Τρίτη 23 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ ΑΛΙΜΟΥ
Ενα "γκέτο" πίσω από τη βιτρίνα

Την τρομοκρατία έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι εργαζόμενοι μαζί με την εκμετάλλευση. Στη διάρκεια εξόρμησης μελών της ΚΝΕ, ο υπεύθυνος ασφαλείας της επιχείρησης παρακολουθούσε συνεχώς, μην τυχόν κάποιος εργαζόμενος τολμήσει να ανταλλάξει μια κουβέντα!

Η λέξη "γκέτο" είναι ιδανική για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που αντιμετώπισε η αντιπροσωπεία της ΚΝΕ στη διάρκεια της εξόρμησής της στο σούπερ μάρκετ "Κόντινεντ" Αλίμου, το Σάββατο το πρωί. Πίσω από τη βιτρίνα της τάξης και κάτω από τις ευγενικές φωνές που ανήγγειλαν από τα μεγάφωνα προσφορές σε διάφορα προϊόντα, κρύβεται μια εικόνα εκμετάλλευσης των εργαζομένων, που είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους νέοι.

Η εξόρμηση έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ, με στόχο την ενημέρωση των νέων για το πρόβλημα της ανεργίας και η οποία έχει ως κεντρικό σύνθημα "τα όνειρά μας δε χωρούν στις μικρές αγγελίες - Σταθερή δουλιά για όλους". Από τη στιγμή που οι Κνίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το σούπερ μάρκετ, τράβηξαν την προσοχή των ανδρών της ασφάλειας του κτιρίου. Εχει "ασφάλεια" ένα σούπερ μάρκετ; Ασφαλώς. Και μάλιστα τέτοια που θα τη ζήλευαν ακόμα και οι τράπεζες, με στόχο όπως φάνηκε, να προστατέψει την "εύρυθμη" λειτουργία του "γκέτο". Ο νεαρός που με καμάρι φορούσε τη στολή της "ασφάλειας", έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο για την "προστασία" του καταστήματος. Αφού οι Κνίτες κατέστησαν σαφές ότι δεν υπήρχε περίπτωση να υποχωρήσουν, κατέφτασε ειδοποιημένος ο υπεύθυνος ασφαλείας, ο οποίος ενοχλήθηκε ιδιαίτερα από τον φωτογράφο του "Ρ". Σε όλη τη διάρκεια που τα μέλη της ΚΝΕ επιχειρούσαν να συζητήσουν με τους εργαζόμενους, εκείνος ακολουθούσε κατά πόδας, επιτηρώντας με βλέμμα αυστηρό τους εργαζόμενους. Μάλιστα, όταν οι Κνίτες έδιναν φυλλάδια, έσπευδε αμέσως μετά να τα μαζεύει!Κάτω από αυτές τις συνθήκες, δεν μπορεί βέβαια να γίνεται λόγος για ανταπόκριση από τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι όταν κάποια στιγμή ο υπεύθυνος ασφαλείας απομακρύνθηκε, μια νεαρή υπάλληλος μίλησε χωρίς ενδοιασμούς για τις 20ωρες εβδομαδιαίες συμβάσεις εργασίας που υπογράφουν οι υπάλληλοι, οι οποίες φυσικά δεν τηρούνται αφού οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από 30 ώρες.

Η εξόρμηση εντάσσεται στα πλαίσια της καμπάνιας που ξεκίνησε η ΚΝΕ στις αρχές του Απρίλη με στόχο την ενημέρωση των νέων για το πρόβλημα της ανεργίας. Η καμπάνια που έχει ως κεντρικό σύνθημα "τα όνειρά μας δε χωρούν στις μικρές αγγελίες - Σταθερή δουλιά για όλους", θα κορυφωθεί την Πρωτομαγιά.

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις

Συνεχίζονται οι εξορμήσεις της ΚΝΕ σε χώρους όπου εργάζονται νέοι, στο πλαίσιο της καμπάνιας της Οργάνωσης ενάντια στην ανεργία με τη συμμετοχή και συνδικαλιστών. Το πρόγραμμα των εξορμήσεων έχει ως εξής:

Σήμερα, στον ΟΑΕΔ Καλαμακίου με επικεφαλής τον Κ. Μυτιληνιό,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στις 25 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. στο ΜΙΝΙΟΝ με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Ν. Σοφιανό.Στις 26 Απρίλη, στον ΟΑΕΔ Αγ. Αναργύρων με επικεφαλής τον Γ. Κομνηνό και 5.30 μ.μ. στο KONTINENT Ν. Ιωνίας, με επικεφαλής την Ν. Τσαρουχά,υπεύθυνη της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ. Στις 29 Απρίλη εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν στο Νυχτερινό Σχολείο Αιγάλεω στις 7 μ.μ. με επικεφαλής τον Γραμματέα, τον Ν. Σοφιανό,στις 8 μ.μ. στο CANCAS AIR COURIER με επικεφαλής τον Γ. Νάκη, γραμματέα Αθήνας και στο ΙΕΚ ΚΟΡΕΛΚΟ στις 8 μ.μ. με επικεφαλής τον Δ. Αδαμόπουλο,μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Στις 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εξόρμηση στο Νυχτερινό Σχολείο Ν. Φιλαδέλφειας,με επικεφαλής την Γ. Ζαγγανά,μέλος της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τα ναρκωτικά στις 13 Μάρτη (2011-03-05 00:00:00.0)
Πλατιά εξόρμηση σ' όλη τη χώρα για τους νέους εργαζόμενους (2011-02-03 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στους νέους εργαζόμενους (2005-07-06 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1997-05-02 00:00:00.0)
Να ενημερώσουμε τους νέους (1997-02-20 00:00:00.0)
Με το φόβο της απόλυσης (1996-04-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ