Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΚ ΚΕΤΕΡΙΝΓΚ
Στρώνουν το δρόμο της πλήρους ιδιωτικοποίησης

Διάπλατο "παράθυρο" στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" (θυγατρική της "Ολυμπιακής Αεροπορίας") ανοίγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αθετώντας τις προεκλογικές υποσχέσεις, ότι θα καταργήσει τη σκανδαλώδη σύμβαση πώλησης του 49% των μετοχών της εταιρίας σε Λιβανέζους ιδιώτες, από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή συνέντευξη της διοίκησης της "Ολύμπικ Κέτερινγκ" (ΟΚ), παρουσία του προέδρου της ΟΑ, Γ. Σαμαρά,με την ιδιότητα του εκπροσώπου του μετόχου της ΟΚ, κατά την οποία ομολογήθηκε επίσημα ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης "να προχωρήσει στην επανακρατικοποίηση του "Κέτερινγκ"", ούτε να καταργήσει τη σκανδαλώδη σύμβαση πώλησης, με τους ληστρικούς όρους υπέρ του συνεταίρου ιδιώτη. Αντίθετα, ο ξένος όμιλος "Αμπελά", που κατέχει το 49% των μετοχών της ΟΚ, "βαφτίζεται" τώρα "σοβαρή εταιρία ξένων επενδυτών" και ζητείται από τους ιδιώτες να διατηρήσουν τις μετοχές τους και "να απολαύσουν όλα τα οφέλη", αρκεί να βελτιωθούν ορισμένοι όροι του συμβολαίου πώλησης.

"Εμείς προτείνουμε στο συμμέτοχο να κρατήσει το 49% των μετοχών και να απολαύσει όλα τα οφέλη. Δεν έχουμε πρόθεση να προχωρήσουμε στην επανακρατικοποίηση της εταιρίας. Δε συμφωνούμε, όμως, ο μικρός μέτοχος να κατέχει τη διοίκηση. Θέλουμε να συνεργαστούμε και συζητάμε τους όρους", τόνισε ο Γ. Σαμαράς και πρόσθεσε, ότι, αν οι "συμμέτοχοι εγκαταλείψουν την εταιρία, τότε αρμόδιος είναι ο νοικοκύρης της ΟΑ".

Ο γενικός διευθυντής της ΟΚ, Γ. Κουτσογιάννος,είπε ότι τα αποθεματικά της εταιρίας επιτρέπουν την εξαγορά των μετοχών από τους ιδιώτες και τάχθηκε υπέρ της διάθεσης μετοχών της ΟΚ στο Χρηματιστήριο, για να εξασφαλιστούν - όπως υποστήριξε - "υγιείς πόροι για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού προγράμματος". Κατήγγειλε ότι η ληστρική σύμβαση πώλησης εξασφάλισε στον ιδιώτη επενδυτή την τριετία 1991 - 1993 κέρδη 2,4 δισ. δραχμών (72% των κερδών), ενώ η ΟΑ, με το 51% των μετοχών, εισέπραξε μόλις 918 εκατ. δρχ. (27% των κερδών).

Οι εκπρόσωποι της ΟΚ και της ΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση, γιατί δεν προχωρούν στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκαν "δικαστική εκκρεμότητα", ύστερα από προσφυγή της "Αμπελά" σε διαιτησία στη Γενεύη, αξιώνοντας να τής καταβληθούν 12 δισ. δρχ. για να αποχωρήσει από την εταιρία. Σημειώνεται ότι οι ιδιώτες αγόρασαν το 49% των μετοχών, καταβάλλοντας σε δόσεις το μισό της αξίας των μετοχών, με υποχρέωση εξόφλησης μέχρι το 1996!

Ο Β. Δανέζης,μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων ΟΚ, δήλωσε στο "Ρ", ότι για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων του ΠΑΣΟΚ και τόνισε, ότι, αντί η κυβέρνηση να καταργήσει το συμβόλαιο πώλησης, δίνει στους ιδιώτες τη δυνατότητα, με βάση το συμβόλαιο, να εκβιάζουν και να προβάλλουν παράλογες οικονομικές απαιτήσεις, που η ΟΑ δεν έχει πρόθεση να καταβάλει. Επισήμανε ότι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς ανοίγει "παράθυρο" στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, είτε με απευθείας πώληση των μετοχών της, οπότε ικανοποιείται η απαίτηση της "Αμπελά" για πλήρη έλεγχο, είτε με την πώληση πακέτου μετοχών της ΟΑ, οπότε μπαίνει τρίτος συνεταίρος στο "Κέτερινγκ", ως συμμέτοχος και στις θυγατρικές.

"Πρέπει να αντιληφθούν οι σημερινοί αρμόδιοι - επισημαίνει ο Β. Δανέζης - ότι έχουν την ίδια ευθύνη με τους προκατόχους τους, που έβλαψαν τα συμφέροντα της ΟΑ, ενώ αυτοί, απλώς, προσπαθούν να απαλύνουν τις οικονομικές επιπτώσεις της σκανδαλώδους πώλησης, αγνοώντας τη σημασία και το ρόλο του "Κέτερινγκ" στο πλαίσιο του εθνικού αερομεταφορέα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ