Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προσφυγή στην ΕΕ για το Πάρκο Ελευθερίας

Η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου καταγγέλλει ΟΜΜΑ και ΥΠΕΧΩΔΕ για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων, καθώς και την άσκηση όλων των ένδικων μέσων στην ελληνική Δικαιοσύνη, ο αγώνας για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας μεταφέρεται τώρα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Συντονιστική Επιτροπή για τη σωτηρία του Πάρκου Ελευθερίας προέβη σε καταγγελία για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ).

Οι παραβιάσεις, αθετήσεις και καταπατήσεις κοινοτικών οδηγιών από τον ΟΜΜΑ και το ΥΠΕΧΩΔΕ, με τις ευλογίες του μεγαλοεκδότη Λαμπράκη και του υπουργού Λαλιώτη, θα απασχολήσουν και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει το ΥΠΕΧΩΔΕ και τον ΟΜΜΑ ότι δεν κατέθεσαν καμιά μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα κτίρια πολλαπλών πολιτιστικών λειτουργιών και για το συνεδριακό κέντρο, ενώ για το κτίριο του γκαράζ συντάχθηκε μελέτη από τον ίδιο τον ΟΜΜΑ (!), η οποία δεν είναι σύννομη, αφού δε δόθηκε στη δημοσιότητα σύμφωνα με τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις.

Στην καταγγελία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ΟΜΜΑ με την ανοχή και τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης έχει αποσπάσει τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση που φτάνουν το ποσό των 11 δισ. δραχμών. Εχει αποσπάσει 20 εκατομ. ECU, (6 δισ. δραχμές) με χρηματοδότηση του έργου από το πρόγραμμα "Τουρισμός και Πολιτισμός", γεγονός που οφείλεται προφανώς σε παραπληροφόρηση της Κοινοτικής Επιτροπής. Επίσης, Ο ΟΜΜΑ έχει πετύχει και άλλη μια χρηματοδότηση για την κατασκευή χώρου στάθμευσης από πρόγραμμα της Κοινότητας (ΠΕΠ) Αττικής, ύψους 16,6 ECU (5 δισ. δραχμές).

Στην καταγγελία της η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνει τέλος ότι ο κοινόχρηστος χώρος που θα καταστραφεί ανέρχεται σε 13,5 - 15,4 στρέμματα και δεν είναι δυνατόν να αντικατασταθεί, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, ακόμη και αν κατεδαφιστεί η παρακείμενη πολυκατοικία.

Την προσφυγή στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων άσκησαν:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Λ. Αυδής, Α. Φιλίνη και Μ. Δίζη, η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, οι εξωραϊστικοί σύλλογοι "Λυκαβηττός" και "Αρδηττός", ο "Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ενωση Αρχιτεκτόνων", η οργάνωση "Αττική - Περιβάλλον SOS", το Οικολογικό Ινστιτούτο Ελλάδας, ο πολεοδόμος Γ. Σκλαβούνος, ο αρχιτέκτονας Χ. Παπουτσάκης και ο Δ. Πρωτοψάλτης, γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων 1967 - 74.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ