Τρίτη 7 Φλεβάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βλάβες στους αγρότες προκαλούν τα φυτοφάρμακα

Σοβαρές βλάβες στην υγεία εργαζομένων και αγροτών, που έρχονται επανειλημμένα σε επαφή με φυτοφάρμακα, έχουν καταγραφεί σε έρευνες που έχουν γίνει στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Θεσσαλονίκη από το Εργαστήριο Βιολογίας και Γενετικής του ΑΠΘ, βρέθηκε πως υπήρχε σημαντική επιβάρυνση στο γενετικό υλικό των κυττάρων ψεκαστών γεωργικών φαρμάκων. Σαν συνέπεια των γενετοτοξικών βλαβών, παρουσιάστηκαν προβλήματα αποβολών σε αγρότισσες και στειρότητα σε ψεκαστές. Εντυπωσιακό είναι, επίσης, το γεγονός πως σε ανάλογη έρευνα που έγινε στη Δυτική Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε ότι η επιβάρυνση του γενετικού υλικού των ψεκαστών ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η Δυτ. Θεσσαλονίκη, ως γνωστό, έχει σοβαρά προβλήματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε, κατά τη διάρκεια ημερίδας για τα φυτοφάρμακα που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ Τ. Κουράκης.Οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επανειλημμένη επαφή με φυτοφάρμακα υφίστανται τις οξείες και χρόνιες τοξικές τους επιδράσεις. Από τις χρόνιες, ξεχωρίζουν εκείνες που προσβάλλουν το γενετικό υλικό των κυττάρων του ανθρώπου. Αυτό το είδος βλαβών παίζει ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης του καρκίνου, σαν πρόκληση κληρονομικών μεταλλάξεων και σε ορισμένες διαταραχές της αναπαραγωγής. Ερευνες που έγιναν την τελευταία 20ετία στην Ιταλία έδειξαν πως οι παραγωγοί - χρήστες γεωργικών φαρμάκων παρουσίαζαν ελαφρώς αυξημένη θνησιμότητα από λευχαιμία, καρκίνο του ήπατος και καρκίνο του εγκεφάλου, ενώ στις γυναίκες - παραγωγούς παρατηρήθηκε αυξημένη νοσηρότητα από λεμφώματα.

Μια άλλη έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας, που γινόταν επί τρία χρόνια στον ποταμό Αξιό, έδειξε πως συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων υπάρχουν στα υπόγεια και επιφανειακά υδατοσυστήματα της λεκάνης του ποταμού. Η διευθύντρια του Εργαστηρίου Γεωργικών Φαρμάκων Ε. Παπαδοπούλου - Μουρκίδου,επικεφαλής του παραπάνω προγράμματος, τόνισε, μιλώντας στην ημερίδα, πως φυτοφάρμακα που χαρακτηρίζονται για την ταχεία διάσπασή τους στο έδαφος, βρέθηκε πως είχαν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την αναμενόμενη.

Για την Ελλάδα, όπως τόνισαν πολλοί ομιλητές, δεν υπάρχουν επαρκή πειραματικά αποτελέσματα από απ' ευθείας μετρήσεις της έκθεσης των ανθρώπων στα γεωργικά φάρμακα, πολύ δε περισσότερο της έκθεσης σε μικρές ποσότητες, όπως είναι τα υπολείμματα στα τρόφιμα. Ο έλεγχος για υπολείμματα γεωργικών φαρμάκων απαιτεί χημικές αναλύσεις από τις πλέον πολύπλοκες και τα σχετικά εργαστήρια χρειάζονται πολύ ακριβό εξοπλισμό και επιστήμονες με εξειδικευμένες γνώσεις. Ομως το κράτος δε διαθέτει κονδύλια για τέτοιους σκοπούς. Πολλοί εισηγητές τόνισαν, κατά τη διάρκεια της ημερίδας ,την ευθύνη που έχει η πολιτεία για τη μη εκπαίδευση των παραγωγών στην ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ