Τετάρτη 25 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μήνυμα αισιοδοξίας από τους αντιστασιακούς δημοσιογράφους

Ζωντάνεψε χτες η αίθουσα συνεδριάσεων στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, όπου συναντήθηκαν τα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-'44 για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Αγωνιστές, λίγο μεγαλύτεροι στην ηλικία, αλλά το ίδιο ζωντανοί κι ενθουσιώδεις με τους νέους, θυμήθηκαν το έργο του Συνδέσμου τη χρονιά που μας πέρασε και έστειλαν το μήνυμα της αισιοδοξίας που τους διακατέχει, παρά τη συνεχιζόμενη αμαύρωση της δημοσιογραφίας, αλλά και το χαμό αγαπημένων τους συντρόφων.

Στις δραστηριότητες του Συνδέσμου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Καραντηνός."Με τη βοήθεια της ΕΣΗΕΑ, τιμήσαμε τον Κώστα Βιδάλη και επιτελέσαμε το χρέος μας στον αξέχαστο σύντροφο Κώστα Καραγιώργη, τιμώντας τον στη Λάρισα και στο Δήμο Βύρωνα, όπου στήθηκε η προτομή του. Προσπαθούμε να πάρει σάρκα και οστά το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα. Δεν παραλείψαμε να θυμίσουμε στην πολιτεία τα ηθικά χρέη της προς την Εθνική Αντίσταση, επιτυγχάνοντας μια θετική ανταπόκριση που ελπίζουμε να γίνει πράξη", είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του για τη νέα χρονιά. Με ιδιαίτερη έμφαση έθεσε ο Ν. Καραντηνός το πρόβλημα των συντάξεων των αντιστασιακών δημοσιογράφων από το Ταμείο των δημοσιογράφων, που τις έκοψε η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις, δεν επιτρέπει ακόμα την καταβολή τους.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ, η καταστροφή του οποίου προκάλεσε βαθύτατη οδύνη στους αντιστασιακούς, ενώ για τη διάσωσή του ο Σύνδεσμος πρόσφερε 200.000 δραχμές. "Το ιστορικό αρχείο του ΚΚΕ είναι οι αγώνες, οι θυσίες, η πίστη, η ζωή μας. Σήμερα, με αφορμή την καταστροφή αυτή, επισημαίνουμε το χρέος της κυβέρνησης να διατηρήσει τις πηγές της Ελληνικής Ιστορίας. Δεν μπορεί, ογδόντα χρόνια τώρα, να μένουν άστεγα τα χαρτιά του Καραϊσκάκη ή του Παπαφλέσσα", σημείωσε ο Νίκος Καραντηνός.

Στο θέμα των συντάξεων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑΔημήτρης Γκλαβάς,τονίζοντας ότι "έδωσαν τα πάντα κι επέστρεψαν ανυπόδητοι".

Στη χθεσινή εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης,που επισήμανε την ανάγκη μνήμης των αγώνων και του ήθους των αντιστασιακών. Αναφερόμενος στις συντάξεις των αντιστασιακών, είπε ότι "η αδικία αυτή θα αποκατασταθεί", συμπληρώνοντας όμως ότι αυτό θα γίνει "στο μέτρο του δυνατού".

Στη χθεσινή γιορτή παρευρισκόταν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και εκπρόσωποι των αντιστασιακών οργανώσεων, ενώ τα τέσσερα φλουριά της πίτας αντιστοιχούσαν σε τέσσερις πίνακες, οι δύο εκ των οποίων ήταν δημιουργίες του φωτογράφου της Αντίσταση Σπύρου Μελετζή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φώτισε με την παρουσία του το δημοσιογραφικό χώρο (2008-06-26 00:00:00.0)
Τίμησαν τον κομμουνιστή δημοσιογράφο (2005-10-25 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Τάκη Φίτσο (2004-05-18 00:00:00.0)
Εκδήλωση για τον Τάκη Φίτσο (2004-05-12 00:00:00.0)
Πρότυπο αγώνα η αντιστασιακή δημοσιογραφία (2003-01-17 00:00:00.0)
«Εφυγε» η δημοσιογράφος Ελένη Γονατοπούλου (2002-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ