Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Ρίχνουν λάδι στη φωτιά στο όνομα του εορτασμού...
  • Βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιζητούν «μέτρα ενίσχυσης του εορτασμού»
  • Ορ. Κολοζώφ: Θα μετατραπεί αντικειμενικά σε εφαλτήριο εθνικιστικών εκδηλώσεων

Αυτός ο γιορτασμός «θα μετατραπεί αντικειμενικά σε εφαλτήριο εθνικιστικών εκδηλώσεων». Τα παραπάνω σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, στην τοποθέτησή του για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης, αναφορικά με τη διεύρυνση του γιορτασμού της 19ης Μάη ως «Μέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων», που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η συζήτηση προκλήθηκε μετά από σχετική πρόταση νόμου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Η. Παπαηλία, στην οποία εμμέσως συνεπικούρησε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ζητώντας τα μέτρα ενίσχυσης του εορτασμού να προταθούν σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία. Τα μέτρα που πρότεινε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αν εφαρμοστούν, ουσιαστικά τείνουν να εξομοιώσουν την εορτή αυτή με τις δύο εθνικές εορτές της χώρας μας. Οσον αφορά τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ρυθμίσεων «μέσω προεδρικού διατάγματος».

Ο Ορ. Κολοζώφ σημείωσε ότι ήδη υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για το θέμα και τόνισε πως το ΚΚΕ θεωρεί «ότι το Προεδρικό Διάταγμα, και ο νόμος που καθορίζει την ημέρα εορτασμού, είναι επαρκές». Οσον αφορά την πρόταση για τον ορισμό του εορτασμού σε επίπεδο Δήμων και Κοινοτήτων ο Ορ. Κολοζώφ μίλησε για «διάχυση γιορτασμού», που «αποκτά ενδιαφέρον όταν το αίτημα αυτό αναφέρεται σε "ιδιαίτερες συνθήκες". Θα πρέπει να δοθεί μια εξήγηση τι σημαίνει "ιδιαίτερες συνθήκες". Πριν από λίγες μέρες είχαμε την ευκαιρία να δούμε πού μπορεί να μας πάνε αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες. Στην ουσία να δημιουργήσουμε ζητήματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Με αυτόν τον τρόπο, η καθιέρωση μιας μέρας τιμής και μνήμης προς τα θύματα του Πόντου θα μετατραπεί αντικειμενικά σε εφαλτήριο εθνικιστικών εκδηλώσεων και μίσους μεταξύ των λαών Ελλάδας και Τουρκίας», σημείωσε ο Ορ. Κολοζώφ.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής, Ζέτα Μακρή, η επιτροπή ανέβαλε τη λήψη απόφασης, προκειμένου να συζητηθεί στο άμεσο μέλλον πρόταση περισσότερων βουλευτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ