Τετάρτη 24 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Παρεμπόδισαν εκπαιδευτική μας πτήση»

Στην παρεμπόδιση εκπαιδευτικής πτήσης τουρκικών μαχητικών από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, αποδίδει η Αγκυρα το χτεσινό συμβάν που οδήγησε στο θάνατο του Ελληνα πιλότου, μετά από τη σύγκρουση και πτώση ενός ελληνικού και ενός τουρκικού μαχητικού.

Σύμφωνα με την άποψη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου «στον εναέριο χώρο τριάντα πέντε μίλια νότια της Ρόδου έγινε η σύγκρουση των δύο πολεμικών αεροσκαφών. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη παρεμπόδισαν στις 12.48, τουρκικά αεροσκάφη «που εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι «το επεισόδιο έγινε στο διεθνή εναέριο χώρο». Σύμφωνα με τον Α. Γκιούλ υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών ΓΕΕΘΑ, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να αυξήσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για να εμποδίζονται ακριβώς τέτοια πράγματα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τουρκικών αρχών, το συμβάν εξελίχθηκε ως εξής:

Στις δώδεκα το μεσημέρι απογειώθηκαν από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Νταλάμαν δύο τουρκικά F 16C, ενώ ακολούθησε η απογείωση άλλων δύο F 16C από το ίδιο αεροδρόμιο, μετά από είκοσι λεπτά. Σύμφωνα με την άποψη της Αγκυρας τα τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και της Μεσογείου. Ακολούθησε, σύμφωνα με τις τουρκικές πληροφορίες, η «παρεμπόδιση» των τουρκικών αεροσκαφών, από ελληνικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, αναφερόταν ότι η «παρεμπόδιση» έγινε στις 12.48 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ