Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΩΣΗ F - 5
Η μοιραία απόκλιση

Βρέθηκαν μετά από 5 μέρες τα δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και τα πτώματα των τριών χειριστών τους στη Χερσόνησο της Σιθωνίας, σε μια πορεία κατά 9 μίλια δυτικότερα της αναμενόμενης

Βρέθηκαν τελικά, μετά από πέντε μέρες, τα δύο πολεμικά αεροσκάφη F - 5, που αγνοούνταν από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης μαζί με τους τρεις πιλότους που επέβαιναν σε αυτά. Τα συντρίμμια των αεροσκαφών, καθώς και τα πτώματα των τριών πιλότων εντοπίστηκαν χτες το πρωί διάσπαρτα σε δασώδη ορεινή περιοχή της Χερσονήσου της Σιθωνίας της Χαλκιδικής. Στρατιωτικό ελικόπτερο εντόπισε στις 10.30 πμ το χώρο συντριβής, 8 ναυτικά μίλια νότια του όρμου της Βουρβουρούς.

Ακολούθησε στις 12.05 μμ προσέγγιση και επιβεβαίωση. Επίγειες δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας έσπευσαν με δυσκολία στην περιοχή και γύρω στο μεσημέρι άρχισαν τις έρευνες ανάμεσα στα συντρίμμια που είχαν διασκορπιστεί σε μια απόσταση 200 μέτρων μεταξύ τους. Το απόγευμα βρήκαν και τα πτώματα των τριών άτυχων χειριστών των αεροσκαφών. Πρόκειται για τον σμηναγό Αριστείδη Μαρτάκη,32 χρόνων, τον υποσμηναγό Περικλή Κουβεντάρα,26 χρόνων και τον ανθυποσμηναγό Γεώργιο Χουσελά,24 χρόνων. Στον εντοπισμό της περιοχής συνέβαλαν και οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Ενας φύλακας κατασκήνωσης είχε αναφέρει προχτές ότι το απόγευμα της Τετάρτης είχε ακούσει ένα δυνατό θόρυβο. Ωστόσο, τα ερωτήματα σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώθηκε στον εντοπισμό του σημείου της συντριβής παραμένουν. Ο λόγος που προβάλλεται είναι πως η περιοχή είναι δυσπρόσιτη και δασώδης. Να σημειωθεί ότι η Χερσόνησος της Σιθωνίας (η μεσαία από τις τρεις της Χαλκιδικής) αποτελούσε από τις πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση των αεροσκαφών μια από τις πιθανότερες χερσαίες περιοχές όπου θα μπορούσαν να έχουν καταπέσει και όπου θα έπρεπε να επικεντρωθούν οι προσπάθειας. Αντίθετα, οι έρευνες επεκτάθηκαν στους εσωτερικούς ορεινούς όγκους και έφτασαν μέχρι το Βίτσι!

Ο εντοπισμός των αεροσκαφών και η εξέταση των συντριμμιών αναμένεται να δώσει επαρκή στοιχεία, από τα οποία θα προκύψουν και κάποιες εκτιμήσεις για τα αίτια της πτώσης. Πάντως εντύπωση προκαλεί η σπουδή - πριν ολοκληρωθεί η έρευνα της περιοχής - με την οποία έσπευσαν οι αρμόδιοι να δηλώσουν ότι η πτώση οφείλεται στην απώλεια προσανατολισμού που έπαθαν οι πιλότοι, τουλάχιστον ο πρώτος, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Μάλιστα και ο αρχηγός της Αεροπορίας Αθ. Τζογάνης δήλωσε ότι πιθανά τα δύο F - 5 έπεσαν λόγω του κακού καιρού.

Τα δύο F - 5 συμμετείχαν σε εκπαιδευτική πτήση "εχθρικής απεικόνισης" και σύμφωνα με το σενάριο θα έπρεπε να διεισδύσουν στον ελληνικό εναέριο χώρο από το Ανατολικό Αιγαίο, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τα ελληνικά ραντάρ, με τελικό στόχο να "βομβαρδίσουν" τα ραντάρ στο Χορτιάτη και το Βίτσι. Η αποστολή αυτή απαιτούσε πολύ χαμηλή πτήση, κάτω από 150 μέτρα που για την ταχύτητα των 700 και πλέον χιλιομέτρων των αεροσκαφών είναι μηδαμινό. Οπως προκύπτει παρέκκλιναν από το αρχικό σχέδιο πτήσης κατά 9 περίπου μίλια προς τα δυτικά, με αποτέλεσμα αντί να πετάξουν δυτικά της χερσονήσου του Αγίου Ορους, να βρεθούν βορειοανατολικά της Χερσονήσου της Σιθωνίας, όπου και κατέπεσαν.

Η αλλαγή αυτή, όπως εκτιμάται, έγινε για να αποφύγουν τα σύννεφα που κάλυπταν το Αγιο Ορος. Επικρατέστερη εκτίμηση είναι ότι οι πιλότοι, λόγω ομίχλης έπαθαν απώλεια προσανατολισμού, στη γλώσσα των ιπταμένων λέγεται "βέρτικο", δηλαδή μη έχοντας συγκριτικά σημεία στο περιβάλλον, δεν μπορούν να κάνουν διάκριση μεταξύ θάλασσας και ουρανού, πάνω ή κάτω, ενώ δεν εμπιστεύονται ούτε τα όργανα. Ετσι προσέκρουσαν με ταχύτητα στο έδαφος. Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται τα δύο αεροσκάφη να συγκρούστηκαν μεταξύ τους, δηλαδή το δεύτερο να έπεσε πάνω στο πρώτο, όταν αυτό έκανε αλλαγή πορείας για να παρακάμψει το Αγιο Ορος. Να σημειωθεί ότι η πτήση σε τέτοιες συνθήκες είναι χωρίς τη χρήση οργάνων, δηλαδή όψεως, με βάση αυτά που βλέπουν οι πιλότοι, οπότε τα σύννεφα μπορεί να αποβούν μοιραία όταν καλύπτουν ένα ύψωμα μη αναμενόμενο.

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ