Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Καμιά χαραμάδα στο αδιέξοδο

Η πρώτη μέρα εξαντλήθηκε σε ανούσιες συζητήσεις, ενώ ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιχείρησε να εξωρα'ϊσει την κυβερνητική πολιτική και να ρίξει όλες τις ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Τη στιγμή που το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ζητά επιτακτικά λύση, όταν επικίνδυνες - για περιβάλλον και υγεία - μέθοδοι, όπως αυτή της καύσης, προβάλονται συνεχώς, όταν οι ανεξέλεγκτες χωματερές προσδιορίζουν την εικόνα και τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας, θα περίμενε κανείς από ένα συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τουλάχιστον μια απόφαση. Αυτό, όπως φαίνεται από τη χτεσινή πρώτη μέρα του συνεδρίου, με θέμα "Διαχείριση των απορριμμάτων", που διοργανώνει στην Κεφαλονιά η ΚΕΔΚΕ μαζί με την Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, δε θα συμβεί, καθώς οι εργασίες του εξαντλούνται σε εισηγήσεις των συνέδρων και όχι στην επί της ουσίας συζήτηση.

Ετσι, ενώ ο "πόλεμος" μεταξύ διάφορων δήμων και κοινοτήτων φουντώνει, εξαιτίας της απροθυμίας της κυβέρνησης να βγάλει επιτέλους από τα συρτάρια της την κοινή υπουργική απόφαση για τα μέτρα και τους όρους διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, το συνέδριο στην Κεφαλονιά μόνο ως κατώτερο των περιστάσεων μπορεί να χαρακτηριστεί.

Την κυβερνητική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων επιχείρησε να εξωραϊσει χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης,προσπαθώντας να αποδώσει ευθύνες για τη μη χωροθέτηση των τριών Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) της Αττικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα και στους πολίτες. Αφού παρουσίασε τι προβλέπει ο σχεδιασμός του ΕΣΔΚΝΑ που στηρίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ για τα απορρίμματα έδωσε ένα ακόμα χρονικό περιθώριο στον εαυτό του για την προώθησή του.

Είπε, συγκεκριμένα, ότι σε τρεις βδομάδες θα καταθέσει τις επιστημονικές προτάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη χωροθέτηση των ΟΕΔΑ στην Αττική, στα Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια και, στη συνέχεια, στο Περιφερειακό Συμβούλιο. "Αν δεν υπάρχει θετική απάντηση, θα προχωρήσουμε σαν ΥΠΕΧΩΔΕ εμείς στην έγκριση", πρόσθεσε.Με έντονο ύφος, ο Κ. Λαλιώτης προσπάθησε να πείσει ότι υπάρχουν διακηρυγμένες κυβερνητικές προθέσεις και ποιοτικοί στόχοι στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, τη στιγμή που κάποια από όλα αυτά δεν είναι θεσμικά και νομικά κατοχυρωμένα. Απέφυγε, συγκεκριμένα, να μιλήσει για την κοινή υπουργική απόφαση, που περιέχει τα μέτρα και τους όρους για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, που η κυβέρνηση κρατά στα συρτάρια της εδώ και ένα χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα να έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να κινδυνεύουμε να χαθούν τα 19 δισ. που έχουν δεσμευτεί από κοινοτικούς πόρους.

Θετικό είναι τουλάχιστον το γεγονός ότι ο Κ. Λαλιώτης αρνήθηκε τη λύση με τη μέθοδο της καύσης.

Ο πλασιέ...

Ως πλασιέ συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων εμφανίστηκε, ωστόσο, στο συνέδριο ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βερστρίνγκερ.Στο χαιρετισμό του, είπε πως δεν υπάρχει λόγος, οι "σύγχρονες μέθοδοι", καύση - πυρόλυση, να μην εφαρμοστούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, κάλεσε τους εκπροσώπους της ΤΑ να απευθύνονται απευθείας σ' αυτόν, προκειμένου να βρουν τις "σωστές" λύσεις!

Εξάλλου, κριτική στην κυβερνητική πολιτική που ασκείται στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έκανε η Α. Σωτηροπούλου από την 11η Γενική Διεύθυνση της Κοινότητας. Αναφέρθηκε στην έλλειψη διαχειριστικών προγραμμάτων και μέτρων σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο, καθώς και στις αρνητικές επιπτώσεις από την κακή διαχείριση των σκουπιδιών. Σημείωσε ακόμα ότι πολλά βιομηχανικά και υγρά απόβλητα απορρίπτονται ανεπεξέργαστα, πράγμα για το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα μας πρόστιμο από την ΕΕ. Για την καύση τόνισε πως, σύμφωνα με την κοινοτική πολιτική για το περιβάλλον, "υπάρχουν σημαντικοί λόγοι να μην προωθηθεί η αποτέφρωση, που δε συνοδεύεται από ανάκτηση της ενέργειας".

Από την πλευρά του, ο Απ. Κοιμήσης,γενικός γραμματέας της ΚΕΔΚΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των αντιδράσεων στις προσπάθειες χωροθέτησης εγκαταστάσεων διάθεσης απορριμμάτων, χαρακτηρίζοντας σημαντικό αίτιο κοινωνικών αντιδράσεων το πρόβλημα διαφοροποίησης της αξίας της γης γύρω από το μελλοντικό Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, που εμφανίζεται πολλές φορές με τον μανδύα της οικολογικής ανησυχίας.

Στο μεταξύ, σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου, εμφανίστηκε και πάλι ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Δ. Αβραμόπουλος.Απέφυγε να πάρει σαφή θέση για το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων, είπε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά ότι την τελική λύση θα τη δώσει η ΤΑ. Την καύση, τέλος, δεν την απαρνήθηκε ως λύση, αλλά παραδέχτηκε ότι έχει προβλήματα.

  • Με δύο ακόμα κινητοποιήσεις, αποφάσισε ο Δήμος Αυλώνα να αντιδράσει στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί στην περιοχή μία από τις τρεις ΟΕΔΑ. Την Κυριακή 19 Μάη, θα αποκλειστούν για πέντε ώρες (17.00 - 24.00) οι σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ, ενώ την Κυριακή, 26 Μάη, θα αποκλείσουν την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ιστορικό μιας ανατροπής (2000-08-20 00:00:00.0)
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η κυβερνητική αδράνεια (1999-02-24 00:00:00.0)
Ο κύκλος των χαμένων μελετών... (1997-05-16 00:00:00.0)
Λύση, ούτε μέχρι το 2000! (1997-05-16 00:00:00.0)
Λύση, ούτε μέχρι το 2000! (1997-05-16 00:00:00.0)
Δυναμική αντίδραση με λάθος στόχο (1996-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ