Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Προς νέο έλεγχο για την Τουρκία

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης με επιστολή της απαντάει σε αντίστοιχη επιστολή του Στρ. Κόρακα,μέλους της ΚΕ της ΚΚΕ, βουλευτή Λέσβου και γενικού γραμματέα της πολιτικής ομάδας "Για μία ενωτική, ευρωπαϊκή αριστερά" της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο Στρ. Κόρακας είχε αποστείλει την επιστολή του μετά την επιστροφή του το καλοκαίρι από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων. Η επιστολή της προέδρου Leni Fischer έχει ως εξής:

"Η γραμματεία της πολιτικής σας ομάδας στη συνέλευση μου διαβίβασε στις 16 Αυγούστου την επιστολή σας σχετικά με την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές.

Οι πληροφορίες που συλλέξατε στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής σας στην Τουρκία είναι πράγματι ανησυχητικές και τις γνωστοποίησα στους κ. κ. Barsony και Schwimmer, εισηγητές σχετικά με τον έλεγχο των δεσμεύσεων και στην κ. Err, πρόεδρο της υποεπιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Οπως γνωρίζετε, στη διάρκεια της κρίσης στα τέλη Ιουλίου, έκανα τα πάντα ώστε μία αντιπροσωπεία της συνέλευσης να μπορέσει να μεταβεί σύντομα επί τόπου. Αυτό δεν έγινε, κυρίως λόγω των δισταγμών των τουρκικών αρχών να δεχτούν την ίδια περίοδο μία κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία και μία αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Τελικά, η εκτόνωση της διένεξης οδήγησε μετά από γνωμοδότηση των μελών της αντιπροσωπείας μας στην αναβολή της επίσκεψης.

Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η απόφαση αναβολής δεν αλλάζει καθόλου τη θέση μου. Εκτιμώ πάντοτε ότι μία τέτοια επίσκεψη στην Τουρκία είναι απαραίτητη και πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν. Θα εισηγηθώ σχετικά στο γραφείο στην επόμενη συνεδρίασή του. Πριν από ένα μήνα ζήτησα δημοσίως από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν σχολαστικά την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένου και μέσα στα καταστήματα κράτησης. Το ίδιο θα πράξω και κάθε φορά που θα το κρίνω απαραίτητο.

Οσον αφορά τις προτάσεις που περιέχονται στην επιστολή σας, τις σημειώνω και σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που προσφέρει ο κανονισμός της συνέλευσης, προκειμένου αυτή η τελευταία να μπορέσει να λάβει θέση".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ