Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με δικηγόρο στα πειθαρχικά συμβούλια οι αστυνομικοί

Απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών μετά από προσφυγή του αστυφύλακα Τριαντάφυλλου Μπαλωμένου

Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ακυρώθηκε η απόφαση 113/1992 του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της Αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία είχε επιβληθεί η ποινή της απόταξης στον αστυφύλακα Τριαντάφυλλο Μπαλωμένο, ο οποίος είχε παραπεμφθεί στο Ανακριτικό Συμβούλιο επειδή, κατά την τότε ηγεσία της Αστυνομίας δεν είχε αποτρέψει την είσοδο στο Ειδικό Δικαστήριο του Δ. Τσοβόλα. Η απόφαση αυτή όμως έχει μια ιδιαίτερη αξία για όλους τους αστυνομικούς, καθώς κατοχυρώνει στην πράξη το δικαίωμα των αστυνομικών να παρίστανται με δικηγόρο στα πειθαρχικά συμβούλια.

Ο αστυφύλακας είχε ζητήσει τότε από το Ανακριτικό Συμβούλιο να απολογηθεί παρουσία του δικηγόρου του, αλλά το αίτημα αυτό θεωρήθηκε αρκετά... ριζοσπαστικό για να υιοθετηθεί. Το Ανακριτικό Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα και προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη έξοδο από την Αστυνομία του αστυφύλακα, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν και δραστήριος συνδικαλιστής, σε μια περίοδο που ο συνδικαλισμός στην Αστυνομία ήταν ακόμα υπό διωγμό.

Ο αστυφύλακας προσέφυγε στα διοικητικά δικαστήρια όπου και αθωώθηκε, με μια απόφαση, η οποία κατοχυρώνει στην πράξη το δικαίωμα των αστυνομικών να παρίστανται στα πειθαρχικά συμβούλια με δικηγόρο. Ειδικότερα το Διοικητικό Εφετείο, που συνεδρίασε με μέλη τον Δ. Μπαρδούτσο, πρόεδρο Εφετών Δ.Δ. και τους εφέτες Ι. Σκρεπετό και Α. Αποστολάκη, έκρινε ότι το πειθαρχικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα του αιτούντος κατά παράβαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακρόασης, διαπράττοντας έτσι νομικά πλημμελή πράξη. Επιπλέον έκρινε ότι η κανονιστική ρύθμιση με την οποία δεν επιτράπηκε η παράσταση ή συμπαράσταση πληρεξουσίου δικηγόρου σχετίζεται μεν με θέμα διαδικασίας των συμβουλίων, αλλά κατά βάση τροποποιεί άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία "... έργο του δικηγόρου είναι να αντιπροσωπεύει και να υπερασπίζει τον εντολέα του ενώπιον και των πειθαρχικών συμβουλίων ενεργώντας ελεύθερα και ανεμπόδιστα κάθε αναγκαία πράξη γι' αυτό".

Μένει να δούμε πώς θα αντιδράσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ιδιαίτερα ο υπουργός Κ. Γείτονας, όταν το αστυνομικό κατεστημένο εντελώς πρόσφατα αναθεώρησε το Πειθαρχικό Δίκαιο, χωρίς ωστόσο να υιοθετήσει αυτό το χρόνιο αίτημα των αστυνομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τρ. Μπαλωμένος αθωώθηκε και από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, όπου ήταν κατηγορούμενος για "παράνομη βία και βιαιοπραγία εις βάρος ανωτέρου" του, επειδή τον Οχτώβρη του 1991 επέτρεψε στον Δημ. Τσοβόλα να μπει στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου, αν και το τελευταίο τον είχε προσωρινά αποβάλει. Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Τρ. Μπαλωμένος έσπρωξε τον υπεύθυνο για τα μέτρα τάξης Γ. Τσέλιο, όταν επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο του πρώην υπουργού. Για την ίδια υπόθεση τον είχε απαλλάξει και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, αλλά ο εισαγγελέας της έδρας είχε ασκήσει έφεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ