Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αναστάτωση στις πανελλήνιες εξετάσεις

Το Στ' Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που επιτρέπει την κατοχύρωση βαθμολογίας. Το θέμα θα κριθεί στην Ολομέλεια

Αναστάτωση στους υποψήφιους για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα προκαλεί μια απόφαση του Στ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Με την υπ' αριθμό 1922/96 απόφασή του έκρινε αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη σχετική νομοθετική διάταξη, που επιτρέπει στους υποψηφίους για τα ΑΕΙ να κατοχυρώνουν τη βαθμολογία σε ένα ή περισσότερα μαθήματα για την επόμενη χρονιά. Ομως, λόγω της σπουδαιότητας του θέματος, παρέπεμψε την τελική απόφαση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την κρατούσα πρακτική, η υπόθεση αυτή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ μετά από μερικούς μήνες. Αν γίνει δεκτή η απόφαση του Στ Τμήματος, οι υποψήφιοι της φετινής χρονιάς, όπως και οι επόμενοι, ίσως δε θα έχουν το δικαίωμα της κατοχύρωσης βαθμολογίας για την επόμενη. Βέβαια, η κατάργηση της κατοχύρωσης της βαθμολογίας είναι μέσα στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας. Στις προτάσεις που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Ιούλιο ο υπουργός Παιδείας για αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θεσμοθέτηση του "Εθνικού Απολυτηρίου", προβλεπόταν ρητά ότι όσοι δεν εισάγονται στα ΑΕΙ και ΤΕΙ δε θα έχουν τη δυνατότητα να κατοχυρώνουν βαθμούς προηγούμενων ετών, αλλά θα προσέρχονται σε νέα εξέταση σε όλα τα εξεταζόμενα για το "Εθνικό Απολυτήριο" μαθήματα.Οπως είχε τότε ανακοινωθεί, το νέο σύστημα θα αρχίσει να ισχύει για τους υποψηφίους που θα αποφοιτήσουν από τα Λύκεια το 1999, δηλαδή για τους μαθητές που θα φοιτούν στην Α Λυκείου το Σεπτέμβρη του 1996.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Στ Τμήματος αναφέρεται ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, γιατί δε διαγωνίζονται όλοι οι υποψήφιοι στα ίδια μαθήματα, αλλά ούτε και στα ίδια θέματα, όταν κάποιοι υποψήφιοι παρακρατούν τη βαθμολογία σε ένα ή περισσότερα μαθήματα στα οποία έγραψαν καλά την προηγούμενη χρονιά. Θεωρεί ότι εισάγεται έτσι "ένα αδικαιολόγητα ευμενές προνόμιο" για τους υποψήφιους που διαγωνίζονται για δεύτερη ή τρίτη χρονιά, αφού δίνουν εξετάσεις σε λιγότερα μαθήματα.

Το δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας βασίζεται στο άρθρο 2 του νόμου 1771/1988 και όπως αυτός τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του νόμου 1946/91.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ