Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε μένει άλλος δρόμος απ' το... δρόμο

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων στις 23 του Μάη, για να καταδικάσουν την ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης για αυξήσεις - ψίχουλα, αλλά και να υπερασπιστούν το θεσμό των κατώτατων ορίων των συντάξεων

Με τοπικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στις 23 Μάη 1996, απαντούν οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων στις προκλητικές προτάσεις της Επιτροπής για τη δραχμική αύξηση με ένα ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη κάποιων χαμηλοσυνταξιούχων, χωρίς να προσδιορίζεται ποιοι θα είναι αυτοί οι οποίοι τελικά θα το πάρουν.

Η Επιτροπή στη χτεσινή - και τελευταία συνεδρίασή της - απέρριψε μετά... βδελυγμίας το βασικό αίτημα των συνταξιούχων για την επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ με τα 20 Ημερομίσθια του Ανειδίκευτου Εργάτη (ΗΑΕ) - γιατί τη θεώρησε δαπανηρή - καθώς και τη διαμόρφωση των υπόλοιπων συντάξεων στο 80% του μισθού. Ούτε και αυτό το ένα ΗΑΕ δε σκέφτηκε να το δώσει με θεσμικό τρόπο, γιατί αντίκειται στη διαλυτική φιλοσοφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση. Η τελική απόφαση δικαιώνει τους συνταξιούχους, που απέσυραν τον εκπρόσωπό της απ' τις εργασίες της Επιτροπής, για να μη γίνουν συνυπεύθυνοι σε αντισυνταξιουχικά σενάρια.

Απ' τη χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής αποχώρησε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας ως "ανάλγητη την απόφαση" της Επιτροπής και καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, "γιατί, όπως δήλωσε, ήταν προγραμματική της δέσμευση η σταδιακή επανασύνδεση των συντάξεων με τα κατώτατα όρια και το 80% του μισθού".

Καταδικάζουν ΣΕΑκαι Ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιούχων με χτεσινή ανακοίνωσή της καταγγέλλει "την αποθέωση του εμπαιγμού της κυβέρνησης σε βάρος των συνταξιούχων όλης της χώρας, που αντί να επιλύσει τα προβλήματά τους, περιορίζεται στη χορήγηση ενός ημερομισθίου 6.000 δραχμών μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους του ΙΚΑ, αφήνοντας τους άλλους στην τύχη τους και στον τυφώνα του αντισυνταξιουχισμού, που στραγγάλισε μαζί με τις συντάξεις και τα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, καταργώντας ουσιαστικά κάθε έννοια του κράτους κοινωνικής δικαιοσύνης και προσπαθώντας να βγάλει το συνταξιουχικό κίνημα από το δρόμο του ταξικού αγώνα".

Η ΣΕΑ καλεί όλους τους συνταξιούχους να δώσουν την απάντησή τους μέσα απ' τις κινητοποιήσεις στις 23 Μάη.

Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων του ΙΚΑ με ανακοίνωσή της αναφέρεται γενικότερα στο πνεύμα του πορίσματος που αποκάλυψε χτες ο "Ρ". "Οπως φαίνεται, επισημαίνει, από έκθεση της Επιτροπής "για τη βελτίωση των συντάξεων", η Επιτροπή, αντί αυξήσεων, βλέπει "ορθή" την κατάργηση κι αυτού του θεμελιακού θεσμού της κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή των κατωτάτων ορίων συντάξεων. Ορθά ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων αποχώρησε από τις εργασίες της Επιτροπής, γιατί αλλιώς θα ήταν απλά συμμέτοχος της ευθύνης για τις αντισυνταξιουχικές προτάσεις".

Η Ομοσπονδία τονίζει: "Οποιος συνταξιούχος απέκτησε, με κόπους και θυσίες, ένα σπίτι και έχει κάποιο νοίκι ή έχει κάποια μικρή επικουρική σύνταξη, δε θα παίρνει το κατώτατο όριο σύνταξης.Η Ομοσπονδία μας, μόλις προχτές, υπέβαλε νέο υπόμνημα στον πρωθυπουργό, με το οποίο επαναλάμβανε τα αιτήματα των συνταξιούχων, που είναι η επανασύνδεση των κατωτάτων ορίων συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ, η χορήγηση στους λοιπούς συνταξιούχους σύνταξης ίσης με το 80% των εν ενεργεία αποδοχών και άμεση ενίσχυση των συνταξιούχων αναπήρων. Οι συνταξιούχοι δε χορταίνουν, γι' αυτό δεν αποδέχονται ψίχουλα".

Και η ανακοίνωση καταλήγει με πρόσκληση προς τους συνταξιούχους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις για να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τις λύσεις με τα ψίχουλα και τις οποιασδήποτε ενέργειες για την κατάργηση του θεσμού των κατωτάτων ορίων των συντάξεων.

Αντιδράσεις από ΓΣΕΕ

Με νέες κινητοποιήσεις θα απαντήσει η ΓΣΕΕ στην περίπτωση που η κυβέρνηση δε δεχτεί τις θέσεις της και των συνταξιούχων για την αύξηση των συντάξεων, προειδοποίησε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτόπαππας,χαρακτηρίζοντας "απαράδεκτη" τη θέση της πλειοψηφίας της Επιτροπής που εξέταζε το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε επίσης ότι "δεν είναι δυνατόν κανείς να αποδεχτεί λύσεις που ουσιαστικά αποδέχονται τις αντιασφαλιστικές διατάξεις των νόμων 1902/90 και 2084/92. Η μόνη κοινωνικά δίκαιη και αξιοπρεπής λύση βρίσκεται στην πρόταση της επανασύνδεσης".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ