Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διευκρινίσεις Κουβελάκη

Διευκρινίσεις για το σχέδιο νόμου "περί ευθύνης υπουργών", έδωσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κουβελάκης,μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά,με αντικείμενο το σχετικό νόμο.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, είναι ο συνδυασμός "του μη ακαταδίωκτου" με τη διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας, "με το να μην υπάρχει η δυνατότητα στο κόμμα που πλειοψήφησε στις εκλογές, να παραπέμπει τους πολιτικούς του αντιπάλους στο Ειδικό Δικαστήριο", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την επίμαχη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την παραπομπή, διευκρίνισε ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία για την παραπομπή είναι τα 3/5 των παρόντων βουλευτών, που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότεροι από 151, δηλαδή, τον αριθμό που απαιτείται για τη στήριξη της κυβέρνησης.Επομένως, από μόνη της η αποχή ορισμένων βουλευτών, που ενδεχομένως ανήκουν στο κόμμα κατά του οποίου έχουν αρχίσει οι σχετικές διαδικασίες, δεν μπορεί να σταματήσει τη δίωξη, συμπλήρωσε ο Γ. Κουβελάκης.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η βασικότερη ρύθμιση του σχεδίου νόμου είναι ότι "όλοι πια οι υπουργοί υπόκεινται στους κανόνες του Ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου των Ελλήνων πολιτών", όμως, από δικονομική άποψη, το άρθρο 86 του Συντάγματος προβλέπει ειδική διαδικασία για τη δίωξη των υπουργών. Αν υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος, τότε μπορούν να συζητηθούν πάρα πολλές λύσεις και για τη διαδικασία, πρόσθεσε ο υπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ