Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ

Σε ρόλο συνδιαχειριστή της κρίσης

Την ετοιμότητα του κόμματός του να συνεισφέρει στη διαχείριση του συστήματος, υπογράμμισε ο Ν. Κωνσταντόπουλος χτες στο Πεδίον του Αρεως

Τη διαβεβαίωση ότι ο Συνασπισμός θα συνεισφέρει στη διαχείριση της κρίσης του συστήματός και για να μην υπάρξει ακυβερνησία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, έδωσε χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στο Πεδίον του Αρεως. "Στο περιθώριο που αφήνει ο εκλογικός νόμος για μη αυτοδυναμία - είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ - αυτό δε σημαίνει ότι θα υπάρξει ακυβερνησία. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, το σημερινό πολιτικό σκηνικό είναι υποχρεωμένο ν' αλλάξει. Δε θα παραμείνει ακίνητο. Ο ΣΥΝ θα αγωνιστεί για δραστικές αλλαγές. Θα διαδραματίσει θετικό ρόλο στις εξελίξεις".Εξηγώντας στη συνέχεια τι σόι θετικό ρόλο θα παίξει το κόμμα του, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν άκρως αποκαλυπτικός. Απ' όσα είπε προκύπτει ότι το όλο πρόβλημα για τον Συνασπισμό είναι πως δεν έχει μερίδιο στην κυβερνητική εξουσία γιατί με το κλειστό δικομματικό σύστημα που υπάρχει τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν το μονοπώλιο στη διαχείριση των πολιτικών πραγμάτων της χώρας. "Να σπάσει το μονοπώλιο των δύο μεγάλων κομμάτων", είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και συμπλήρωσε με νόημα: "Χωρίς κανενός την αυτοδυναμία όχι μονάχα δε θα υπάρξει ακυβερνησία, αλλά αντιθέτως θα ανοίξει το σημερινό κλειστό και σημαδεμένο πολιτικό σύστημα, για να υπάρξουν θετικότερες, ασφαλέστερες και αποτελεσματικότερες εξελίξεις".

Εδώ η καλή διαχείριση...

Ακόμη πιο αποκαλυπτικός ήταν ο ομιλητής όταν αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση της χώρας και στις προτάσεις που κάνει το κόμμα του. Μ' ένα λόγο κοινωνικά ουδέτερο και άχρωμο, που ουσιαστικά εμφάνιζε το πρόβλημα της Ελλάδας ως πρόβλημα διαχείρισης των πραγμάτων και τίποτα περισσότερο, ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσπάθησε να δημαγωγήσει πάνω στα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και της παραγωγικής συρρίκνωσης της χώρας, χωρίς καν να κάνει τον κόπο να πει ποια ταξικά συμφέροντα βρίσκονται πίσω απ' αυτή την εικόνα, ποιων τα συμφέροντα εξυπηρέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η όλη κριτική του για την ύπαρξη και την όξυνση αυτών των προβλημάτων επικεντρώθηκε στα κόμματα του δικομματισμού, λες και οι πολιτικές επιλογές αυτών των κομμάτων ήταν και είναι ιδιοτροπία, λες και αυτά τα κόμματα βρίσκονται στον αέρα, δεν εκφράζουν ταξικά συμφέροντα, δεν έχουν κοινωνικές αναφορές και ταξικές δεσμεύσεις. Ετσι και οι προτάσεις του κόμματός του που παρουσίασε ήταν εξίσου άχρωμες, ουδέτερες και αποπροσανατολιστικές. Συγκεκριμένα ζήτησε "να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας, να αλλάξουν οι συσχετισμοί, να υπάρξει νέα εξωτερική πολιτική, να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της οικονομίας, να μεταρρυθμιστεί το κράτος και το πολιτικό σύστημα". Και συμπλήρωσε μένοντας πιστός στη διαχειριστική λογική που διακατέχει το κόμμα του, ότι "εάν αρκεστούμε στην τρέχουσα διαχείριση της κρίσης με ημίμετρα και με συνέχιση των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, τότε μέσα στην επόμενη δεκαετία θα αντιμετωπίσουμε ως χώρα μεγάλα προβλήματα". Δίνοντας δε το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εφαρμοστεί η νέα διαχείριση των πραγμάτων, ο Ν. Κωνσταντόπουλος ήταν απολύτως σαφής - ίσως για πρώτη φορά σαφής σ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του: "Επιβεβαίωση - είπε - της ευρωπαϊκής επιλογής με ενεργό συμμετοχή στις διεργασίες για την πολιτική και νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης".

Καταλήγοντας ο Ν. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την υπερψήφιση του κόμματός του και δε δίστασε, δημαγωγώντας προκλητικά και υποτιμώντας ανερυθρίαστα τη νοημοσύνη του απλού πολίτη, να ισχυριστεί ότι ο ΣΥΝ "δυνάμωσε τη φωνή αντίστασης στο εθνικιστικό παραλήρημα και την πατριδοκαπηλία"!!! Προφανώς φωνή αντίστασης στον εθνικισμό και στην πατριδοκαπηλία ήταν η συμμετοχή του ΣΥΝ στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, η ενίσχυση της ονοματολογίας και η ταύτισή του με τα κόμματα του δικομματισμού στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ