Σάββατο 11 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΠΑΤΡΑΣ
"Η στέγαση είναι δικαίωμα, όχι ελεημοσύνη"

Κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, πραγματοποιούν οι οικότροφοι φοιτητές

Διήμερη κατάληψη της γραμματείας της Φοιτητικής Εστίας Πάτρας, με αίτημα να μην προχωρήσει το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ) στην εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού των φοιτητικών εστιών, πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι οικότροφοι φοιτητές, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη.

Ο νέος εσωτερικός κανονισμός προβλέπει, ανάμεσα σε άλλες αντιδραστικές διατάξεις, ότι οι οικότροφοι καταβάλλουν κάθε μήνα οικονομική συμβολή, η οποία ορίζεται πάντοτε με απόφαση του ΔΣ του ΕΙΝ και θα τη διαχειρίζεται το ΔΣ της εστίας. Το γεγονός ότι το ύψος του ποσού δεν καθορίζεται και ότι για τη συντήρηση μόνο των εστιών χρειάζονται 3 δισ. δραχμές, δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσο θα συνεχίσει να είναι δωρεάν η διαμονή στις εστίες. Το παραπάνω χρηματικό ποσό ο οικότροφος θα πρέπει να το καταβάλλει αυστηρά μέσα στο πρώτο 10ήμερο του μήνα. Μάλιστα, ο φοιτητής που δεν έχει εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις, δεν μπορεί να πάρει πτυχίο, ενώ οι φοιτητές με την εισαγωγή τους στην εστία θα καταβάλουν 15.000 δραχμές ως εγγύηση για πιθανές ζημιές κατά την περίοδο της διαμονής τους. Προβλέπεται επίσης ότι η διάρκεια παραμονής των φοιτητών στις εστίες δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των εξαμήνων σπουδών σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος όπου φοιτούν, πετώντας ουσιαστικά στο δρόμο τους φοιτητές που για οποιονδήποτε λόγο θα χάσουν έστω ένα εξάμηνο. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η θεσμοθέτηση ποσοστού εισαγωγής στις εστίες 50% πρωτοετών και 50% για τους παλιούς.

"Είναι φανερό ότι για την κυβέρνηση, την οικονομική ολιγαρχία, την αξιωματική αντιπολίτευση και τους λοιπούς εκσυγχρονιστές συνοδοιπόρους, τα λεφτά για την παιδεία, τη σίτιση, τη στέγαση, την κοινωνική πρόνοια είναι πεταμένα. Προτιμάνε να τα δίνουν σε μίζες, σε επιδοτήσεις εργοδοτών, σε κίνητρα κλπ. Ο ίδιος ο προϋπολογισμός, που διαθέτει το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 30 χρόνων στην παιδεία, ο προϋπολογισμός που δεν έχει 6 δισ. δραχμές για να μην κλείσουν τα ΑΕΙ, χαρίζει 18 δισ. για να σταλούν στρατιώτες στη Βοσνία και άλλα 4 δισ. για να χτίσουν το Μέγαρο Μουσικής του Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Η δωρεάν σίτιση και στέγαση είναι δικαίωμά μας, δεν είναι ελεημοσύνη, όπως μας λέει το ΕΙΝ", τονίζει σε ψήφισμα που πρότεινε η "Αγωνιστική Ενότητα" (ΠΚΣ) στη γενική συνέλευση του συλλόγου της ΦΕΠ.

Με το ίδιο ψήφισμα οι οικότροφοι φοιτητές απαιτούν αύξηση των δαπανών για την παιδεία και πρόσληψη εργαζομένων για πλήρη λειτουργία των εστιών, δωρεάν σίτιση και στέγαση, καμία επιβολή ενοικίου και "εγγύησης", "όχι" στην αστυνόμευση κ. ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι στα νοίκια και τις εργολαβίες» (2008-03-27 00:00:00.0)
Επιμένει προκλητικά στην έξωση των 13 φοιτητών (1998-12-12 00:00:00.0)
Προκαλεί τους φοιτητές το ΕΙΝ (1997-11-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα οι φοιτητές (1997-10-31 00:00:00.0)
Σκόπιμη η πλήρης εγκατάλειψη (1996-11-10 00:00:00.0)
Διαλύεται το δημόσιο σύστημα σίτισης και στέγασης (1996-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ