Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο λόγος στους νοσοκομειακούς γιατρούς

Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ αύριο στο Σωτηρία. Ανακοίνωση του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ σε διαφορετικό μήκος κύματος απ' το υπουργείο Υγείας

Κρίσιμη γενική συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά γίνεται αύριο στο νοσοκομείο "Σωτηρία" μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και την πυροδότηση που έγινε απ' τον υπουργό Δ. Κρεμαστινό την περασμένη βδομάδα και η οποία συνεχίστηκε και χτες με συνεντεύξεις του σε ημερήσιες εφημερίδες και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν εξάωρη στάση εργασίας και στις 12 θα κάνουν γενική συνέλευση. Η συνέλευση αυτή αναμένεται να θέσει με σαφήνεια το ερώτημα "Ναι ή όχι στο δημόσιο τομέα υγείας".

Παρέμβαση υπέρ της πρώτης άποψης φαίνεται να επιχειρεί ο τομέας υγείας του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με χτεσινοβραδινή ανακοίνωσή του προτείνει προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπως αναφέρει, πιστεύοντας και ότι θα τα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο, τα εξής:

  • Τη διατήρηση και ενίσχυση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των νοσοκομείων και τη διασφάλιση της μονιμότητας όλων των εργαζομένων στα νοσοκομεία.
  • Την ουσιαστική λύση των προβλημάτων των χιλιάδων λειτουργών της υγείας που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με απαράδεκτους μισθούς και χωρίς επιστημονικά κριτήρια.
  • Την άμεση ένταξη του Ωνάσειου καθώς και των πανεπιστημιακών στο ΕΣΥ με ισότιμες εργασιακές σχέσεις και αμοιβές με τους υπόλοιπους νοσοκομειακούς γιατρούς.
  • Προώθηση ενός συνολικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει τον Ενιαίο Φορέα Υγείας, την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η διαμάχη των τελευταίων μερών, υποστηρίζει ο τομέας υγείας του ΠΑΣΟΚ, δημιουργεί μια λανθασμένη εικόνα για το σύνολο των γιατρών και δηλώνει ότι δεν υποστηρίζει ούτε τους προνομιούχους γιατρούς του Ωνάσειου αλλά ούτε τους ελάχιστους προνομιούχους διευθυντές των δημόσιων νοσοκομείων.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και χτεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ. Τονίζει ότι η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την ψήφιση ή όχι ενός νέου θεσμικού πλαισίου σε συσχετισμό με τη διενέργεια ή όχι των βουλευτικών εκλογών. Σήμερα, συνεχίζει, απαιτούνται γενναίες τομές στο σύστημα υγείας που θα διασφαλίζουν το δημόσιο χαραχτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ζητά να μετατραπεί το Ωνάσειο σε ερευνητικό κέντρο και να μην υποκύψει στις πιέσεις του Ιδρύματος "Αλ. Ωνάσης". Ζητά ακόμα να καλυφθούν τα κενά στις καρδιοχειρουργικές κλινικές σε προσωπικό και στην υλικοτεχνική υποδομή και τάσσεται υπέρ του "πόθεν έσχες" των υγειονομικών.

Υπέρ του "πόθεν έσχες" των γιατρών τάσσεται το Συντονιστικό Οργανο των Ιατρικών Συλλόγων (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΙΣΘ, ΙΣΠ).

Το Συντονιστικό αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας σε βάρος των λειτουργών της δημόσιας υγείας. "Οι Ελληνες γιατροί, τονίζεται, είναι επιστημονικώς άριστοι και δεν έχουμε ανάγκη "εισαγωγής σωτήρων" προς αντιμετώπιση της σημερινής έκρυθμης κατάστασης".

Η κυβέρνηση

Και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση "όπως είπε κατ' επανάληψη ο κ. Κρεμαστινός τιμά και στηρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών του ΕΣΥ".

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση προτίθεται να αυξήσει τα κονδύλια για τις δημόσιες καρδιοχειρουργικές μονάδες, ο Ε. Βενιζέλος απάντησε ότι δεν το γνωρίζει. Στο ερώτημα αν χρειαστεί να έλθουν γιατροί από το εξωτερικό, όπως δήλωσε ο Δ. Κρεμαστινός, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως ελπίζει ότι δε θα υπάρξει συνέχεια.

Αντιφατικός εμφανίζεται στις χτεσινές του συνεντεύξεις ο Δ. Κρεμαστινός. Απ' τη μια μεριά τάσσεται υπέρ των κρατικών νοσοκομείων ενώ απ' την άλλη δηλώνει ότι "το μόνο που θα μπορούσε να γίνει, είναι η μεταβολή του θεσμικού καθεστώτος των νοσοκομείων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ