Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Διπλασιάζουν το κόστος με εκπτώσεις!

Επανέρχονται οι καταγγελίες για δράση κυκλωμάτων στα δημόσια έργα της περιοχής

Τη δράση κυκλωμάτων στις τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας, που μαζί με ιδιώτες μεγαλοεργολάβους λυμαίνονται το χώρο των δημοσίων έργων στο Ηράκλειο Κρήτης, καταγγέλλει με δηλώσεις του στο "Ρ" ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" Γιώργος Βασιλειάδης.

"Τουλάχιστον δέκα χρόνια παρατηρείται το γεγονός, τονίζει ο Γ. Βασιλειάδης, μεγάλα δημόσια έργα στο Ηράκλειο να εκτελούνται με κόστος τριπλάσιο από αυτό που αναφερόταν στον προϋπολογισμό, κι αυτό παρά τις εκπτώσεις που έγιναν στα χαρτιά, στην πορεία εκτέλεσής τους. Ξεκινά δηλαδή ένα έργο με προϋπολογισμό 100 εκατομμυρίων, γίνεται έκπτωση της τάξεως του 50% κι αντί το έργο να γίνει τελικά με κόστος 55 - 60 εκατομμυρίων, φτάνει να γίνεται με... 200 εκατομμύρια, τα διπλάσια δηλαδή από το αρχικό προβλεπόμενο κόστος". Αυτό σημαίνει ότι στην πορεία των έργων αυτών, η αρχική μελέτη κρίνεται ως "κακή" και προβάλλεται η ανάγκη για την εκπόνηση νέων μελετών που ανεβάζουν το κόστος της εκτέλεσης. Παράλληλα, με την ανοχή των υπηρεσιών, συμφωνούνται νέες τιμές, που "καλύπτονται" στα χαρτιά... Και στις δύο περιπτώσεις, όπως καταγγέλλει ο Γιώργος Βασιλειάδης, διαπράττονται παρανομίες αφού "αν η μελέτη ήταν κακή, δεν έπρεπε να εγκριθεί απ' την υπηρεσία, ενώ οι όποιες υπερβάσεις στις τιμές δε δικαιολογούνται σε μια σωστή μελέτη"...

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο μήνες στο Ηράκλειο, η εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που συμμετείχε σε επιτροπή αξιολόγησης μελετών που αφορούσαν το σχολικό συγκρότημα του Γιόφυρου, Κική Κατσάρου,παραιτήθηκε καταγγέλλοντας ότι μέλη της επιτροπής κάνουν παράνομες μεθοδεύσεις υπέρ συγκεκριμένων μελετών. Οι μεθοδεύσεις αυτές γίνονταν από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της νομαρχίας, σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες κι έτσι το θέμα έφτασε στον νομάρχη Γιάννη Γαρεφαλάκη."Ημουνα ένας απ' αυτούς που πήγαινε τότε στον νομάρχη. Τον ενημερώσαμε για τα παιγνίδια που παίζονται κι αυτός δήλωσε άγνοια", λέει στο "Ρ" ο Γ. Βασιλειάδης, που κάλεσε τον νομάρχη να ζητήσει την επέμβαση του εισαγγελέα. "Μεμονωμένα δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει άτομα, γιατί όλα γίνονται με τρόπο που να μη βρίσκονται εύκολα στοιχεία. Ομως, μια εισαγγελική έρευνα θα έφερνε πολλά στην επιφάνεια. Και θα ήταν χρήσιμο, καταλήγει ο Γ. Βασιλειάδης, να έψαχνε κάποιος το "πόθεν έσχες" ορισμένων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, για να διαπιστώσει ότι ζουν πλουσιοπάροχα, κάτι που δεν ταιριάζει με τους πενιχρούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων...".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ