι αργά», αλλά την ίδια στιγμή έσπευσε να ευχηθεί και να συστήσει «προς όλους το σημερινό επεισόδιο να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία και υπευθυνότητα» και «να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, οξύνοντας τη δικομματική αντιπαράθεση ανέφερε: «Από τον κ. Παπανδρέου, που θήτευσε περί τα δέκα χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών, θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη υπευθυνότητα σε ένα τέτοιο θέμα, το οποίο μόνο για κομματική εκμετάλλευση δεν προσφέρεται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ