Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ "ΑΒΑΝΤΕ"
Ανάγκη για κοινή αντιμονοπωλιακή πάλη

Με συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων της πόλης και, κυρίως, νέων έγινε στη Λισαβόνα, στις 5 - 8 Σεπτέμβρη, η γιορτή του "Αβάντε", οργάνου του Πορτογαλικού ΚΚ.

Στη διάρκεια της γιορτής, της οποίας ένα από τα κεντρικά πολιτιστικά στοιχεία ήταν μια πολύ εντυπωσιακή εκτέλεση από τη συμφωνική ορχήστρα της Λισαβόνας της Ουβερτούρας για το 1812 του Τσαϊκόφσκι, έγιναν, μεταξύ άλλων, και πολλές δημόσιες συζητήσεις. Μια από αυτές, που αφορούσε την παραπέρα πορεία της πάλης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πορείας της εφαρμογής της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ιδιαίτερα της ανεργίας, έγινε με τη συμμετοχή και των αντιπροσωπειών των παρόντων κομμάτων της Ομάδας της Αριστεράς του Ευρωκοινοβουλίου (Γαλλικό ΚΚ, Κομμουνιστική Επανίδρυση, ΚΚ Ισπανίας, ΚΔΣ Γερμανίας, ΠΚΚ, ΚΚΕ). Στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε την πορεία επιδείνωσης της κατάστασης και την ανάγκη της κοινής πάλης για την αντιμετώπιση της επίθεσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Ανάγκη που, άλλωστε, διαπιστώθηκε και στις ομιλίες και παρεμβάσεις των άλλων αντιπροσώπων.

Στις κεντρικές πολιτικές ομιλίες της γιορτής μίλησαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΚΚ, Αλβαρο Κουνιάλ, και ο ΓΓ Κάρλος Καρβάλιας. Στις ομιλίες τους, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι το ΠΚΚ διατηρεί τη θέση του ως δύναμη της Αριστεράς, δύναμη που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και στις νέες συνθήκες της χώρας, όπου στην κυβέρνηση το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αντικαταστάθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο, όμως, ακολουθεί την ίδια πολιτική και, σε μερικά σημεία, και χειρότερη. Και αυτό σε συνθήκες όπου τα φαινόμενα κρίσης, που σχετίζονται με την ένταξη της χώρας στο σύνολο των μηχανισμών ολοκλήρωσης της ΕΕ, αρχίζουν και γίνονται όλο και πιο αισθητά, ύστερα από μια περίοδο έντονα τεχνητής ανόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ