Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Προσπαθεί να επιβάλει τα βυρσοδεψεία ο νομάρχης

Με εκβιαστικό τρόπο ο νομάρχης Βοιωτίας, Γ. Σταμούλης,προσπαθεί να επιβάλει σε μια κατ' εξοχήν βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή, όπως αυτή των κοινοτήτων που βρίσκονται δίπλα στον Ασωπό ποταμό, την εγκατάσταση 99 βυρσοδεψείων, που συζητιέται να μετεγκατασταθούν από την Αττική.

Ηδη, γι' αυτό το σκοπό έχουν ανατεθεί έξι μελέτες, οι οποίες θα είναι έτοιμες ως το καλοκαίρι. Μάλιστα, ο νομάρχης Βοιωτίας φέρεται αποφασισμένος να "παρακάμψει" όλα τα εμπόδια - το πιο σοβαρό είναι οι λαϊκές αντιδράσεις - με ό,τι μέσο διαθέτει και να εκμαιεύσει τη συγκατάθεση των ΟΤΑ της περιοχής. Γι' αυτό το σκοπό διοργάνωσε πρόσφατα τετραήμερο ταξίδι στο πάρκο βυρσοδεψείων SANTA CROCE της Ιταλίας και στο οποίο προσκλήθηκαν αιρετοί της ΤΑ, νομαρχιακοί σύμβουλοι, φορείς και κάτοικοι. Ωστόσο, οι κάτοικοι της επιλεγείσας περιοχής αρνήθηκαν να τον ακολουθήσουν.

Ο νομάρχης δεν έχασε το κουράγιο του και επιχειρεί με άλλο τρόπο να πείσει τους κατοίκους. Διοργανώνει επίσκεψη στην Κοινότητα Ασωπίας, με κουστωδία παραγόντων και επικεφαλής τον... μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμο! Και αυτή η προσπάθεια, όμως, δε βρίσκει ανταπόκριση, αφού η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων αρνήθηκε να συμμετάσχει σ' αυτήν την "περιήγηση".

Η τρίτη προσπάθεια προσέγγισης των κατοίκων από τον νομάρχη Βοιωτίας γίνεται μέσω της... επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ο Γ. Σταμούλης ήδη το προηγούμενο Σάββατο διοργάνωσε ημερίδα στη Θήβα, όπου από το πρωί ως το απόγευμα προσπαθούσε με τη χρήση της επιστημονικής γνώσης να δώσει την απάντηση σ' αυτούς που επιμένουν στην πραγματική ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος και στον παράγοντα άνθρωπος.

Κι όλα αυτά, όταν οι κοινοτάρχες, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξακολουθούν να θέτουν το αμείλικτο ερώτημα: "Τι γίνεται με τα μέτρα προστασίας του Ασωπού ποταμού και την υποχρεωτική εγκατάσταση και χρήση βιολογικών καθαρισμών στις εκατοντάδες βιομηχανίες που πετάνε τα απόβλητα τους (τοξικά και άλλα) στο ποτάμι, με αποτέλεσμα να εκβάλλουν όλα στο Νότιο Ευβοϊκό και σε ορισμένα σημεία του να τον έχουν καταντήσει νεκρή θάλασσα και "συσσωρευτή" βαρέων μετάλλων;". Ο νομάρχης δε διστάζει, πάντως, να λέει ότι, "αν δεν παρθούν σύντομα αποφάσεις, τότε θα χαθούν τα 2,8 δισ. ή θα πάνε σ' άλλη περιοχή".

Οι κάτοικοι της περιοχής σημειώνουν ότι ο Γ. Σταμούλης δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα, αν δεν υλοποιηθεί το έργο του βιολογικού καθορισμού βιομηχανικών λυμάτων, που χρόνια τώρα υπουργοί και νομάρχες υπόσχονται. Με τη θέση αυτή είναι σύμφωνη και η Οργάνωση Επαρχίας Θήβας του ΚΚΕ. Ο γραμματέας της, Π. Μπακόλας,μιλώντας στο "Ρ" τονίζει την ανάγκη δημιουργίας μετώπου όλων των κοινοτήτων και φορέων για τη διάσωση του Ασωπού ποταμού και την άσκηση πίεσης, αγωνιστικής διεκδίκησης, τόσο ενάντια στην ομοσπονδία των βιομηχάνων της περιοχής, όσο και ενάντια στην πολιτική αυτής της κυβέρνησης, που συγκαλύπτει αυθαίρετες καταστάσεις. "Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού βιομηχανικών λυμάτων, τον καθορισμό του ποταμού και λήψη μέτρων προστασίας του. Μετά εξετάζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις πάρκου βυρσοδεψείων. Καθοριστική, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι η άποψη των κατοίκων των περιοχών", κατέληξε ο Π. Μπακόλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ