Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το φουμάρισμα...

Είναι κάποιες ειδήσεις, που εντυπωσιάζουν. Επιχειρείς, μάλιστα, ν' αποστρέψεις την προσοχή σου από το κείμενο, που τις απεικονίζει, αλλά δεν επιτυγχάνεις, πάντοτε, το επιδιωκόμενο. Δεν ψάχνουμε για παραδείγματα, γιατί είναι περιττή σπατάλη χρόνου, όταν έχεις κάτω από τα μάτια σου το έντυπο που σερβίρει την πληροφορία. Και να τι μας μεταφέρουν τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Το Κοινοβούλιο της Τεχεράνης, λένε, αποφάσισε, πρόσφατα, την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Ακόμα, χαρακτηρίζει παράνομη και την πώληση τσιγάρων, από πλανόδιους και σε υπαίθριες περιοχές! Οι παραβάτες που θα φουμάρουν έξω από το σπίτι τους, θα συλλαμβάνονται και θα πληρώνουν πρόστιμο δέκα χιλιάδες δραχμές! Το Ιράν, μ' άλλα λόγια, διεκδικεί την πρωτιά, σ' όλο τον κόσμο, της αυστηρότητας έναντι των καπνιστών - κι ας παράγει τη μισή, περίπου, ποσότητα καπνού, που καταναλώνεται από τους Πέρσες. Να χειροκροτηθεί το μέτρο των βουλευομένων του χομεϊνικού κράτους; Δε θα νοσταλγούν, ασφαλώς, οι υπήκοοί του την εποχή του σατραπισμού - και όχι μόνο - του Σάχη! Και, οπωσδήποτε, ο λαός, με την, όποιας έκτασης, ευαισθησία του, για τη συμπεριφορά του μονάρχη προς την άτεκνη Σοράγια, στέκεται αρνητικά απέναντι σε ενδεχόμενο παλιννόστησης εστεμμένων κηφήνων. Ομως και η συγκεκριμένη πράξη του βουλευτηρίου του, δε θα τον βρίσκει σύμφωνο! Δεν είναι δε μόνο το απαράδεκτο της ανελευθερίας. Η διάταξη έχει και παραμέτρους, που η αντανάκλασή τους πλήττει και παραγωγούς και απασχολούμενους στην εκβιομηχάνιση του προϊόντος.

Στην εμπλοκή της σχετικής αδιαφάνειας του απώτερου σκοπού των ιθυνόντων της Ασιατικής αυτής χώρας, είναι επίκαιρη η αναφορά της εμπεριστατωμένης μελέτης της πανεπιστημιακού Μαρίας Χουρδάκη. Η ψυχολόγος καθηγήτρια, στο πόνημά της, όπου κατατίθενται αποτελέσματα επίμοχθων ερευνών, περιλαμβάνει τον πρωτογενή τομέα που κατέχει θέση ουσίας για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Μιλάει για την οικογένεια, επισημαίνει το σημαντικό ρόλο της παιδείας και "ενοχοποιεί" την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αδράνειά της στην ενημέρωση της νεολαίας και τη δυνατή πρόληψη και την αντίστοιχη κοινωνική άμυνα, στην προσπέλαση της αναμφίβολης συμφοράς. Η έγνοια για τη θετική διαμόρφωση συγκροτημένης προσωπικότητας του νεόκοσμου ανήκει στα καθήκοντα των φορέων της κρατικής μηχανής, αλλά και στο σύνολο των ενηλίκων και υπευθύνων πολιτών. Θωρακίζεται ο έφηβος, με την πανοπλία της έγκαιρης και εκλαϊκευμένης πληροφόρησης. Βέβαια, δεν επαρκούν τα ρητορικά σχήματα και η - από του βήματος αιθουσών κοσμικότητας - διαλέξεις ατόμων που αποβλέπουν στη συντήρηση ψευδεπίγραφου τίτλου "ταγών"! Αυτής της μορφής εκδηλώσεις αν δεν είναι εξ ολοκλήρου άχρηστες, προσεγγίζουν τα όρια του φαιδρού και συχνά προκαλούν ιλαρότητα! Οι ένοχοι, ωστόσο, διατηρούνται στο απυρόβλητο. Και χαριεντίζονται πίσω από τη δομή των, δήθεν,"φιλελεύθερων" δοξασιών. Η καπιταλιστική αντίληψη κατευθύνει την εκμετάλλευση και εν ονόματι των"ηθικοπλαστικών" προμετωπίδων, ασελγεί σε βάρος των ανυπόπτων της φάλαγγας των αμέτρητων ανέργων...

Το τσιγάρο, παρότι δεν εντάσσεται στη λίστα των ναρκωτικών, δεν είναι απαλλαγμένο και από τις ουσίες που καθυποτάσσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, στην εξάρτηση. Δεν είναι λίγοι οι ειδήμονες, που υποστηρίζουν, επίμονα, την επικίνδυνη ύπαρξή του στον προθάλαμο των τοξινών! Ελπίζεται, πάντως, να μην εκλάβουν, οι κρατούντες της Παλλάδας, την απόφαση του Ιράν, ως κερδοφόρα, για το δημόσιο, επιχείρηση και θελήσουν να προσδέσουν, στις ποικίλες άλλες μεθόδους αφαίμαξης, και το έντεχνο φορομπηχτικό τέχνασμα της Τεχεράνης! Καλή, οπωσδήποτε για την προστασία της υγείας η αποφυγή του καπνίσματος. Αλλά ολέθρια για τα πενιχρά έσοδα, η επιβολή προστίμου στους κάθε περιοχής, φουμαδόρους. Η διαφώτιση, από την πολιτεία για το επιζήμιο του "δηλητηρίου" της νικοτίνης, θα δικαιολογούσε ανάλογη παρέμβασή της. Και στο πλαίσιο, που συνιστάται από την ιατρική και μόνο... Συμφωνείς, φίλε μου, επισκέπτη του υπόγειου καπηλειού; Ελπίζω σε συγκατάβασή σου.

Ο Συνάδελφος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ