Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΣΟΣ
Αυτό το λιμάνι δεν έχει... τελειωμό!

Τα έργα έχουν ξεκινήσει εδώ και 14 χρόνια, αλλά λιμάνι το νησί ακόμα δεν έχει! Η Κάσος των 1.000 και πλέον κατοίκων αναγκάζεται όλα αυτά τα χρόνια να εξυπηρετείται από μια "προσωρινή" προβλήτα, στην οποία δεν μπορεί να αράξει πλοίο αν οι άνεμοι είναι πάνω από 5 μποφόρ...

Η τραγική αυτή κατάσταση ανάγκασε χτες τους κατοίκους της Κάσου να καταλάβουν τον τοπικό αερολιμένα και να απαγορεύσουν την προσγείωση του αεροπλάνου που εκτελούσε το δρομολόγιο Ρόδος - Κάσος - Κάρπαθος. Από τις 8 το πρωί έως τις 12.30 μ.μ. η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων παρέμεινε στον αερολιμένα, απαιτώντας την κατασκευή του λιμανιού και δίνοντας την υπόσχεση ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν στο άμεσο μέλλον αν δεν υπάρξει επίσημη δέσμευση από τους αρμόδιους. Ταυτόχρονα χθες όλα τα εμπορικά καταστήματα, οι επιχειρήσεις και οι τοπικές υπηρεσίες του νησιού παρέμειναν κλειστές. "Είμαστε ίσως το μοναδικό νησί της Ελλάδας που δεν έχει δικό του λιμάνι", είπε στο "Ρ" ο δήμαρχος Κάσου, Γιώργος Κακομανώλης. "Ο κόσμος του νησιού δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση. Αναγκάζεται να πηγαίνει στην Κάρπαθο και στην Κρήτη - όπου υπάρχουν οι δημόσιες υπηρεσίες - και να παραμένει εκεί, αν ο καιρός είναι άσχημος, πάνω από 10 μέρες! Είναι απαράδεκτο", συνέχισε ο δήμαρχος.

Η κατασκευή του λιμανιού έχει ξεκινήσει από το... 1982, αλλά 14 χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί καν η πρώτη φάση του έργου. "Η γραφειοκρατία, η ασυνέπεια, αλλά και η ελλιπής παρακολούθηση και χρηματοδότηση του έργου από το Λιμενικό Ταμείο ευθύνονται γι' αυτή την απαράδεκτη καθυστέρηση", τόνισε ο δήμαρχος. Νωρίς χτες το απόγευμα υπήρξε επικοινωνία της δημοτικής αρχής με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Σφυρίου, τον έπαρχο Καρπάθου Μ. Χανιώτη και το νομάρχη Δωδεκανήσου, Γ. Παρασκευά, χωρίς όμως να υπάρξει επίσημη δέσμευση από κανέναν. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων για να αποφασίσει την κλιμάκωση των αγώνων, ενώ την Πέμπτη το ΔΣ του νησιού θα συναντηθεί στη Νομαρχία Δωδεκανήσου με τις δύο αρμόδιες κατασκευαστικές εταιρίες και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ