Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο Αριστερός συγκρούεται με αυτό το σύστημα

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Δημοτικό Ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84"

Είναι αδιανόητο για μένα να είσαι αριστερός και να μην είσαι αντιιμπεριαλιστής και - καθαρά πράγματα - αντικαπιταλιστής. Είναι άλλο πράγμα η τακτική σου, η στρατηγική σου. Μπορεί να είσαι και λίγο μπερδεμένος, συγχυσμένος, να κάνεις λάθη αλλά το κυριότερο, συγκρούεσαι μ' αυτό το σύστημα. Δηλαδή έχεις διάθεση αμφισβήτησης του συστήματος και σύγκρουσης. Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη που έδωσε χτες το πρωί στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό "Αθήνα 9,84". Δημοσιεύουμε παρακάτω ορισμένα σημεία από τη συνέντευξη:

Εκλογές και διαπλεκόμενα συμφέροντα

Γ. ΔΟΥΑΤΖΗΣ: Να φύγουμε από τα εθνικά και να σας ρωτήσω, πώς εισπράττετε την πληροφορία, ότι από την τηλεοπτική μονομαχία Σημίτη - Εβερτ, είχαμε 35% τηλεθέαση; Δηλαδή το 1/4 περίπου των τηλεθεατών είδαν αυτή την τηλεμαχία. Το αποδίδετε σε αδιαφορία του κόσμου για την πολιτική;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οχι σε αδιαφορία, γιατί αυτό είναι και κάτι το καινούριο. Και υπήρχε περιέργεια. Νομίζω όμως ότι ο κόσμος κατάλαβε, ότι ήταν ένα θεατρικό παιχνίδι. Κυριολεκτικά το λέω και ίσως από μια πλευρά καλό θα ήταν να τη δει αυτή την εκπομπή. Θα τον βοηθούσε να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα. Να τη δει κριτικά, βέβαια.

Γ. ΔΟΥΑΤΖΗΣ: Ολο αυτό το πράγμα, που πάντα προεκλογικά συμβαίνει είναι περίεργο. Δηλαδή, είχαμε επίθεση κατά της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ από τον Μιλτιάδη Εβερτ. Εχουμε συνέχεια επίθεση από τον κ. Σαμαρά κατά του συγκροτήματος Λαμπράκη. Ολη αυτή η ιστορία με τα διαπλεκόμενα, με τους εκδότες που πάντα ξεσπάει προεκλογικά, τις σας λέει;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Η ολιγαρχία του τόπου μας η οικονομική, να την πω το οικονομικό κατεστημένοέχει δύο κόμματα τα τελευταία χρόνια: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και περιφέρει την αγάπη της από εδώ και από εκεί.

Τώρα συγκεντρώνει την αγάπη και την προτίμησή της ο κ. Σημίτης και ο κ. Εβερτ αντιδρά. Και δεν αντιδρά γιατί υπάρχει μια πλουτοκρατία, η οποία ληστεύει κυριολεκτικά τον πλούτο της χώρας, αντιδρά σε εκείνα τα συγκροτήματα που δεν τον στηρίζουν για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.Για μένα, αυτά όλα είναι υποκριτικά πράγματα. Είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και τίποτα παραπάνω.

Ο κ. Σαμαράς είχε μια πολύ μεγάλη στήριξη στις περασμένες εκλογές. Καλά, δεν ξέρει ότι τα αναχώματα και τα δεκανίκια έχουν προσωρινή στήριξη;Μου κάνει εντύπωση δηλαδή, γιατί αντιδρά.

Αντίθετα, εμείς, θα έχετε παρατηρήσει, ότι στην προεκλογική περίοδο δεν το είχαμε κάνει αυτό κύριο θέμα με τα εκδοτικά και τα λοιπά συγκροτήματα, γιατί χρόνια τώρα φωνάζουμε και διότι δε θεωρούσαμε ότι έπρεπε σε όλη την προεκλογική μάχη να ασχοληθούμε μόνο με αυτό. Είναι ένα θέμα, αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό. Τώρα θυμώνουν, γιατί θέλουν τη στήριξη την προεκλογική. Εμείς απ' αλλού αντλούμε τη στήριξή μας πάντως.

Για την Κεντροαριστερά

Γ. ΔΟΥΑΤΖΗΣ: Να έρθουμε στα εκλογικά πιο κοντά. Σημίτης και Κεντροαριστερά.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Αυτό είναι ένα παραμύθι, το οποίο έχει παιχτεί πολλά χρόνια στην Ευρώπη στη μεταπολεμική περίοδο και τώρα, μετά το 1990, η πρόβα έχει γίνει στην Ιταλία. Εγώ να πω στους ανθρώπους, οι οποίοι πιστεύουν στην Κεντροαριστερά, τους καλοπροαίρετους, οι οποίοι είναι πάρα πολλοί, να σκεφτούν τι γίνεται τώρα στην Ιταλία.

Οι βιομήχανοι χειροκροτούν τους αριστερούς, τους πρώην κομμουνιστές, οι πάντες είναι ευχαριστημένοι που έγινε μια τέτοια κυβέρνηση. Κεντροαριστερά σημαίνει ότι βάζεις στο χέρι καλύτερα το λαϊκό κίνημα απ' ό,τι μια κεντροδεξιά ή μια δεξιά κυβέρνηση.

Θα βρεθούν τα προσχήματα να πάει ο ένας στον άλλον

Γ. ΔΟΥΑΤΖΗΣ: Συνασπισμός. Σε ποιο χώρο κινείται κατά τη γνώμη σας; Ακούμε ότι δε θα συνεργαστεί μετεκλογικά με το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ βγαίνει και λέει ότι εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ θα ξεκινήσω από το πρόγραμμα του Συνασπισμού. Το πρόγραμμα του Συνασπισμούδεν έχει διαφορά, ακόμα και φραστικά μπορώ να πω και νοηματικά, με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Απλώς είναι πασπαλισμένο περισσότερο με κάποιες αριστερές εκφράσεις.

Είναι το πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατίας όχι της δεκαετίας του '70, μακάρι να ήταν αυτό. Είναι το πρόγραμμα της σοσιαλδημοκρατίας της σύγχρονης.Είναι, δηλαδή, το πρόγραμμα εκείνο που λέει στην ουσία ότι μπορεί να τα έχω καλά και με το μεγάλο κεφάλαιο και με τους εργαζομένους. Μπορεί να είμαι και με το Μάαστριχτ και με την πρόοδο, μπορεί να είμαι με το πρόγραμμα "σύγκλισης" και με μια φιλολαϊκή πολιτική.

Και κυρίως από το πρόγραμμα του Συνασπισμού απουσιάζει κάτι που παραδοσιακά υπήρχε στην Ελλάδα και υπάρχει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η αντίσταση με την αμερικανοκρατία, το ΝΑΤΟ. Αλλαξαν πολλά πράγματα, έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Το ΝΑΤΟ άλλαξε; Εγινε χειρότερο.

Γ. ΔΟΥΑΤΖΗΣ:Αρα απ' ό,τι λέτε δε βλέπετε σαφή πολιτικό λόγο.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ:Είναι αδιανόητο για μένα να είσαι αριστερός και να μην είσαι αντιιμπεριαλιστής και - καθαρά πράγματα - αντικαπιταλιστής. Είναι άλλο πράγμα η τακτική σου, η στρατηγική σου. Μπορεί να είσαι και λίγο μπερδεμένος, συγχυσμένος, να κάνεις λάθη αλλά το κυριότερο, συγκρούεσαι μ' αυτό το σύστημα. Δηλαδή, έχεις διάθεση αμφισβήτησης του συστήματος και σύγκρουσης. Δεν το έχει αυτό ο Συνασπισμός.

Τώρα συγκρούεται με το ΠΑΣΟΚ, γιατί ο κ. Σημίτης τους λέει το εξής. "Ακούτε κύριοι, εγώ θα κοιτάξω να κάνω συνεργασία μαζί σας και θα κοιτάξω ενδεχόμενα να σας ρίξω". Κι εκεί τσακώνονται. Γιατί, δηλαδή φταίει ο κ. Σημίτης όταν μέχρι τις 22 Αυγούστου ο Συνασπισμός ήταν έτοιμος να ανοίξει το διάλογο για την Κεντροαριστερά και χάλασε τη σούπα η συνοπτική αυτή εκλογική διαδικασία;

Βγαίνει η Κα Δαμανάκη και λέει ότι έγιναν οι πρόωρες εκλογές και σταμάτησε ο διάλογος. Και τώρα αποτόμως ανακάλυψε ο κ. Κωνσταντόπουλος ότι δεν του πάει ο Σημίτης. Εγώ δεν καταλαβαίνω. Είναι καθαρά εκλογικά τερτίπια.Μετεκλογικά θα βρεθούν προσχήματα να πάει ο ένας στον άλλον.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπαρκτός ευρω-συνασπισμός (2009-06-12 00:00:00.0)
«Οχι» στρατό στο Αφγανιστάν (2006-07-09 00:00:00.0)
«Οχι» στα στρατεύματα στο Αφγανιστάν (2006-07-06 00:00:00.0)
Αναθερμαίνονται οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ (2000-07-08 00:00:00.0)
"Αλληλοκαρφώματα" και ΣΥΝαίνεση στην Κεντροαριστερά (1997-06-24 00:00:00.0)
"Παραπονεμένα λόγια..." (1996-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ