Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Σεμινάριο εφαρμογής της "Λευκής Βίβλου"

Ξεκίνησαν χτες στο υπουργείο Παιδείας οι εργασίες του σεμιναρίου "Ανοιχτή παιδεία και εξ αποστάσεως εκπαίδευση", που διοργανώνει το υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με το Open University της Μεγάλης Βρετανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η "ανοιχτή παιδεία" ή "συνεχιζόμενη εκπαίδευση" είναι το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο που έρχεται να αντικαταστήσει το υπάρχον ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα, με ένα είδος εκπαίδευσης πλήρως εναρμονισμένης στις ανάγκες των πολυεθνικών. Η λογική της διαρκούς ή "διά βίου" εκπαίδευσης διαπνέει τη "Λευκή Βίβλο" για την παιδεία, όπου αναφέρεται ότι το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο θα έχει στόχο την παροχή μιας γενικής στοιχειώδους μόρφωσης, με σκοπό την προσαρμοστικότητα των εργαζόμενων στις διάφορες ειδικότητες.

Πάντως ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες του σεμιναρίου, επισήμανε τη σημασία του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου, τονίζοντας ότι δεν αποτελεί επιπρόσθετο σύστημα εκπαίδευσης, αλλά "θα πρέπει να μπολιάσει λογικές και αντιλήψεις του εκπαιδευτικού συστήματος". Στην κατεύθυνση της εγκαθίδρυσης του νέου εκπαιδευτικού μοντέλου, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε ήδη στη δημιουργία του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ όπως επανέλαβε και χτες ο υπουργός Παιδείας, το "Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο", το βασικότερο μέσο συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, βρίσκεται "στα σκαριά" και πολύ σύντομα θα κατοχυρωθεί νομοθετικά με σχετικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η εκπαίδευση από απόσταση έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας λόγω της μεγάλης ζήτησης για τριτοβάθμια εκπαίδευση και γιατί θα προσφέρει πρόσβαση στους απόδημους στην ελληνική παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ